X   Ρ  Ο  Ν  Ο  Λ  Ο  Γ  Ι  Ο               

  Α Π Ο    Τ Ο   2.007    Κ  Α  Ι     Μ  Ε  Τ  Α

 

 2007

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 

***  Ανέλαβαν  οι νέοι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια.

***  Υστερα από μακρά ασθένεια  και μεγάλο αγώνα να κρατηθεί  στη ζωή, και αφού δέχτηκε το σκληρό  χτύπημα της απώλειας του γιου του, «έφυγε», 19/1/07, σε ηλικία 66 ετών,  ο λαμπρός και αγαπητός σε όλους Ποριώτης  Στάθης  Σπ. Βέττας, τοπογράφος μηχανικός.

*** Στις  28 Ιανουαρίου, Κυριακή μεσημέρι, στο Ξενοδοχείο Παύλου στον Πόρο, έγινε   η κοπή  της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου  Γυναικών Πόρου «Η ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ».

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

 

*** Την ένταξη του Λεμονοδάσους  στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ), ζήτησε    ο Δήμαρχος Πόρου  κ. Δημήτρης Στρατηγός, με  έγγραφό του  προς το υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης ύστερα από συνεννόηση με την διοίκηση του ΤΟΕΒ, προκειμένου να επιτευχθεί η περαιτέρω ανάδειξή του  ως συνόλου και όχι ως μεμονωμένων ιδιοκτησιών.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

 

***     Την ακύρωση της Δημοπρασίας για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Τροιζηνίας  ζητεί   ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ  « ΔΗΜΟΣ  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ» (όπως μας ανακοίνωσε)  με αίτησή του στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η αίτηση κοινοποιείται   στο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής  και  στην Εισαγγελία Πειραιά.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 

***  Αρχισε  η  κατασκευή  του «Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στη Δυτική Παραλιακή Ζώνη Πόρου», η πασαλωτή προβλήτα, προϋπολογισμού 1.300.000 €. η οποία θα αρχίζει  από την περιοχή του Κινηματογράφου «Διάνα» και θα τελειώνει μπροστά από το κτήριο Συγγρού, παράλληλα με το υφιστάμενο κρηπίδωμα.

***  Επίτιμος Δημότης Πόρου  ανακηρύχθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, 31 Μαρτίου 07, ο Ποριώτης – από πέντε γενιές- Πρόεδρος  του Συμβουλίου της Επικρατείας  κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, και  του επιδόθηκε σχετική πλακέτα.

 

ΜΑΙΟΣ

 

ΙΟΥΝΙΟΣ
 

***  Μεγάλη φωτιά 27/6 στο Νεώριο του Πόρου  καίει 4 σπίτια.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

 

***   Η Γιορτή της Λεμονιάς και άλλες εκδηλώσεις στον Πόρο.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 

***   Αρχίζει η κατασκευή  του Β. Δημοτικού και του Γυμνασίου.

***    Τα ΣΑΡΩΝΕΙΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΑ

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 

***    16/9 Εκλογές, δεν εκλέγεται Ποριώτης Βουλευτής.

***  Απεβίωσε  20/9/07 ο 25χρονος Γιώργος  Μπάρτζης  του Παναγιώτη,  ο οποίος είχε τραυματιστεί στο σοβαρό  τροχαίο  ατύχημα που  συνέβη το μεσημέρι της  18/9/07   έξω  από το Λύκειο  του  Πόρου. Δύο μηχανάκια συγκρούστηκαν με σφοδρότητα μεταξύ τους με αποτέλεσμα  να τραυματιστούν  σοβαρά  οι δύο νέοι που τα οδηγούσαν: Ο Γιώργος  και η Ελένη Τζάνου.  Η κοπέλα νοσηλεύθηκε  για καιρό  σε κρίσιμη κατάσταση  σε νοσοκομείο της Αθήνας.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

 

***   Ανακοινώνεται  αναστολή λειτουργίας  από 10/11/97 του Γραφείου Πολεοδομίας Πόρου. Ποικίλες αντιδράσεις.

***   Στο ναό  της  Αγίας Σοφίας του Πειραιά  έγινε  27/10/07  ο γάμος του   Νίκου Κερασοβίτη  και της Παναγώτας (Νάγιας)   Κουτουζή.

***   Αρχίζει η κατεδάφιση του Β. Δημοτικού  και του Γυμνασίου Πόρου προκειμένου  να ανεφερθούν τα νέα κτίρια.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

 

***  Με απόφαση  του Νομάρχη Πειραιά  Γιάννη Μίχα αναστέλλεται  προσωρινά  από 10.11 η λειτουργία  του  Πολεοδομικού Γραφείου Πόρου, για να βελτιωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του. Οι υπάλληλοι που υπηρετούσαν εκεί  "μετακόμισαν" στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Πειραιά.

***     Το  κρουαζιερόπλοιο  « ΓΙΩΡΓΗΣ»  Ν.Π. 2842  -πρώην Πορτοκαλής Ηλιος -  που πραγματοποιεί  μονοήμερες κρουαζιέρες στο Σαρωνικό, στις 5.30 της 23/11/07,  κατά την διαδικασία του απόπλου από το λιμάνι της Αίγινας, προσάραξε  σε   γνωστό ύφαλο  έξω από την Αίγινα. 

***   "Να ξαναδώσουμε στη θητεία το περιεχόμενο της ουσιαστικής προσφοράς στην πατρίδα", τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο, την Πέμπτη  22-11-07 το πρωϊ, εν όψει  της ορκωμοσίας τους.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 

*** Προφυλακίστηκαν  ομοφωνία Εισαγγελέα και Ανακριτή οι τρεις χασισέμποροι – ο 67χρονος από την Καλλονή και δύο από την Αθήνα - που συνελήφθηκαν στην Καλλονή από τους Λιμενικούς στις  5/12/07, και οδηγήθηκαν στον Κορυδαλλό.

***  Tην τελευταία  διετία, πρωτοστατούντος του  Μητροπολίτη  Υδρας – Σπετσών – Αιγίνης - Ερμιονίδος  και Τροιζηνίας   κ. Εφραίμ, έχει ξεκινήσει μελέτη αποκαταστάσεως και αναστηλώσεως της  παλαιά  Μονής του  Αγίου Δημητρίου  Τροιζήνας, με σκοπό την επαναλειτουργία της.  

***    Νοσηλεύονται  εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της περιοχής Αθήνας  οι  δύο μαθήτριες  του Πόρου  Θεοφάνους  και Ανδρέου που τραυματίστηκαν  σοβαρά  στις 27/11/07 κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος με μηχανάκι  στον Τουρκόδρομο της Σφαιρίας. Και οι δύο κοπέλες  είχαν μεταφερθεί  με ελικόπτερο  στο νοσοκομείο.

 

2008

 

ΙΑΝΑΟΥΑΡΙΟΣ

 

***     Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το Σαρωνικό, 50 χιλ. ΝΔ της Αθήνας, στο θαλάσσιο χώρο  μεταξύ Αιγίνης και Μεθάνων,  έγινε στις 5,16  το απόγευμα  της 29/1/08.

***     Αλβανός  που διακινούσε  ηρωϊνη  συνελήφθη  στην Πλάκα του Πόρου, 20-1-08,  από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος. Μαζί του συνελήφθη  και ένας Ποριώτης, άλλα  είναι  γνωστός  χρήστης και αφέθηκε ελεύθερος.

***   Ο Ούγγρος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής   Λάγιος Ντέταρι  επισκέφθηκε  Δευτέρα - Τρίτη, 7/8-1-08,  τον Πόρο  για να αναλάβει  την τεχνική διεύθυνση του Αθλητικού  Ομίλου Πόρου.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

 

***   Συνελήφθη στην περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας, 14/2/08,  μετά από αξιοποίηση πληροφοριών από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής Πόρου 37χρονος, ο οποίος είχε στη κατοχή του έγγραφα που εκλάπησαν από 57χρονο καταγγέλλοντα την διάρρηξη του ΚΡΖ 6400 ΙΧΦ, ιδιοκτησίας του.

***    Εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια  από τη σύναψη  διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας (συνάφθηκαν το 1828 στον Πόρο επί Καποδίστρια), έγιναν  το Σάββατο 9  Φεβρουαρίου 08  στο νησί, με  πρωτοβουλία  του δημάρχου Πόρου  κ. Δημ. Στρατηγού  και  του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ελλάδα  κ. Αντρέϋ  Βντόβιν.

***  Ένα   ανδρόγυνο   έφυγε   από τη ζωή στην Αίγινα όπου διέμενε,  την ίδια μέρα,   με λίγες ώρες διαφορά.  Στις  30/1/08  απεβίωσε  η  Τατιανή  σύζυγος Γεωργίου  Μοίρα, ετών 82  και λίγες ώρες  αργότερα, αιφνιδίως, ο σύζυγός της  Γεώργιος  Μοίρας του Διονυσίου  ετών   83, από τον Πόρο.  Αυτή ήταν  η.. μοίρα τους!

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

 

***   Ισχυρή χαλαζόπτωση   - χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού - έγινε  στο Ανω φανάρι Τροιζηνίας,  το βράδυ της 27ης Μαρτίου και τα ξημερώματα της 28ης, η οποία προξένησε ζημιές  σε μαντριά, ελαιόδενδρα και  αμπέλια στον κάμπο της Φούσας, ενώ πλημμύρισαν μερικά σπίτια.

***  Με επιτυχία  έληξε  στις 18.00  της 13-3-08 η τεράστια επιχείρηση εκκένωσης του Ε/Γ - Τ/Ρ πλοίου «ΓΙΩΡΓΗΣ», το οποίο με 278 επιβαίνοντες κυρίως Ιάπωνες, και 35μελές πλήρωμα, προσάραξε στις 3.15 το απόγευμα  στη νησίδα Πλατιά, βορείως του Πόρου, ενώ πραγματοποιούσε ημερήσια κρουαζιέρα στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 

***  Στο εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού  αποχετεύεται  το 40% περίπου των λυμάτων της Σφαιρίας, και κάθε  μέρα  η ποσότητα  αυτή αυξάνεται με τις καθημερινές συνδέσεις των κάθετων αγωγών  στο κεντρικό  σύστημα. Τον προηγούμενο μήνα έγινε με επιτυχία η δοκιμαστική σύνδεση με το  Γαλατά

***   Απεβίωσε  18-4-08 ο γνωστός έμπορος του Γαλατά  - πατέρας  του δημάρχου Τροιζήνας  κ. Γιάννη Σαμπάνη - Δημήτριος Ι. Σαμπάνης  σε ηλικία  84 ετών.

***  Απεβίωσε  9-4-08, μετά από πολυήμερη  νοσηλεία ο Δημήτρης Γιουρδής   που είχε τραυματιστεί από το τρακτέρ του.

***  Απεβίωσε  10-4-08  πλήρης ημερών, 93  ετών,   η   Ποριώτισσα  δασκάλα  Ματίνα  Κούλη.

 

ΜΑΪΟΣ

 

***  Την Δευτέρα 26 Μαϊου 2008 πραγματοποιήθηκε στον Πόρο η τελετή θεμελίωσης του σχολικού συγκροτήματος που θα στεγάσει το Β΄ Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Πόρου.

*** Το  7ο Διεθνές Συμπόσιο  Γιώτινγκ, η διεθνής ναυτική εκδήλωση θεσμός, πραγματοποιήθηκε  στον Πόρο   από 10 μέχρι 15  Μαϊου του 2008.

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

 

***  Από το Σάββατο 28/6 μέχρι  6/7 έγιναν  στον Πόρο οι εκδηλώσεις  για τη Ναυτική Εβδομάδα.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

 

***      Στις  17  Ιουλίου  08,   στις 11 πμ,  στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης,  έγινε η κηδεία  του  εκδιμήσαντος   πρώην Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος & Τροιζηνίας κυρού Ιεροθέου.

*** Τετάρτη βράδυ  23 Ιουλίου άρχισαν τα «Σαρώνεια  2008» που θα οργανώνει  κάθε χρόνο  ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατα ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ.

*** Με την εμφάνιση  της  καταξιωμένης  λαϊκής ερμηνεύτριας  ΜΑΡΙΩΣ  στην παραλία του Μεγάλου Νεώριου  του  Πόρου –προσφορά της Νομαρχίας Πειραιά - έληξαν 27-7-08  οι  εκδηλώσεις  που κατά τις ανακοινώσεις  οργανώθηκαν  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πόρου  «ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ»  και ενισχύθηκαν  δεόντως από το  Δήμο Πόρου  και την  πολυσχιδή ΔΕΠΑΠ.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 

***  2408  χρόνια   μετά  τον  Τροιζήνιο Ολυμπιονίκη  στην  πάλη, το Βαύκι ( 99η Ολυμπιάδα, 400 π.Χ), αναδείχθηκε, 17-8-08,  ένας άλλος Τροιζήνιος ολυμπιονίκης  των Ολυμπιακών Αγώνων  του Πεκίνου,  ο Ποριώτης κωπηλάτης  Δημήτρης Μούγιος. Στέφθηκε αργυρός  Ολυμπιονίκης στο διπλό σκιφ μαζί με το Βασίλη Πολύμερο.

***  Το  ιδιωτικό  σκάφος αναψυχής  «ΜΑΝΑ» 30 μέτρων,  καταστράφηκε  από πυρκαϊά  το  πρωϊ  της 31/8/08, ενώ βρισκόταν ανατολικά από το Μόδι  του Πόρου.

 Οι  11  επιβαίνοντες, 5 τουρίστες και 6 άτομα πλήρωμα, παραλήφθηκαν από  πλωτό του Λιμεναρχείου Πόρου  και λάντζες και μεταφέρθηκαν  σώοι  στον Πόρο. Ανάμεσά τους και πριγκίπισσες της Σαουδικής Αραβίας.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 

*** Προσάραξε, στην βραχονησίδα «ΠΛΑΤΕΙΑ» Πόρου, τις πρωινές ώρες  της  26/9/08, από άγνωστη  αιτία, το Φ/Γ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΙ» Ν.Π. 11046, με 10μελές πλήρωμα  από το οποίο κανείς  δεν έπαθε τίποτα.

***  Ο  Ποριώτης – από τον Καρατζά στην πραγματικότητα -  αθλητής κωπηλασίας και μέλος του Ναυτικού Ομίλου Πόρου, Δημήτρης Μούγιος, - που  μαζί με τον συναθλητή του Βασίλη Πολύμερο (δεξιά) κατέκτησαν  17-8-08 το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου -, κατέκτησε μαζί   με αυτόν  το χρυσό  μετάλλιο  πανευρωπαϊκό  πρωτάθλημα  στο Σχοινιά 20/9/08 στο διπλό  σκιφ. 

***   Πυρκαϊά  που εκδηλώθηκε το βράδυ  της 30/8/08  στις Αδέρες, κοντά στον ΟΤΕ, με κατεύθυνση  το Θερμήσι, κατέκαυσε  μεγάλη  έκταση  θαμνώδους βλάστησης.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

 

***   Ένα περίεργο άγαλμα - ένας άγγελος -  στήθηκε  το πρωϊ  της 13/10/08   στην παραλία  του  Ρωσικού Ναυστάθμου.

    Όπως μάθαμε  πρόκειται για την υλοποίηση  ενός αιτήματος του  ιδιοκτήτη  του Ρωσικού Ναυστάθμου, ο οποίος - εκτός των άλλων -  είχε ζητήσει  από το  Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου τη σχετική άδεια.

***  Η 24η Σύνοδος  των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών  έγινε στον Πόρο 3,4,5 Οκτωβρίου 2008.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

 

***  Δύο   αλλοδαποί βρέθηκαν νεκροί σε χαντάκι  στο Φουρκαρί του Πόρου  στις 25/11/08. Οπως αποκαλύφθηκε  επρόκειτο για λαθρομετανάστες  οι οποίοι  ξυλοκοπήθηκαν  μέχρι  θανάτου από τρεις διακινητές λαθρομεταναστών  οι οποίοι και  και συνελήφθησαν.

***  Ο «Καλός Αγγελος»  που είχε τοποθετηθεί στο Ρωσικό  Ναύσταθμο, «πέταξε»  μετά το πρόστιμο των 20.000 €, τις άλλες αποφάσεις της Νομαρχίας και  τις ενέργειες των Δημοτικών Αρχόντων του Πόρου.

***   Νεκρός εντοπίσθηκε τις πρωινές ώρες της  13/11/08 από άνδρες της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λ.Σ. στην θαλάσσια περιοχή Πετροκάραβο, 28 χρονος ψαροντουφεκάς, κάτοικος εν ζωή Κάτω Πετραλώνων, που αγνοείτο από  το απόγευμα της 12/11.

 

 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 

***  Νεκρός βρέθηκε το πρωί της Τρίτης 30-12-08  ο 77χρονος  βοσκός  Γεώργιος  Γιαννάκης   από το χωριό  Ευαγγελισμός, που αγνοείτο από το απόγευμα της Παρασκευής 26-12-08, στην ορεινή περιοχή Τσαρκί  των Αδερών Γαλατά Τροιζηνίας. Ο  Γιαννάκης είχε  εξαφανιστεί σε υψόμετρο 600-650 μέτρων, μέσα σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, με συνεχή και έντονη βροχόπτωση και πυκνή ομίχλη, ενώ φρόντιζε το κοπάδι του. 

***  Δύο σπίτια  της οικογένειας Γρώμαν  κάηκαν   ολοσχερώς στο Γαλατά  Πόρου το μεσημέρι της 28/12/08.  Τα σπίτια  βρίσκονταν στο χώρο πάνω από τη Λάκα προς το Μπέλεσι, και είχαν κατασκευαστεί  με γερμανική μέθοδο ΠΡΟΚΑΤ. Η φωτιά  μεταδόθηκε από το τζάκι  και  εξαπλώθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα   να  αποτεφρωθούν τα κτίσματα  και να μείνουν στο δρόμο δύο οικογένειες.

      ***  Αλλο ένα σπίτι κάηκε  29/12/08 στην παραλία της Καλλονής

*** Θαλάσσιο δυστύχημα σημειώθηκε  τις πρώτες  βραδινές ώρες  της 8-12-08, στη θαλάσσια περιοχή της νότιας εισόδου λιμένα Πόρου, ανοιχτά από τη θέση «ΣΤΑΥΡΟΣ», όταν το  ταχύπλοο σκάφος «ΠΟΠΗ» με  2 επιβαίνοντες   και κυβερνήτη 49χρονο, συγκρούστηκε με το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος «ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ», στο οποίο επέβαιναν τέσσερα  άτομα.

    Από την σύγκρουση τραυματίστηκε θανάσιμα ο 56χρονος κυβερνήτης του αλιευτικού Γιώργος Παπαιωάννου, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές και στα δύο σκάφη.

 

2009

 

ΙΑΝΑΟΥΑΡΙΟΣ

 

***  Θανατηφόρο  τροχαίο  δυστύχημα   συνέβη  16-1-09  στην  Καλλονή Τροιζηνίας. Αυτοκίνητο  που οδηγούσε  45χρονος,  παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα   την  Ελένη Μαρόκου χα Επαμεινώνδα  ετών 73.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

 

***  Με απόφαση  του Γενικού Γραμματέα  Περιφέρειας Αττικής  κ. Χαράλαμπου Μανιάτη, Δασάρχης Πόρου  ορίστηκε  η δασολόγος κα Αθηνά Κουτσούμπα. Ο κ. Δημ. Κόκκας  μετατέθηκε στο δασαρχείο Αιγάλεω.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

 

***  Μειωμένος  ως και 30% προβλέπεται  να είναι φέτος  ο τουρισμός στον Πόρο, σύμφωνα με   όσα λένε  όσοι   ασχολούνται  με τουριστικές επιχειρήσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι τιμές υπηρεσιών έχουν μειωθεί ως και 15%.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

 

****  Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε   24χρονος που κατηγορήθηκε για εμπρησμό  λεωφορείου του ΚΤΕΛ Αργολίδας (4/4/09), το οποίο ήταν σταθμευμένο στο πάρκιγκ του Γαλατά απέναντι από την παιδική χαρά και καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο νεαρός ομολόγησε άλλους τρεις εμπρησμούς αυτοκινήτων που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Πόρου.

**** Αρχίζει κατασκευή της νέας η προβλήτας  του Πόρου, τα μπλόκια της οποίας τοποθετούνται το ένα μετά το άλλο. Τα μπλόκια κατασκευάζονται στο εργοτάξιο που βρίσκεται  ακριβώς δίπλα στο Αλσος και την παιδική χαρά  που αναβαθμίστηκε.

***  Ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου  την Κυριακή του Πάσχα ,19/4, επισκέφθηκε το κέντρο εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού στον Πόρο.

****  Ικανοποιημένοι  είναι από την κίνηση  των ημερών του Πάσχα, οι εστιάτορες Πόρου – Γαλατά, όπως οι  ίδιοι μας έλεγαν.

    «Ο κόσμος βγήκε, ήταν πολύς» τόνιζαν και ελπίζουν σ ένα καλό καλοκαίρι, κυρίως από τον εσωτερικό τουρισμό.

 

ΜΑΙΟΣ

 

****   29 Απριλίου με 4 Μαϊου   έγινε  στον Πόρο  το 8ο  Charter Yacht Show Poros 2009, η Διεθνής Συνάντηση - Εκθεση  Ναύλωσης Γιωτς ( ή αλλιώς Διεθνές Συμπόσιο  Γιώτινγκ)  που οργανώνουν  η Hellenic Professional Yacht Owners Association (HPYOA) και  η  Hellenic Yacht Brokers Association (HYBA).

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

 

****   Ευρωεκλογές  γίνονται  στις 7-6-09. Στην Τροιζηνία η ΝΔ  χάνει  πολλές δυνάμεις, ενώ πανελλήνια προηγείται το ΠΑΣΟΚ.        

*****  Το Γραφείο Πολεοδομίας Πόρου παρέχει και πάλι τις υπηρεσίες του στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής της Τροιζηνίας από τις 9 Ιουνίου 2009 στελεχωμένο με έμπειρο προσωπικό και στεγασμένο σε νέο αναβαθμισμένο χώρο που βρίσκεται επί της οδού Δημοσθένους 31 στον Πόρο.

            Υπεύθυνος  του γραφείου είναι ο  αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Βασιλακόπουλος.

****  Πυρκαϊά εκδηλώθηκε  το μεσημέρι της 10-6-09 σε αγροτοδασική έκταση στον Καρατζά Τροιζηνίας.   Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο αφού αποτέφρωσε συνολικά 700 στρέμματα, εκ των οποίων τα 200 δάσος και τα 500 καλλιέργεια ελιάς και ξερά χόρτα.

**** Πυρκαϊά  που προκλήθηκε από κεραυνό   ξέσπασε λίγο μετά τις  πέντε  το απόγευμα    της   20/6/09 στην περιοχή Κρασοπαναγιά στα Μέθανα.

**** Απεβίωσε  22-6-09,  σε μεγάλη ηλικία, ο γνωστός μεγαλέμπορος του Πόρου  Παναγιώτης Σταύρου Κουτουζής. Η κηδεία  του  23/6/00 ώρα 11 από το Ναό του Ευαγγελισμού.

****   Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας  του  Σουηδικού αρχαιολογικού ινστιτούτου  που ανασκάπτει το ναό του Ποσειδώνα στην Καλαυρία, διατυπώνουν την άποψη ότι  υπήρξε  εκεί και αρχαίο θέατρο.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

 

****  Σε ηλικία  93 ετών  απεβίωσε  στις 8-7-09  ο απόστρατος αξιωματικός του Π.Ν. Κυριάκος Αθ. Στρουχέλης, πατέρας  της Ελένης  Καστριώτη -Στρουχέλη, τέως προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου.

*****  Τα «ΣΑΡΩΝΕΙΑ 2009» οργάνωσε   στο Γαλατά, για το διάστημα  29 Ιουλίου- 2 Αυγούστου 09, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά  «οι φίλοι της Παράδοσης». Αρχίζει  να διαφαίνεται  κάποια τουριστική κίνηση.

        Διάφορα περιοδικά  γράφουν ότι ο Πόρος έγινε της μόδας.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 

****   Δύο  αστυνομικά  μπλόκα, από δυνάμεις που ήρθαν  από τον Πειραιά  στήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ,7-8-09, στις  δύο εισόδους του Γαλατά, πριν από του Ζαμπετάκη και στην Αγία Αννα. Αστυνομικοί  με τέσσερα περιπολικά, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, έκαναν  έλεγχο  σε μηχανάκια και αυτοκίνητα.

      Ό έλεγχος ήταν πολύ αποδοτικός: πολλές κλήσεις κόπηκαν για έλλειψη αδείας κυκλοφορίας  και  οδήγησης  μηχανής, απουσία κράνους, ταχύτητα, ζώνες κλπ.  

****  Ποικίλες εκδηλώσεις  οργάνωσε για τους μήνες  Αύγουστο και Σεπτέμβριο  ο Δήμος Πόρου.  Μερικές από αυτές  θα γίνουν στο  χώρο του Ρωσικού  Ναυστάθμου.  

       Λίγο πριν το 15αύγουστο αρχίζει να αυξάνεται η  κίνηση σε Πόρο - Γαλατά. Το δεύτερο  δεκαπενθήμερο  του Αυγούστου γίνεται το αδιαχώρητο. Κυρίως από αυτοκίνητα. Τα φέρυ μπωτ  πηγαινοέρχονται συνεχώς γεμάτα.

****  Η αρχαιολόγος  Berit Wells, πρώην Διευθύντρια του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και Διευθύντρια του προγράμματος “Καλαυρία” των Αρχαιολογικών Ερευνών στο Ναό του Ποσειδώνα του Πόρου απεβίωσε ξαφνικά  την 11-8-09

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 

****   Την…..ησυχία του και τον … ύπνο του, έχασε στις 3 και στις 4  Σεπτέμβρη  το ήσυχο  γραφικό  Καραπολίτι του Πόρου και ιδιαίτερα η Ακτή Αφροδίτης, όπου βρίσκεται  και η βίλα του Σουηδού  Αντρέα Τζότζεφσον.

    Αιτία ο γάμος δύο νέων ισραηλινής καταγωγής, του   ΡΙΓΚΕΡ ΓΙΟΝΑΤΑΝ ΣΙΜΧΑ και της  ΜΙΧΑΛ ΛΟΥΝΑ ΖΙΛΜΠΕΡΜΑΝ που παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο στο Δημαρχείο Πόρου,  ενώπιον της αρμόδιας  αντιδημάρχου  Σταματίνας  Μητσιοπούλου στις 3/9. Στις 4/9 έγινε στη βίλα του Σουηδού ο θρησκευτικός γάμος και το γαμήλιο  γλέντι.

**** Τοποθετήθηκαν οι νέοι  μεταλλικοί  φανοστάτες   στην Αρτιμο. Είναι περισσότεροι - σχεδόν διπλάσιοι- και καλύπτουν μεγαλύτερο μήκος της ακτής, ψηλότεροι, και με δυνατότητες πληρέστερου φωτισμού.

***** Σαραντάχρονος Βορειοηπειρώτης που  είχε πάει για ψαροντούφεκο, πνίγηκε τις  απογευματινές ώρες της 19/9/09, στη θαλάσσια περιοχή ΤΑΚΤΙΚΟΥΠΟΛΗΣ Τροιζηνίας. 

****  Αρχαιότητες  εντοπίστηκαν σ ένα από  τα  ψηλότερα σημεία της χερσονήσου των Μεθάνων, 700 περίπου  μέτρων, στην Αγία Σωτήρα - στο παλιό μεσαιωνικό εκκλησάκι -, ανάμεσα  Στέρνας Γαμπρού και Σταυρόλογγου. Πρόκειται, όπως είδαμε, για διάφορες λιθοδομές, τις οποίες ανασκάπτει  η αρχαιολόγος της ΚΣΤ Εφορίας κα  Χριστίνα  Καζαζάκη.

    === Πρόσφατα  ανοίχτηκε  αρχαϊκός τάφος – ήταν γνωστός από παλιά –, λίγο πιο κάτω από τα σχολεία, μετά την πρώτη  γέφυρα, απέναντι   από του Μητσόπουλου, στο κτήμα Κούλη. Μέσα σε αυτόν βρέθηκαν  ανθρώπινα οστά  και κτερίσματα. Ενας περίβολος, μέσα στο έδαφος, συνεχίζεται  νότια,κάτω από τον αμαξιτό  δρόμο, για αυτό και οι έρευνες  σταμάτησαν.

****  Θα κατεδαφιστεί  ολόκληρο  το παλιό τουριστικό  συγκρότημα  του Γιάννη Ανυφαντάκη  "ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ", το οποίο προ καιρού αγόρασε  η  κα Μαρία Σκλαβενίτη.Όλα  τα κτίσματα, χώροι εστιατορίου, μπαρ, ενδιαίτησης, πισίνα  θα ισοπεδωθούν και   στη  θέση τους θα ανεγερθεί  πολυτελής  μονοκατοικία – βίλα – με όλα τα απαραίτητα  παρακολουθήματα.

     Αρχιτέκτονας  είναι ο Ποριώτικης καταγωγής  Αλέξανδρος Τομπάζης.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

 

***   Βουλευτικές εκλογές 4/10, κυβέρνηση  ΠΑΣΟΚ βουλευτές εκλέγονται  Μπεντενιώτης, Καρύδης, Μιχαλολιάκος.

***  Αλλοδαπός έμπορος ναρκωτικών,  συνελήφθη  20-10-09 από όργανα της Ασφάλειας Ναυπλίου στο Ισθμό της  Κορίνθου, έχοντας στην κατοχή του  1,5  κιλό ηρωίνης. Ο συλληφθείς ήταν κάτοικος  Καλλονής  Τροιζηνίας, και ......τροφοδοτούσε  όλη την περιοχή μέχρι Κρανίδι και Ερμιόνη  με ναρκωτικά. 

***  Εντονες βροχοπτώσεις  25/10 στα Μέθανα που προκάλεσαν πολλές ζημιές.

***    Πνιγμένος μέσα σε  πηγάδι βρέθηκε  το απόγευμα της  30/9/09  ο Θ.Λ. 78 ετών  από τους Αγίους Θεοδώρους  Μεθάνων  ο οποίος είχε εξαφανιστεί  από το πρωϊ.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

 

*** Επιχείρηση κατεδάφισης - σε Πόρο και Δοκό - όσων αυθαιρέτων κτισμάτων έχουν εντοπιστεί να έχουν ανεγερθεί μέσα σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους.

***  Αρχίζουν εργασίες  για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις Αδέρες.

*** Ιταλικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο του Β. Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε από αυτοδύτες σε υποθαλάσσια  περιοχή ακτής του Μοναστηριού, τύπου  Savoia Marchetti 79 Sparviero.

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 

***  Με την υπ  αριθμ 180/2009 απόφασή   του  το  Δημοτικό Συμβούλιο Τροιζήνας , στις 9-11-09, συμφώνησε, με έκτακτη εισαγωγή του θέματος, στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του  φωτοβολταϊκού πάρκου Χατζηιωάννου στην Απάθεια.

***  Ο  Καρδιτσιώτης, πρώην περιφερειάρχης  κ. Ηλίας Λιακόπουλος, αναλαμβάνει περιφερειάρχης Αττικής.

***    Δύο  άτομα σκοτώθηκαν στο Γαλατά Τροιζηνίας  λόγω εκτροπής των αυτοκινήτων που οδηγούσαν από το δρόμο, στη διαδρομή από την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών μέχρι την Πέτρινη γέφυρα,  πιθανώς λόγω ολισθηρότητας.

      Πρόκειται για τους  Ιωάννη Καούνη  49 ετών (11/12), και Δημ. Αναγνωστόπουλο  19 ετών (12/12).

***   Μπαράζ διαρρήξεων  μάλλον από αλλοδαπούς  στο  Λεμονοδάσος του Πόρου  έγινε την Κυριακή, 13/12/09  τη νύχτα. Τρία  άτομα  που μιλούσαν άλλη γλώσσα από την Ελληνική, «χτύπησαν διάφορα σπίτια, ανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Σεραφείμ  από τα οποία  αφήρεσαν διάφορα αντικείμενα.

***  Πέθανε 21/12/09 στο Ωνάσειο όπου νοσηλευόταν ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, μετά την εγχείριση καρδιάς στην οποία είχε υποβληθεί, σε ηλικία 75  ετών.  

***   Απεβίωσε  και κηδεύτηκε  27/12/09 στο Γαλατά, ο  γνωστός   επιχειρηματίας   του Πόρου  Δημ. Γκ.  Μάγειρας, 79 ετών,  ο οποίος είχε διατελέσει και πρόεδρος της Κοινότητας Γαλατά, 1991 -1998.

***  Μεγάλη φουσκοθαλασσιά  είχε στην περιοχή του Πόρου  το τριήμερο  27/28/29 Δεκεμβρίου.  Τα νερά είχαν  ανεβεί τόσο πολύ,  που  σε πολλά σημεία  είχαν πλημμυρίσει  τους δρόμους  της παραλίας, που βρίσκονται χαμηλότερα από την  προκυμαία. Με αποτέλεσμα  πολλά  μηχανάκια, μπροστά στο Λιμεναρχείο,  να μη δουλεύουν, αφού το νερό  είχε καλύψει τις μηχανές τους

 

 

2010

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

 

***  Παραδόθηκε   το   αλιευτικό καταφύγιο στην Καλλονή.

*** Το  εκκλησάκι της Παναγίτσας της Ελεούσας  στην Πλάκα     του Πόρου διέρρηξαν άγνωστοι.  Εσπασαν  το παγκάρι  αλλά όπως μάθαμε χρήματα δε βρήκαν.

***  Ενδιαφέροντα ευρήματα ανελκύθηκαν από ναυάγιο στο Μόδι.

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

 

***  Πολλοί είναι  αυτοί που ανησυχούν στο Γαλατά  από τα συνεχιζόμενα έργα  δημιουργίας  αιολικών πάρκων  στις περιοχές Βρωμοσυκιά  και Λαμπούσα, Σκαπέτι  και Ορθολίθι.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

 

*** Δύο  αλλοδαποί,  ο ένας νεκρός και ο άλλος ημιθανής,  εντοπίστηκαν  από  ιδιώτη στην περιοχή Αγιοι  Ανάργυροι  της Τακτικούπολης, πάνω στην προβλήτα, περίπου στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 3-3-10. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία  Γαλατά, όργανα της οποίας  έσπευσαν επί τόπου με επικεφαλής το διοικητή  τους υπαστυνόμο Τάσο  Πάνου, και τους μετέφεραν στο  Κέντρο Υγείας Γαλατά. Εκεί διαπιστώθηκε ο  θάνατος  του ενός, ενώ στον άλλο παρασχέθηκαν  πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ναυπλίου.

***  Ενας 75χρονος αγρότης τερμάτισε τη ζωή του  στο Γαλατά (12-3-10). Δεν άντεξε δυσμενείς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους και αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα.

***  43 περιπτώσεις  πλαστών ατομικών βιβλιαρίων υγείας  ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Πόρου και της Τροιζήνας  στις 28 /2/10. Οι υπεύθυνοι  απεστάλησαν στον Εισαγγελέα.

 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

..................................

 

ΜΑΙΟΣ

 

*** 60χρονος οικοδόμος  έχει  εξαφανιστεί  από τις  26/5   στα  Μέθανα, και παρά τις συνεχείς έρευνες  δεν εντοπίστηκε  ως   30/6/10.

*** Ψηφίζεται  στη  Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄). Οι δήμοι Τροιζήνας και Μεθάνων ενώνονται σε Δήμο Τροιζηνίας. Καταργείται η Νομαρχία Πειραιά, θα ανήκουν στην αντι -περιφέρεια Νήσων  της Περιφέρειας Αττικής. 

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

 

*** Μεγάλες  αλλαγές   από την Τετάρτη  2-6-10  στο λιμάνι  του  Πόρου!

    Μετά τα τοπικά, και τα μεγάλα φέρρυ μπωτ της γραμμής  Πειραιά – Πόρου  και αντιστρόφως, άρχισαν να προσεγγίζουν κι αυτά  στη νέα προβλήτα, δίπλα στην παιδική χαρά και το Κ.Ε Πόρος,  που ήδη παραδόθηκε  σε χρήση.

*** Ένα διήμερο στον Πόρο πέρασε ο πρωθυπουργός κ.  Γ. Παπανδρέου,  το διήμερο  5  και 6  Ιουνίου.

***  Η παρουσία  δύο τόνων  φορμόλης στον Πόρο -  5 και 6 Ιουνίου - και η εν συνεχεία εξαφάνισή της από το σημείο που είχε  προχείρως  αποθηκευτεί   κινητοποιεί πολίτες και αρχές.

***  Δύο  τροχαία  ατυχήματα σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο που πέρασε  12/13-6  στην περιοχή της Τροιζηνίας:

    ==  Ενός αλλοδαπός, συνεπιβάτης  σε  ΙΧ τραυματίστηκε  θανάσιμα δυστύχημα στην περιοχή Τροιζήνας.

    ==  Ένα 65χρονος που επέβαινε σε μοτοποδήλατο έπεσε με σφοδρότητα σε φοίνικα της παραλίας των Μεθάνων, τραυματίστηκε  σοβαρά.

***  19/6/10 το απόγευμα της μέρας αυτής, από τον Μητροπολίτη  Υδρας -Σπετσών -Αιγίνης –Τροιζηνίας- Ερμιονίδος  κ. Εφραίμ τελέστηκε  ο αγιασμός  για την έναρξη   των έργων αναστήλωσης  μέρους της Μονής Αγίου Δημητρίου  Δαμαλά.

***  Τρία τροχαία  σημειώθηκαν στην Τροιζηνία την ίδια  μέρα, Τετάρτη  23/6/10  και οι άνδρες του ΑΣ Γαλατά δεν ήξεραν που να πρωτοτρέξουν: Ένα θανατηφόρο, ένας  σοβαρός τραυματισμός  και ένα  ακόμη τροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό.

 *** Νεκρός  βρέθηκε στα Μέθανα 25/6/10 ο  44χρονος   Δημήτριος Σαχίνης    κυβερνήτης  αλιευτικού  από τα Μέθανα.  Πιθανολογείται ότι από ζάλη έπεσε   στη θάλασσα  και πνίγηκε.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

 

***  Κάτω από δρακόντεια μέτρα  πραγματοποιήθηκε στον Πόρο 10-15 Ιουλίου  το   "13ο Συμπόσιο της Σύμης".

       Αποκαλείται «Συμπόσιο της Σύμης» επειδή εκεί διεξήχθη για πρώτη φορά το 1997, στην ουσία  είναι «Συμπόσιο Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου», στο οποίο κυρίως μετέχουν στελέχη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας ο κ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος.

***  Ο Νικόλαος Πολίτης  του Δημητρίου, 68 ετών, ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων  στο Μέθανα, έχασε τη ζωή του το πρωϊ της 24/7/10,  όταν  συνεπεία αναθυμιάσεων  ζαλίστηκε και έπεσε  στη βοθροδεξαμενή του  συγκροτήματός του και πνίγηκε.

***   Πολύ απειλητική  πυρκαιά ξέσπασε στις 5.30  το απόγευμα της  25/7/10 στο Μικρό Νεώριο, πάνω από το ξενοδοχείο  ΠΟΡΟΣ ΙΜΑΤΖ, σε έκταση που είχε ξανακαεί το 2007, με μέτωπο το Μεγάλο Νεώριο  προς το ξενοδοχείο  Τουρλακάκη.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 

***  Ο   Πρωθυπουργός του Ισραήλ  Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα ανταποδίδοντας  επίσκεψη  του  κ. Παπανδρέου   στο  Τελ Αβίβ, επισκέφθηκε την Τρίτη 17-8-10  τον Πόρο. Ξεναγήθηκε   στο γραφικό νησί  από  τον Ελληνα  Πρωθυπουργό.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 

***  Μια χασισοφυτεία  ανακαλύφθηκε  από  όργανα  του ΑΤ Πόρου  και του ΑΣ Γαλατά γύρω από το σπίτι   αθλητή στην Τακτικούπολη  Τροιζηνίας, μέσα στο περιφραγμένο  οικόπεδό του.

Τα 33 δενδρύλλια  που ξεριζώθηκαν  και κατασχέθηκαν ήταν  σκεπασμένα  με πράσινο  δίχτυ σκίασης  και ήταν δύσκολο  να εντοπιστούν.

*** Ενας "αχταρμάς"  δημιουργείται  στις Αδέρες με επίκεντρο το παλιό Γερμανικό φρούριο Τεπελένι.

  Εγκαταστάσεις και κεραίες του ΟΤΕ που υπάρχουν από το 1968, κεραίες κινητής τηλεφωνίας Ουίντ και Βόνταφον, κεραίες τηλεοπτικών αλλά και ραδιοφωνικών σταθμών που βρίσκονται εκεί, κοπάδια αιγοπροβάτων που βόσκουν εκεί γύρω, κυνηγοί αγριογούρουνων, αλλά και συγκροτήματα ανεμογεννητριών  που δημιουργούνται, θα αποτελέσουν  το νέο τοπίο, το οποίο θα είναι ορατό από Μέθανα μέχρι Ερμιόνη.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

 

***  2.352.400  πακέτα λαθραία τσιγάρα ανακαλύπτονται σε πλοίο στα Μέθανα. Συλλαμβάνονται τριάντα Ουκρανοί.

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

 

***  7 Νοεμβρίου Δημοτικές εκλογές. Δήμαρχος Πόρου επανεκλέγεται  ο Δημήτρης Στρατηγός ( 64,18%  ) και του νέου Καλλικρατικού Δήμου Τροιζηνίας (με τα Μέθανα) ο Γιάννης Δ. Σαμπάνης ( 66,76).  14 Νοεμβρίου Αντιπεριφερειάρχης  Νήσων με ποσοστό 46,89    εκλέγεται  ο Δημήτρης Κατσικάρης, λόγω γενικότερης πλειοψηφίας του συνδυασμού του, και ο   συνυποψήφιος Σπύρος Σπυρίδων  περιφερειακός σύμβουλος  με 53,11.

 

 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

 

© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

 

          Αρχή  Σελίδας

 

       ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΕΛΙΔΑ