ΠΑΛΙΟΙ  ΤΡΟΙΖΗΝΙΟΙ   ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

                                                                                           

 

     Είναι  γεγονός  ότι  από  τα  πολύ   παλιά  χρόνια,   προ  του 1900,   πολλοί  Τροιζήνιοι, Ποριώτες  και  άλλοι, μετανάστευσαν   σε άλλες   χώρες, έζησαν εκεί, εργάστηκαν, δημιούργησαν  οικογένειες, έκαναν παιδιά, που μεγάλωσαν   στους τόπους  όπου  εγκαταστάθηκαν, παντρεύτηκαν  κι αυτά με τη  σειρά τους, έκαναν  άλλα παιδιά και πάει λέγοντας.

      Κι άλλοι  πήγαν για ένα διάστημα, και  ξαναγύρισαν στην πατρίδα.

      Ολοι αυτοί  αποτελούν  την άλλη  ιστορία του Πόρου, της Τροιζηνίας, τη διασκορπισμένη   στις  πέντε ηπείρους. Που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

      Σήμερα -24/10/04-  αρχίζουμε να δημοσιεύουμε τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τα  οποία πιστεύουμε   ότι θα συμπληρώνονται,  αφού ελπίζουμε ότι   όλοι   όσοι γνωρίζουν «πρόσωπα και  πράγματα» Τροιζηνίων μεταναστών  θα μας ενημερώσουν.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  μετανάστης στις ΗΠΑ. Το 1963  είχε στη Νέα Υόρκη  το μεγάλο  κομμωτήριο  ΤΟΠΑΖ  ΜΠΙΟΥΤΥ  ΣΑΛΟΝ.

 

ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ  μετανάστης στο Κάϊρο.

 

 

 

ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  του Λ.  16 ετών  πήγε στις  ΗΠΑ, πήρε μέρος στον  εμφύλιο πόλεμο  Βορείων και Νοτίων (1861 - 1866 ), επέζησε, επέστρεψε και πέθανε στον Πόρο το 1915, σε ηλικία, περίπου, 75 ετών. Ο τάφος του, με την ανωτέρω προτομή, βρίσκεται στο νεκροταφείο του Πόρου. Ηταν  από τους παλιότερους, αν όχι ο παλιότερος  Τροιζήνιος μετανάστης. Υπολογίστηκε ότι πρέπει να πήγε στην Αμερική γύρω στο 1854.

    Να  σημειωθεί  ότι   δεδομένης της επίσκεψης  πλοίων του Αμερικανικού  Ναυτικού  στον Πόρο   από  τα χρόνια του 1821, πολλοί  ήταν εκείνοι  που είχαν επιδιώξει   μετανάστευση στην Αμερική.

 

  Το  Σαν Φρατζίσκο  μετά τον  εμφύλιο

 

 

ΚΟΛΟΚΟΥΒΑΡΟΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ του Ελευθερίου (1870  - 1925 ). Τόσο  αυτός όσο και ο  αδελφός  του Σταμάτης, αφού έχασαν νωρίς τους  γονείς τους  Ελευθέριο και  Μαρίνα , ξενιτεύτηκαν στο Κάϊρο της Αιγύπτου, όπου μεγάλωσαν  κοντά σε κάποιο  θείο  τους που   λεγόταν  Γκιωνάκης. Φαίνεται  πως ο Γκιωνάκης υιοθέτησε τα  δυο παιδιά, γιατί τα χαρτιά τους έγραφαν   «Κολοκούβαρος -  Γκιωνάκης».

   Το  1910 ο Αλέξανδρος   παντρεύτηκε την Αγγελική Μπουκάκη.

      Σύμφωνα  με όσα πληροφορηθήκαμε,  ο Αλέξανδρος δεν είχε κάποια ιδιαίτερη μόρφωση, διακρινόταν, όμως, για την  εξυπνάδα  του,  και μιλούσε  πρακτικά  έξι  γλώσσες. Στην  αρχή  εργάστηκε στη διώρυγα του Σουέζ ως μηχανικός ( είχε μάλιστα πραγματοποιήσει και μια μικροεφεύρεση). Ηταν δραστήριος και ριψοκίνδυνος άνθρωπος. Όταν πήρε κάποια σύνταξη από τη διώρυγα ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. Έκανε  ένα με­γάλο  εστιατόριο – μπαρ  στο Πόρτ  Σάϊδ που καταλάμβανε  ένα τετράγωνο. Πελάτες ήταν αρχικά πλούσιοι τουρίστες που πήγαιναν με πλοίο για να δουν τα αρχαία της Αιγύπτου.

     Όταν έγινε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος που οι περισσότεροι πελάτες ήταν στρατιωτικοί το μετονόμασε AUSTRALIA και αρ­γότερα σε NEW ΖΕΑLΑΝD. Το εστιατόριο είχε πολυτελή σκεύη και προκα­λούσαν εντύπωση οι πολύ ωραίες κουρτίνες του. Η Επιχείρηση πουλήθηκε το 1921. Μετά ο Αλέξανδρος  ασχολήθηκε και με πολλές άλλες δραστηριότητες όπως εμπόριο λαδιού, σαπουνιών, υποδημάτων, καφέδων κ.λ.π. Είχε βάλει επίσης ένα σημαντικό ποσό σε πλοίο ενός Ποριώτη, του Μπιτούνη.

      Ο Αλέξανδρος ήταν πολύ φιλάνθρωπος, τσουβάλια με τρόφιμα άφηνε σε συνοικίες φτωχών. Είχε πραγματοποιήσει περί τις 120 κουμπαριές. Στο  Πορτ – Σάϊδ  ζούσαν  δυο αδελφές ελαφρών ηθών, Ποριώτισσες. Ο Αλέξανδρος άκουγε «.. πάμε στις ποριώτισσες, πάμε στις ποριώτισσες», και  στενοχωριόταν. Γι αυτό, τους αγό­ρασε ένα σπίτι διώροφο στον Αγιο Βασίλειο του Πειραιά και τους ζήτησε να μέ­νουν στον επάνω όροφο και να εισπράττουν το ενοίκιο από τον κάτω. Κατά μαρτυρίες οι γυναίκες αυτές ζούσαν έκτοτε εκεί με αξιοπρέπεια και δεν ξανάδωσαν κανένα δικαίωμα σε κανέναν να τις κατακρί­νει. «Αυτά τα χρήματα, τους είπε, τα είχα για να χτίσω μια εκκλησία, σας τα διέθεσα, αλλά μη με γελάσετε, γιατί αλήθεια, θα σας σκοτώσω».     

     Όταν ερχόταν στην Αθήνα στο εστιατόριο που έτρωγε, πολλές φορές , πλήρωνε και για τα φαγητά των άλλων χωρίς να τους γνωρίζει. Μετά, έπαιρνε άμαξες με λατέρ­νες και γύριζαν την Αθήνα όπου γινόταν χαμός. Πολλοί έλεγαν ότι έπαιζε χαρτιά. Πράγματι, έπαιζε  «μπακαρά»  αλλά πως; έβαζε ένα μεγάλο ποσό και το ποσό αυτό ή το έχανε ή το αύξανε. Αλλά  συνήθως κέρδιζε.

          Ο Αλέξανδρος ήταν ωραίος, ο ωραίος «Σκέντερ» έλεγαν, ωραία χαρακτηριστικά, ανάστημα, αέρα, βάδισμα και πράσινα μάτια με πίκες (τσακίρικα).

        Αγαπούσε την ιδιαίτερη πατρίδα του τον Πόρο  και την  επισκεπτόταν συχνά. Στο μεγάλο σπίτι του Πόρου  όπου διέμενε όλοι οι συγγενείς   και  φίλοι πήγαιναν  να τον  συναντήσουν,  μεταξύ των οποίων και ο πολιτικός Δουζίνας  προς το οποίο έστελνε εμβάσματα  για την πολιτική του καριέρα.

        Το  1925  ο Αλέξανδρος πέθανε στο Νοσοκομείο του   Καϊρου από μια απλή γρίπη που κατέληξε σε πνευμονία.    

 Δείτε  οικογένεια  Κολοκούβαρου:

 

 

ΚΟΛΟΚΟΥΒΑΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ  ο αδελφός του προηγουμένου, μεγαλώνοντας,  από την Αίγυπτο  πήγε στην  Αγκόλα, παντρεύτηκε  Πορτογαλέζα, και  από  κει στη Λισαβώνα όπου ζουν σήμερα οι απόγονοί  του.

 Δείτε  οικογένεια  Κολοκούβαρου:

 

ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  έφθασε  στο νησί  αφίξεων  ΕΛΛΙΣ  Νέας  Υόρκης το 1910, και αναφέρεται  στην  ιστοσελίδα του.

 

 

ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ   ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  του   Αναστασίου   (1870-1918), μετανάστευσε στις  ΗΠΑ   από το 1910 ως το  1916.

 

ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  του  Βασιλείου (1897-1942 ), γιος του προηγουμένου. Μετανάστευσε  στην Κούβα  1916-1918 που  επέστρεψε  γιατί πέθανε ο πατέρας του  κι έπρεπε να προστατέψει τα δύο ανήλικα  αδέλφια του.

    Δείτε για την οικογένεια  Κουτουζή

 

ΛΑΦΗΣ  ΑΝΤΩΝΙΟΣ


    Μετανάστευσε στην Αμερική απ΄όπου επέστρεψε προπολεμικά χωρίς να κάνει εκεί προκοπή.

    Πέθανε στα μέσα του 50 στον Πόρο σε μεγάλη ηλικία. Είχε παντρευτεί αδελφή της Μαρίας Καμαριώτου  συζύγου του Φαρμακοποιού Αντώνη Βιρβίλη (γι' αυτό έμενε σπίτι  τους. Είχε χηρέψει πριν από τον πόλεμο). Με τον αδελφό του είχε ένα κτήμα στον Γαλατά. Γιος του αδελφού του ήταν ο Νώντας Λάφης,  υπαξιωματικός του  Π.Ν

 

ΠΑΥΛΟΥ  ΚΑΤΕΡΙΝΑ  έφθασε  στο νησί  αφίξεων  ΕΛΛΙΣ  Νέας  Υόρκης το 1916, και αναφέρεται  στην  ιστοσελίδα του.

 

ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  έφθασε  στο νησί  αφίξεων  ΕΛΛΙΣ  Νέας  Υόρκης το 1914, και αναφέρεται  στην  ιστοσελίδα του.

 

ΣΤΡΟΥΧΕΛΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  έφθασε  στο νησί  αφίξεων  ΕΛΛΙΣ  Νέας  Υόρκης το 19Ο6, και αναφέρεται  στην  ιστοσελίδα του.

    Ο   Δημήτριος  Στρουχέλης, γιος του  Αθανασίου Στρουχέλη  από την Τροιζήνα, ο επιλεγόμενος  και  "Καρδούλας" - χρησιμοποιούσε πολύ τη φράση "καρδούλα μου"- γύρισε  νωρίς  από την   Αμερική, και  πέθανε, άγαμος,  τη δεκαετία του 1940.

 

 

      ΝΕΩΤΕΡΕΣ  ΓΕΝΙΕΣ  ( μεταξύ  άλλων ) :

 

 

ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ ΡΕΝΑ   ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ, σύζυγος  του Ινδονήσιου  ναυπηγού, πρώην υπουργού  Χαρσόνο. Η  Ρένα Αθανασούλη - Χαρσόνο  ζει με τον Ινδονήσιο  σύζυγό της, και τα 4 αγόρια  της, τις  νύφες της και τα δέκα εγγόνια της  στη Τζακάρτα  της Ινδονησίας. Η οποία όπως μας γράφει δε μπορεί να ξεχάσει το φοβερό "τσουνάμι"  της 26ης Δεκεμβρίου 2004, ούτε το σεισμό  της 27/5/06.

   Να σημειώσουμε  εδώ, ότι ο δεύτερος γιος της ο Αίμων - ιερέας που μιλάει "φαρσί" τα Ελληνικά- αμέσως μετά τη φοβερή καταστροφή  ου "τσουνάμι", πήγε  στο Ασε, εθελοντικά  τέσσερις μήνες, να βοηθήσει  τους πληγέντες  και να θάψει τους νεκρούς.

    Στη Τζακάρτα η κα Ρένα Αθανασούλη αναπτύσσει μεγάλη κοινωνική και φιλανθρωπική δραστηριότητα.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ  από το Σκαπέτι  στο  Ρισελσάϊντ  της  Φρανκφούρτης Γερμανίας.

ΓΙΑΝΝΑΚΗ - ΜΠΙΣΔΑ  ΜΑΡΙΝΑ  από το Σκαπέτι  στο  Ρισελσάϊντ  της  Φρανκφούρτης Γερμανίας.

ΓΚΙΚΑΣ ΠΑΥΛΟΣ  από Γαλατά, Λος Αντζελες, Καλιφόρνια   ΗΠΑ.

 

ΔΕΛΗΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΗΠΑ, δισέγγονος του Αθανασίου Δεληθανάση του Γεωργίου και της Μαριγώς που στις αρχές του περασμένου αιώνα ξεκίνησαν από τον Πόρο για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στην Αμερική.

ΔΟΥΖΙΝΑΣ  ΚΩΣΤΗΣ του  Σπυρίδωνος Ν. Υόρκη  ΗΠΑ

ΔΟΥΖΙΝΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ  καθηγητής   Νομικής   είναι   πρύτανης  του Birkbeck College    (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου).

ΚΙΖΑΝΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ  του Ιωάννου, ΗΠΑ

 

 

ΚΛΑΔΟΣ  ΜΑΝΘΟΣ  Μελβούρνη  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ (απεβίωσε  24/2/06 σε ηλικία 78 ετών)

ΚΛΑΔΟΥ -ΣΚΟΡΔΙΑΝΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ  σύζυγος του προηγουμένου

   

ΚΛΑΔΟΣ ΚΩΣΤΑΣ  του Μάνθου, Μελβούρνη  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΚΛΑΔΟΥ  ΚΑΤΕΡΙΝΑ  του Μάνθου, χημικός,  Μελβούρνη  ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΛΑΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Δυτική Βιρτζίνια  ΗΠΑ,μηχανικός-ανασχεδιαστής μηχανημάτων.

ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΩ  του Γεωργίου  Ν. Υόρκη ΗΠΑ

ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ του Γεωργίου Ν. Υόρκη  ΗΠΑ

ΜΕΛΛΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ  του  Κωνσταντίνου ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Απεβίωσε στη Μελβούρνη και ετάφη στο Γαλατά  7/2/2006

ΜΕΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ  Σικάγο

ΜΕΛΛΟΥ - ΜΑΚΡΗ ΚΙΚΗ  σύζυγός του

 

ΜΕΛΛΟΣ  ΚΩΣΤΑΣ  του Σταύρου  Ν. Υόρκη ΗΠΑ,, Manager   στην Digital Products and Corporate Training  Vicon Industries Inc.

ΜΠΑΚΑΛΗΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  από τη Δρυόπη, Οντάριο  ΚΑΝΑΔΑΣ (klik)

ΜΠΙΣΙΑ  ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ του Γεωργίου  ΗΠΑ

ΜΠΙΣΙΑ ΝΙΚΗ   ΗΠΑ  του Γεωργίου

ΜΠΙΣΙΑΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  του  Νικολάου  ΚΑΝΑΔΑΣ

ΜΠΟΥΤΣΙΦΑΚΟΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  Σουηδία  από την Τροιζήνα

 

 ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, γιατρός.

 

       Ο Κώστας   Αθ.   Σαραντόπουλος γεννήθηκε το  1931 στο Βαλτέτσι, αλλά μεγάλωσε  στον Γαλατά  και  τον  Πόρο  -  είναι αδελφός της  Βασιλικής χας  Γεωργίου Κοκκάλα.  Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια τής Κατοχής  και του  αδελφοκτόνου διχασμού, που σημάδεψαν καθοριστικά   τη ζωή του,   αφήνοντάς του τραυματικές εμπειρίες, τις οποίες  όμως  κατόρθωσε   να εξυψώσει σε δημιουργική και λυτρωτική δύναμη.

      Στην Τρίπολη παρακολούθησε τα μαθήματα Μέσης   Εκπαιδεύσεως    στο 1ο Γυμνάσιο (σημερινό Λύκειο). Μετά το πέρας των γυμνασιακών σπουδών   ενεγράφη στην   Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου   Αθηνών   και ύστερα από   εξαετείς σπουδές   έλαβε το πτυχίο του  ιατρού . Στον Ελληνικό Στρατό υπηρέτησε επί διετία ως  έφεδρος   ανθυπίατρος. Ακολούθως   μετέβη για μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ και ειδικεύτηκε στη Χειρουργική  Ορθοπεδική (Clevelan Οfιο, Sheton ΗαΙΙ του New Jersey, Albert  Εinstein της Φιλαδέλφειας  και Πανεπιστήμιο της  Νέας  Υόρκης). Εγινε καθηγητής  της  Ορθοπεδικής  στην  Ιατρική Σχολή του North Εastern Ohio College of Medicine, και  κατόπιν τούτου εγκαταστάθηκε μονίμως  στις ΗΠΑ.  Μετά ίδρυσε  μεγάλη  κλινική.

      Είναι έγγαμος  και  πατέρας   τεσσάρων τέκνων. Επισκέπτεται κάθε χρόνο την   Ελλάδα , το  Βαλτέτσι, και  τον Πόρο – Γαλατά  που  υπεραγαπά. Το  ίδιο  και όλα  τα  μέλη  της οικογενείας  του.  Το  ενδιαφέρον του  για τα εθνικά μας  θέματα  είναι συνεχές και αμείωτο, όπως και η ανάμειξή του  στα ζητήματα  του Ελληνισμού   και της  Ορθόδοξης Εκκλησίας παραμένει ενεργός. Διετέλεσε πρόεδρος της Παναρκαδικής  Ομοσπονδίας Αμερικής και της Ελληνικής Κοινότητας   του  Youngstown Ohio  και είναι μέλος της «Ηγεσίας των 100». Το  Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε αναγνώριση των υπηρεσιών του αυτών  και της προσφοράς του προς την Ορθόδοξη  Εκκλησία, του  έχει  απονείμει  τον  τίτλο  του Αρχοντος   Ακτουαρίου.

 

ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ   ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ  γιος του προηγουμένου.

 

ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ  ΣΤΑΜΑΤΗΣ   ΚΑΝΑΔΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ  ΛΟΥΚΑΣ  Ν. ΑΦΡΙΚΗ

 

*** Παρακαλούμε όσους θέλουν να συμπληρώσουν ή να μας δώσουν νέα στοιχεία να το κάνουν το συντομότερο.  

 

        ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

 

 

                  Σχετικά  με τη  σελίδα  αυτή  από  τον  κ. Αντώνη Βιρβίλη  πήραμε την ακόλουθη  επιστολή:

 

     Μπράβο Βασίλη, πολύ καλή ιδέα των μεταναστών . Θέλεις  πολλή δουλειά και βοήθεια βέβαια!

Ιδού και ή δική μου συνεισφορά:

   (μας παραθέτει κάποια στοιχεία)

Καλό κουράγιο!

                                                         Αντώνης
Υ.Γ
Έψαξες μήπως στους επιβάτες του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ αν υπήρχαν Ποριώτες?

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Αν  κανείς  έχει  κάτι σχετικό  ας μας ενημερώσει.

                                                       25-10-04

 

© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΕΛΙΔΑ