ΚΟΛΟΚΟΥΒΑΡΟΣ ή  ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ ΚΑΙ  ΔΕΔΕΣ

 

    Οσο  αναδιφεί   κανείς   τα  των  οικογενειών  του Πόρου, τόσο    ανακαλύπτει  ενδιαφέροντα   στοιχεία,  τόσο  εκπλήσσεται   από  τη  μεγάλη    ιστορία  που έχει να παρουσιάσει  το νησί και η περιοχή,  τόσο  διαπιστώνει   ότι υπήρξαν  σημαντικές οικογένειες   που έφυγαν   από  εκεί:

 

ΚΟΛΟΚΟΥΒΑΡΟΣ: 

 

      Το  κανονικό όνομα της οικογένειας ήταν  Νικολοκούβαρος  αλλά έγινε  αποκοπή της πρώτης συλλαβής . Αυτό προκύπτει    από έγγραφο των προεστών της Υδρας  του 1816  που αναφέρεται στη  δραστηριότητα   της  οργάνωσης των Υδραίων  αγωνιστών  με τη συμμετοχή  Ποριωτών  ναυτικών.(Ιστορία Υδρας Λυγνού). Οπως  όλα  δείχνουν  κατάγονταν  από τη Μεσσηνία (Διαβολίτσι ), αλλά η οικογένεια  αυτή ήρθε από την Κρήτη.

 

   

     Αργότερα το πρώτο  όνομα  που συναντάμε  με το επώνυμο   αυτό  είναι ο Ιωάννης Κολοκούβαρος, που  τιμήθηκε  το 1844  από  τον Οθωνα  με  αργυρό   αριστείο  για την προσφορά  του στον Αγώνα του  1821.

     Περί  αυτού  κάνει  αναφορά  ο Ιάκωβος  Ν. Τομπάζης  σε  γράμμα του που έστειλε προς  κάποιο Κολοκούβαρο  το 1934. ιδού το γράμμα:

 

   

***   Το 1835  στη Μεσσήνη  Καλαμών ζούσαν οι Αναστάσιος  Κολοκούβαρος και Αικατερίνη χήρα Θεοδώρου Κολοκούβαρου. Λέγεται ότι  από εκεί κατάγονται  οι Κολοκούβαροι, που άγνωστο γιατί αναφέρονται και με το δεύτερο επώνυμο Γκιωνάκης.

       Το  1844   τιμήθηκε  με χαλκούν αριστείο  από τον Οθωνα ο Ποριώτης  Θεόδωρος Γκιωνάκης. Αναφέρεται ότι ο μεγάλος  ηθοποιός  Γιάννης Γκιωνάκης   είχε την καταγωγή από τον Πόρο. Ακόμη  πολλά άτομα  με το επώνυμο αυτό  αναφέρονται  σε διάφορους επαγγελματικούς  οδηγούς του  1875  και του 1920-1930.

 

           ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ   ΚΟΛΟΚΟΥΒΑΡΟΣ  ή  ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ  (γεν 1780-1790;)                                                  .

│                                 │                                       │                                           │

Κόρη                                                   Κόρη                  Μαρίνα + Ελευθέριος  Κολ (Δεκαετία 1830)        ίσως υπήρχαν

Απόγονοι  η  οικογένεια         απογ.   οι οικογένειες                               │                                  και άλλα  παιδιά

Χρυσώς + Στ. Κανελλάκη   γερουσιαστή  Κ. Δουζίνα + Φανής             

.                                                                                  │                                           .

│                                                                                │                │    

Αλέξανδρος  (1870) + Αγγελική Μπουκάκη    Β. Καπασάκης +  Αδαμαντία            Σταμάτης+ Zaida  Medoza              

│                               │                               │                            (βλέπε  κατωτέρω)

Ελευθέριος (1911) +          Δημήτριος+                           Μαρίνα+

Μαρία  Δέδε                   Μαρία Γκινζελέτου              Ευστάθιος Θεοδωρίκας                         .

│                              │                            │                                 │  

Αγγελική  +                      Αλέξανδρος  +                     Αδαμαντία +                         Αννα – Μαρία +

Παναγιώτης  Βόσσος      Ευφροσύνη  Κεχαγιά     Κ. Αργυροκαστρίτης                  Φ. Μπελλιάς

│                │           │                 │        │                                  │ 

Ελεθέριος+  Γρηγόριος   Χριστίνα   Δημήτριος        Αλέξανδρος+                              Ιωάννης  + Λένα

Α. Αδαμίδου                                                                 Δέσποινα                                         

                                                                                                                                      │          .

                                                                                                           Φοίβος           Γιώργος

 

 

 

  .                                                          ΣΤΑΜΑΤΗΣ +  ZAIDA  MEDOZA                                                      .

   │                         │                    │         │                  │ 

Σωκράτης+Lavinia   Αθηνά +Pendroo     Zaida        Marina                Αλέξανδρος + Κλάρα

   │                  │                                                            │

Antonio +Lidia     Miguel                                       Maria-Alessandra+Arlindo

   │                                                                             │

Antonio        Η οικογένεια  αυτή ζει   στη Λισσαβώνα                         Danniel

 

 

 

   ΤΟ   ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ   ΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟΝ  ΠΟΡΟ

 

     

 

      Το σπίτι που έμενε ο Ιωάννης  Καποδίστριας  στον Πόρο, ήταν  του πρώτου  αναφερόμενου  πιο πάνω  Αλέξανδρου  Κολοκούβαρου (γεν  1780-1790;).

     Το φθινόπωρο του 1829, ο προσωρινός διοικητής Πόρου Κων/νος Αξιώτης εξουσιοδοτείται από την κυβέρνηση να βρει το κατάλληλο οίκημα που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κατοι­κία του Καποδίστρια στο νησί. Ο Αξιώτης επέλεξε την οικία του Αλέξανδρου Κολοκουβάρου  και υπέγραψε  το σχετικό συμβόλαιο. Εγιναν  οι σχετικές επισκευές και τον Νοέμ­βριο του 1829 το κτίριο ήταν έτοιμο να δεχθεί  τον κυβερνήτη.

      Στον Πόρο την περίοδο αυτή βρι­σκόταν ο Ολλανδός βαρόνος Κάρολος  Σάμπουργκ , μηχανικός  του Ρωσικού Στρατού, και εξ αγχιστείας συγγενής του Καποδίστρια, ο οποί­ος πιθανότατα ανέλαβε τις εργα­σίες μετατροπής της οικίας Κολοκούβαρου.

     O Σάμπουργκ  (1787-1874), διαπρεπής αρχιτέκτων και  μηχανικός, κλήθηκε από τον Κυβερνήτη στον Πόρο το 1828, σχεδίασε και κατασκεύασε δρόμους και πλατείες, οργάνωσε την καθαριότητα, διαμόρφωσε τον παραλιακό δρόμο του Γαλατά,  σχεδίασε και έχτισε το πρώτο σχολικό κτήριο στον  Πόρο, έκτισε το πρώτο διοικητήριο του ναυστάθμου, σήμερα  οικία Δεϊμέζη - Καρρά,  και  την  άνοιξη του 1831 διαμόρφωσε τον νέο χώρο του ναυστάθμου στη σημερινή θέση του Προγυμναστηρίου.

          Επί Καποδίστρια  πλακοστρώθηκε  και η παραλία του Πόρου.

   Η απόφαση της ενοικίασης προσω­πικής κατοικίας στον Πόρο μετά τα κυβερνεία της Αίγινας και του Ναυ­πλίου ίσως να επεβλήθηκε και από τη δύσκολη κατάσταση που επικρατούσε στις σχέσεις του Καποδίστρια με τους πλούσιους  και ισχυρούς πλοι­οκτήτες της Υδρας.

Μια απλή πλάκα υποδηλώνει σήμε­ρα  ότι το κτίσμα  χρησιμοποιήθηκε ως κυβερνείο. Οι πολλές μετατρο­πές που έχει υποστεί στα χρόνια που πέρασαν δεν επιτρέπουν μια γρήγο­ρη αναγνώριση των προσθηκών που έγιναν επί Καποδίστρια, πολύ περισ­σότερο που το κτίριο συνεχίζει να χρησιμοποιείται. Πρόκειται για ένα διώροφο ποιοτικό αρχοντικό που βλέπει στο λιμάνι, με ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία στο εσωτερι­κό του.

Σήμερα  το κτίριο  αυτό - πίσω από τον κινηματογράφο   ΔΙΑΝΑ, πάνω  από την  εκκλησία των Εισοδίων - το μισό ανήκει  στην οικογένεια  Κανελλάκη  και το άλλο μισό  σε κάποιο  δικηγόρο  Καρβουνάκη.  Ο  αρχικός ιδιοκτήτης του   Αλέξανδρος Κολοκούβαρος  το  είχε μοιράσει  και το είχε δώσει προίκα   στις δύο  κόρες του. Η μία οδήγησε προς την  οικογένεια Κανελλάκη  και η άλλη  προς την  οικογένεια του υπουργού Γεωργίου Δημ. Δουζίνα πρόγονο του γερουσιαστή  Κ. Δουζίνα. Όμως ο Δουζίνας δεν είχε απογόνους, το έγραψε στην υπηρέτριά του  και  τελικά περιήλθε  στον Καρβουνάκη.

Στο σπίτι αυτό πέρασε τα  μαθητικά του χρόνια και ο πρώτος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλος Κουτουριώτης.

     Εχει κινηθεί  η διαδικασία να κηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

 

  Ο Αλέξανδρος Ελ.        Η  Αγγελική           Πόρος-Τομπάζη. Ο  Ελευθέριος  Καλοκούβαρος

   Καλοκούβαρος             Καλοκούβαρου         και η  σύζυγός  του   Μαρίκα  ( 1937).

      

    

  Ο  Ελευθέριος Καλοκούβαρος   με  τη        Ο  Σταμάτης   Καλοκούβαρος  στην ΑΓΚΌΛΑ

  σύζυγό του Μαρίκα  στο Λεμονοδάσος.        με  την  οικογένειά του.(  25 - 12 - 1939  )

 

***  Ο Αλέξανδρος Ελευθερίου Κολοκούβαρος ( Πόρος 1870), καθώς και  ο αδελφός του  Σταμάτης  μετά τον πρόωρο θάνατο των γονιών τους, πήγαν στην Αίγυπτο, όπου μεγάλωσαν κοντά σε κάποιο  θείο τους, που είχε  το επώνυμο Γκιωνάκης. Φαίνεται πως τους υιοθέτησε γιατί  μετά αυτά τα παιδιά είχαν και το επώνυμο Γκιωνάκης. Η Αδαμαντία  έμεινε  κοντά στη γιαγιά της  στον Πειραιά.   Ο Αλέξανδρος  διετέλεσε και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας  στο Πορτ Σάϊδ. Εκεί  που ζούσε  δεν ξεχνούσε τον Πόρο, και έγραφε τα παιδιά του   Ελευθέριο και Δημήτριο ως δημότες Πόρου.

***  Ο Νικόλαος   Κολοκούβαρος  υπήρξε  αστυνόμος Πόρου – και της ευρύτερης περιοχής. Την εποχή  εκείνη  οι αστυνόμοι  αναδεικνύονταν  με ψηφοφορία.  Το σπίτι  του ήταν μπροστά από του Κιοσσέ, (Μέλλου), όχι αυτό που είναι σήμερα, ένα άλλο παλιότερο.

*** Ενας από τους παράγοντες του Πόρου του 1843 ήταν ο Ηλίας Κολοκούβαρος.

***   Υπήρξε και  ένας στρατηγός Βασίλειος  Κολοκούβαρος, από τη Μάνη, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

***   Στη Ρωσία υπήρχε κάποιος Κολοκούβαρος, αρκετά ευκατάστατος, που είχε χτίσει μια εκκλησία  στην πόλη του. Η κόρη του Λίντια  είχε  παντρευτεί   ένα γάλλο και ζούσε στο Παρίσι.

***  Οι Κολοκούβαροι είχαν  χτήματα  ένα κάτω από του Καρδάση, ένα στο Καραπολίτι, κι ένα δίπλα στου Τομπάζη. Επίσης  ένα  διώροφο σπίτι στην Πούντα κι αυτό  που νοίκιασε ο Καποδίστριας.

***   Σήμερα στον  Πόρο δεν απαντάται το επώνυμο Κολοκούβαρος ή Καλοκούβαρος, ούτε και Γκιωνάκης. (Βλέπε  για Γκιωνάκη).  

 

     Η  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ   ΔΕΔΕ

 

       Η  οικογένεια   προέρχεται   από τα Κριεζά  Εύβοιας. Το   αρχικό επώνυμο  ήταν  Δέδες. Ηταν τέσσερα αδέλφια.  Στα  1650  ο  ένας  πήγε στην Υδρα  και ως  προερχόμενος  από  τα Κριεζά, ονομάστηκε  Κριεζής. Ο άλλος πήγε στην Αίγινα και ονομάστηκε  Κρεούζης. Ο τρίτος  πήγε στο Κρανίδι και ο τέταρτος στον Πόρο. Αυτοί οι δύο  τελευταίοι  διατήρησαν το επώνυμο Δέδες.

*Το 1825 στη Σφακτηρία, σκοτώθηκε ο   πλοιοκτήτης   και   ναυμάχος  Γεώργιος  Δέδες, από τον Πόρο.( Η οικογένεια Δέδε ή Ντέντε, είχε χτήματα στο  Καραπολίτι).

*Ο αδελφός του,  Εμμανουήλ   Δέδες,   πήγε  με το   πλοίο του στην Κάρυστο, και εντάχθηκε στον τακτικό στρατό του Φαβιέρου. Σκοτώθηκε δε κατά την    πολιορκία της.

*Ο άλλος αδελφός του, Δημήτριος, διακρίθηκε ενώ υπηρετούσε σε υδραίϊκα -σπετσιώτικα πλοία.

 

            ΜΕΡΤΙΚΑΣ   ΜΕΞΗΣ                                                                                                 .

│                                                     │

Χριστόδουλος  Μέξης (1795-1831)                   

                                                                  .    Κόρη και Καρράς ***1    .      

                                                                           

.                         ΔΕΔΕΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  +Μαρία Καρρά                                Ανδρέας  Πιπίνος (πυρπολητής)  

    │                            │         │           │          │    │          Πέθανε   το 1836

Μερτίκας- Μαρτινιανός+    Δημήτριος     Μανώλης         Ελένη+    Μαρίνα+  γιος *** 2

Αγγελική Τσόπορη                                                       Α.Καλατζής    │        │

  │                               │                                          │        │

Γιώργος                               Μαρίκα+                                             Γιάννης      Αγγελική+

(άγαμος)                            Ελευθ.Κολοκούβαρος               (Αμερκή-άγαμος)   Αμοιραδάκης

                                                                                                                            (12 τέκνα)

                               Αγγελική + Παναγιώτης Βόσσος

                                                │                     │

                                          Γρηγόρης                Ελευθέριος + Αργυρώ Αδαμίδου

 

***1  Ο Ιωάννης  Καρράς είχε τιμηθεί το 1844  από τον Οθωνα με αργυρό  αριστείο ανδρείας.

***2  Τρεις αγωνιστές  με το επώνυμο Πιπίνος  είχαν τιμηθεί από τον Οθωνα, το 1844  με χαλκούν μετάλλιο οι:   Δαμιανός Χ. Πιπίνος, Θεοδ. Πιπίνος, Γεώργ. Πιπίνος και Γεώργιος Β. Πιπίνος.

***  Οι Δέδε  ήταν συγγενείς με την οικογένεια  Καραμάνου  και τη σύζυγο του ναυάρχου  Σοφικίτη (το επώνυμο Μοίρα).

***  Σήμερα  απαντώνται  στον  Πόρο  τα επώνυμα ΔΕΔΕΣ  και ΠΙΠΙΝΟΣ  δεν γνωρίζουμε όμως αν υπάρχει συγγένεια  με τα ανωτέρω.

 

   Η Αγγελίνα  Καρντέλη

 

© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

Αρχή σελίδας

 

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ