προσαρτυμένο  στα  http://www.koutouzis.gr/TAFIKA-mnimeia.htm καιhttp://www.koutouzis.gr/oikogeneies.htm

          

  Η  ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ  ΓΚΙΩΝΑΚΗ   ΚΑΙ  Ο   ΗΘΟΠΟΙΟΣ  ΓΙΑΝΝΗΣ  ΓkΙΩΝΑΚΗΣ  

 

 

         Μια από  τις πιο παλιές  οικογένειες του Πόρου είναι αυτή  του Κολοκούβαρου  η οποία φαίνεται να είναι σχετική με  το επώνυμο  Γκιωνάκη. Αυτό το  επώνυμο, Γκιωνάκη, φαίνεται να  ήταν ένα δεύτερο επώνυμο από υιοθεσία, σύμφωνα  με όσα μας είχε αφηγηθεί  η   απόγονος του Αλέξανδρου Κολοκούβαρου (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΥΒΑΡΟΣ ή ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ (γεν 1780-1790;), αείμνηστη Αγγελική Βόσσου. Η ίδια μας είχε πει ότι  και ο μεγάλος μας κωμικός ηθοποιός Γιάννης Γκιωνάκης  είχε Ποριώτικη καταγωγή. Αλλά δεν πρόλαβε να μας δώσει   τα  στοιχεία  γιατί «έφυγε».

       Εμείς  ψάχνοντας  για άτομα με το επώνυμο Γκιωνάκης στον  Πόρο βρήκαμε:

      Το επώνυμο  Γκιωνάκης  προέρχεται  από την Κρήτη (  Οι  Κρήτες ήρθαν στον Πόρο ομαδικά το 1866 όμως αυτό φαίνεται να προϋπήρχε). Είχε συγγένεια  με την οικογένεια  «Νικολοκούβαρος»  στο επώνυμο της οποίας  έγινε αποκοπή των πρώτvn συλλαβών. Οπως όλα δείχνουν κατάγονταν από τη Μεσσηνία (Διαβολίτσι) και πήγαν στην Κρήτη πριν το 1800, αλλά η οικογένεια αυτή ήρθε  στον Πόρο από την Κρήτη. Πιθανώς και από Ιταλία. Το Γκιωνάκης  υπάρχει και στην Ανδρο-  ιδιαίτερη συνοικία.

      Το 1816  βρίσκουμε  στον Πόρο τον   Παύλο  Νικολοκούβαρο.   Αυτή την εποχή φαίνεται ότι υπάρχουν και τα δύο  επίθετα ταυτόχρονα.

οΟ  πώτος   Ποριώτης   Γκιωνάκης αναφέρεται το 1844 poy  τιμήθηκε με χαλκούν αριστείο από τον Οθωνα ο Θεόδωρος Γκιωνάκης  για την προσφορά του στον Αγώνα του 1821.

         Ο Αλέξανδρος Κολοκούβαρος   του Ελευθερίου (1870 - 1925 ), τόσο αυτός όσο και ο αδελφός του Σταμάτης, αφού έχασαν νωρίς τους γονείς τους Ελευθέριο και Μαρίνα, ξενιτεύτηκαν στο Πόρτ Σάιδ  της Αιγύπτου, όπου μεγάλωσαν κοντά σε κάποιο ευκατάστατο θείο τους που λεγόταν  Γκιωνάκης . Φαίνεται πως ο Γκιωνάκης  υιοθέτησε τα δυο παιδιά, γιατί τα χαρτιά τους έγραφαν «Κολοκούβαρος - Γκιωνάκης ».

==  Στα 1875 ( Τουριστικός χάρτης της Ελλάδος   του Μπούκα)  βρίσκουμε τον  Αλέξανδρο Γκιωνάκη να έχει παντοπωλείο – οινοπωλείο   στην Ενορία του Αη Γιάννη στην Πούντα.

     Ο  Αλέξανδρος Γκιωνάκης   στις 11 Ιανουαρίου του 1884 διορίστηκε υποεπιστάτης (υποδιευθυντής)  στο Ταχυδρομείο Πόρου.(Διάταγμα   ΦΕΚ A 15 - 13.01.1884).

     

==  Και τον Γεώργιο  Γκωνάκη  να έχει παντοπωλείο –οινοπωλείο   στην παλιά  Ενορία του Αγίου Νικολάου.

     Ο Γεώργιος Γκιωνάκης   στις  10 Ιανουαρίου 1884 ήταν εισπράκτορας του τότε Δήμου Τροιζήνος που είχε έδρα τον Πόρο.  (διάταγμα  ΦΕΚ A 27 - 20.01.1884).

      

      Όπως  σημειώνει πιο  κάτω ο αρχιτέκτονας Γιώργος Βασιλακόπουλος,  στο έντυπο «Εθνοφύλαξ», στο τεύχος της Πέμπτης    24 Φεβρουαρίου  1872 και συγκεκριμένα στο τμήμα  «Τα εν Τροιζηνία», αναφέρεται ο Οινοπώλης  Γ.  Γκιωνάκης (ΣΣ σύμφωνα με το δημοσίευμα επαύθη ο ταχυδρομικός  επιστάτης Α Κιζάνης και διωρίσθη  ο οινοπώλης Γ.Γκιωνάκης).

            Από στοιχεία σε ταφικό μνημείο που δημοσιεύεται παρακάτω  και λόγω διαφοράς  ετών διορισμών  προκύπτει  ότι ο Αλέξανδρος  Γκιωνάκης  ήταν γιος  Γεωργίου Γκιωνάκη.

 

            Τώρα  όσον αφορά τον ηθοποιό Γιάννη Γκιωνάκη τα γενεαλογικά λένε:

 

                             -----------------------ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ----------------------------------               1844   Θεόδωρος  Γκιωνάκης

                          1ος γιος                                      2ος γιος                                         1849-1907  Αλέξανδρος Γ. Γκιωνάκης

  ΠΑΠΠΟΥΣ ΤΟΥ ΓΚΙΩΝΑΚΗ                                Ο ΠΑΠΠΟΥΣ του  Πεθερού της 3α                    Οινοπώλης

             Γκιωνάκης  γιατρός+  μητέρα από Ανδρο     1α           Γκιωνάκης                1872    Γεώργιος  οινοπώλης ταχυδρ.

             Γιάννης  Γκιωνάκης                2α       Γκιωνάκης  Γεώργιος    1920;;;;;;

   Αθήνα 18/9/1922 – 25/8/2002                                    3α                                + Αρετή 1959 -

             Πωλίνα +                                                        4α    μικρός Γκιωνάκης  Γεώργιος  του Δημητρίου  εμφανίζεται υδρολήπτης του Δήμου  Πόρου   στο  συνοικισμό .  

 οο         O   ηθoποιός     ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ    γεννήθηκε  το 1922  στην     Aθήνα   ;;;;;  γιος    του γιατρού  Παύλου    Γκιωνάκη,ξεκίνησε       και της     Ειρήνης;;;;;.Ξεκίνησε   γιατρός  αλλά κατ;elhξε ηιοποιός.Aπόκτησε   δύο  κόρες  την  Πωλίνα    και την Ρενάτα.   Η   Πωλίνα  παντρεύτικε τον       Mιχάλη   παπαkολολάου ηθοποιό- σκηνοθέτη             και αυτοί     απόκτησαν   την    ,Μικαέλα.    Η Ρενάτα ακολούθησε το δικό της μονοπάτι. Παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Χρόνη και σήμερα είναι μαμά δύο πανέμορφων κοριτσιών, της Αναστασίας και της Ζέτας-Γεωργίας.

                         

 

Μια έρευνα  του αρχιτέκτονα Γιώργου  Βασιλακόπουλου:

 

   Από τον αρχιτέκτονα  κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο πήραμε την ακόλουθη επιστολή:

 

                          Αξιότιμε κ. Βασίλη Παν. Κουτουζή

            Εξ αφορμής δημοσιεύματός σας  που αφορούσε τον κωμικό ηθοποιό του παλαιού καλού Ελληνικού  κινηματογράφου  Γιάννη  Γκιωνάκη και η τυχόν σχέση του με τον Πόρο, έχω να σας γνωρίζω και να σας  παρουσιάσω τα κάτωθι στοιχεία:

             Πριν   από καιρό πραγματοποίησα  τη μεταφορά των οστών της αγαπημένης μου μητέρας από την Αθήνα όπου έγινε και εκταφή της  στο κοιμητήριο  του Πόρου τοποθετώντας τα αυτά στον χώρο  φύλαξης κι διατήρησης  αυτών.

             Κατά τον χρόνο της επίσκεψή μου στο  εν λόγω κοιμητήριο και όντως φορτισμένος  συναισθηματικά  από την όλη διαδικασία  αλλά ταυτόχρονα και με νοσταλγία για τις μνήμες του χθες,   άρχισα  να  κοιτάζω  ασυναίσθητα και αφηρημένα  στην αρχή, τα τριγύρω ταφικά μνημεία τα οποία  ομολογώ πολλά  εξ αυτών   είναι απίστευτα έργα τέχνης σε ομορφιά, κομψότητα, καλαισθησία, δηλαδή  πραγματικά  αριστουργήματα, σμιλεμένα με εξαιρετική τέχνη, μεράκι και με περίτεχνο διάκοσμο.

            Λοιπόν μέσα  σε αυτά  τα αριστουργήματα, υπάρχει και ένα υπέροχο   μαρμάρινο ταφικό μνημείο όπου  αναγράφεται  το επίθετο «Γκιωνάκης» συγκεκριμένα δε είναι αποτυπωμένα  ως εξής  και τα κάτωθι:     ΩΔΕ ΚΕΙΤΑΙ  Ο   ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Γ. ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ  ΑΝΗΡ  ΚΑΛΟΣ ΚΑΓΑΘΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΡΕΤΗ ΒΙΩΣΑΣ   ΕΓΕΝΝΗΘΗ ΤΩ 1849 ΜΑΡΤΙΟΥ 3 ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΤΟ 1907 ΙΟΥΝΙΟΥ  17.

                

            Αυτά αναγράφονται στην μαρμάρινη στήλη του ταφικού   μνημείου. Στο κάτω μέρος  δεξιά  υπάρχει το όνομα του  καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε το   έργο   και αναγράφονται τα εξής: «Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΧΟΣ  ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ».  (για την τότε εποχή θα ήταν ακριβοπληρωμένο μνήμα !!)

              Κι ακόμη "ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΜΑΡΑΙΝΕΤΑΙ, ΤΟ  ΦΥΛΛΟΝ ΞΗΡΑΙΝΕΤΑΙ ΚΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ  ΠΕΡΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ  Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ....ΚΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ  κλπ......

             Τα αδέλφια  Γεώργιος και Λάζαρος Σώχος (1862-1911) ήταν γλύπτες της οικογένειας των Φυτάληδων  με καταγωγή   από το χωριό Υστέρνια της Τήνου.

 

 

 

         Ο Λάζαρος Σώχος έχει φιλοτεχνήσει τοους έφιπποους ανδριάντες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη   στην Αθήνα (οδός Σταδίου)   το 1904  και του Ναυπλίου το 1901.Eχει κατασκευαστεί  εξ ολοκληρου  κα από  την Οικογενεια Κωτσακη, συγγενων της μητέρας του Θεοδωρου  Κολοκοτρωνη, της  Ζαμπιας  Κωτσακη, που γεννηθηκε στην

                      

  Αλωνiσταινα, οπου υπαρχει και το ταφικό  της μνημειο,  τοποθετημενο στον προαυλειο χώρο της εκκλησιας , της  Αγιας  Παρασκευης , στην  Αλωνισταινα  Αρκαδιας.     

         Όμως το επώνυμο Γκιωνάκης   που έχει αναφορά στον Πόρο  το συναντάμε  και στο έντυπο «Εθνοφύλαξ», στο τεύχος της Πέμπτης    24 Φεβρουαρίου  1872 και συγκεκριμένα στο τμήμα  «Τα εν Τροιζηνία», αναφέρεται ο Οινοπώλης  Γ.  Γκιωνάκης (ΣΣ σύμφωνα με το δημοσίευμα επαύθη ο ταχυδρομικός  επιστάτης Α. Κιζάνης και διωρίσθη  ο οινοπώλης Γ. Γκιωνάκης).

                                                                Μετά τιμής

                                                    Γεώργιος  Π. Βασιλακόπουλος

                                                                  Αρχιτέκτων

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οποιος  έχει στοιχεία για τη διαμόρφωση του άρθρου ας μας τα στείλει. /  1-7-2014

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ