Συνημμένο στο  http://www.koutouzis.gr/egklimata.htm

 

  ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 

 2000, 10-11  Ογδονταένας λαθρομετανάστες από το Κασμίρ, συνελήφθησαν τα ξημερώματα  της 10/11 από την αστυνομία, κοντά στο Γαλατά Τροιζηνίας. Οι λαθρομετανάστες επέβαιναν σε δυο φορτηγά αυτοκίνητα, τα οποία οδηγούσαν δυο Ρωσοπόντιοι απο το Καζακστάν, ο ένας εκ των οποίων, κατάφερε να διαφύγει.

 

2001, 3 Οκτωβρίου : Άλλο ένα μεγάλο κύμα λαθρομεταναστών κατάφερε να περάσει στη χώρα μας. Κοντά στα Μέθανα εντοπίστηκε 3/10/2001 ιστιοφόρο με αμερικανική σημαία στο οποίο επέβαιναν 86  λαθρομετανάστες. Συνελήφθησαν οι δύο ρουμάνοι δουλέμποροι και έλληνας συνεργός τους, που περίμενε στα Μέθανα με λεωφορείο να παραλάβει τους λαθρομετανάστες. 

      Στον Πόρο  συνελήφθησαν άλλοι 139 λαθρομετανάστες  και η αστυνομία κάνει έρευνες για να διαπιστώσει πως έφτασαν στο νησί.

 

 ===  Οι  άνδρες του Λιμεναρχείου  Πόρου, κατά την  τελευταία   πενταετία, 1999-2003, επελήφθησαν  σε πέντε  περιστατικά  παράνομης εισόδου  280, συνολικά, αλλοδαπών στη χώρα, συνέλαβαν 7 δουλέμπορους, και κατάσχεσαν  δύο ιστιοπλοϊκά σκάφη, μία λάντζα, δύο τουριστικά λεωφορεία και 3 ΙΧ αυτοκίνητα.

 

 2004, 29  Αυγούστου: Σαράντα  Aσιάτες  λαθρομετανάστες   εντοπίστηκαν  "υπό φρούριση" στον περιφραγμένο υπαίθριο χώρο, ακριβώς κάτω από τις κερκίδες  του γηπέδου  του Kέντρου Eκπαίδευσης του Κ.Ε.ΠΟΡΟΣ. Aυτούς τους περίπου 40 λαθρομετανάστες 29/8/2004  είχαν μεταφέρει ως τον  Πόρο -στοιβαγμένους σαν σαρδέλες- μέσα σε ένα πολυτελές ιστιοφόρο σκάφος, δύο δουλέμποροι! Oι δύο ασυνείδητοι μεταφορείς-διακινητές "ανθρώπινων φορτίων", όσο και οι αγωνιούντες λαθρομετανάστες   συνελήφθησαν αμέσως από τις Λιμενικές και Aστυνομικές Aρχές του νησιού.

       Διαφορετική ήταν η μεταχείριση, την οποία επεφύλαξαν οι Aρχές και οι κάτοικοι του Πόρου στους μεν και τους δε. Oι πρώτοι οδηγήθηκαν σιδεροδέσμιοι στη φυλακή, ενώ στους   λαθρομετανάστες   προσφέρθηκε κάθε βοήθεια, από τις Aρχές, αλλά και από τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι τους πρόσφεραν πρόθυμα "το κατά δύναμιν", είτε σε ρουχισμό, είτε σε τρόφιμα.

 

2006.- Από προσωπικό περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος εντοπίστηκε, Αύγουστο 2006 στον όρμο Θυνί Χερσονήσου Μεθάνων, ιστιοφόρο σκάφος με όνομα VICTORIA σημαίας Ουκρανίας, την στιγμή που αποβίβαζε (51) λαθρομετανάστες.

       Οι δύο  αλλοδαποί διακινητές συνελήφθησαν, ενώ οι ανωτέρω λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν σε κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Μεθάνων, όπου αφού τους παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια και χορηγήθηκαν είδη σίτισης.

 

            104  ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ......ΣΤΟ "ΣΕΙΡΗΝΑ" ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

 

   Σε  συναγερμό  τέθηκε  το Λιμεναρχείο Πόρου στις 10.30 το βράδυ  της  Τετάρτης  30/8/06  όταν το ιστιοπλοϊκό σκάφος  "VENUS", μήκους 15 μέτρων,  προσέκρουσε με ταχύτητα  στο  μόλο  του ξενοδοχείου "ΣΕΙΡΗΝΑ" του Πόρου. Μετά την πρόσκρουση  άρχισαν να πηδούν  στη θάλασσα οι επιβάτες του που δεν ήταν και λίγοι, κι άρχισαν να διασκορπίζονται στα γύρω πεύκα. Σχεδόν  αμέσως διαπιστώθηκε ότι  επρόκειτο για λαθρομετανάστες, και άρχισε  η επιχείρηση σύλληψής τους με μια άψογη συνεργασία των  ανδρών του Λιμεναρχείου και του Αστυνομικού Τμήματος Πόρου. Συνελήφθησαν τελικά 104 άτομα, όλοι άνδρες ηλικίας 30-35 ετών, και δέκα παιδιά 14-15 ετών. Συνελήφθησαν επίσης και οι δύο δουλέμποροι- λαθροδιακινητές, ο  70χρονος Ποριώτης "καπετάνιος" Ε.Μ, με πολλές παρόμοιες περιπτώσεις στο ενεργητικό του και ένας ομογενής από το Καζακστάν.

     Οι 104 συλληφθέντες λαθρομετανάστες, Αφγανοί, Πακιστανοί, Παλαιστίνιοι και άλλοι  οδηγήθηκαν στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Πόρου όπου και διανυκτέρευσαν επί δύο ημέρες. Εκεί εξετάστηκαν από στρατιωτικό γιατρό που διέθεσε το Κ.Ε. ΠΟΡΟΣ, ενώ ο Δήμος Πόρου και ο εφημέριος του Αγίου Γεωργίου π. Γεώργιος Στόκος  φρόντισαν για ρούχα και τροφή.

     Το πρωί  της Παρασκευής 1/9, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Αλλοδαπών προκειμένου να απελαθούν.

     Οι δύο συλληφέντες λαθροδιακινητές ομολόγησαν την πράξη τους  και το πρωϊ της Παρασκευής οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα. Κατηγορούνται για παράβαση του Νόμου περί αλλοδαπών, για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια - ο "καπετάνιος" ή ήταν μεθυσμένος ή έχασε τον  προσανατολισμό του-, για έκθεση επιβατών σε κίνδυνο - το  σκάφος ήταν για 10 άτομα κι αυτοί είχαν βάλει 104-, και άλλα αδικήματα.

 

                  ΚΑΙ  ΑΛΛΟΙ  ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ  ΣΤΑ ΒΛΑΧΕΪΚΑ

 

  Εξ  άλλου είκοσι  δύο  Σομαλούς λαθρομετανάστες  που κρύβονταν  στα Βλαχέϊκα  Τροιζηνίας  εντόπισαν και  συνέλαβαν,  δυο μέρες πριν (28/8/06), όργανα  του Α.Σ.Γαλατά και  του Α.Τ Πόρου. Τους λαθρομετανάστες είχε αποβιβάσει στην περιοχή  ιστιοπλοϊκό  σκάφος  που βρέθηκε από το Λιμεναρχείο Πόρου  εγκαταλελειμμένο  στη Σουπιά, στο Φουρκαρί. Οι λαθροδιακινητές δεν συνελήφθησαν.

 

            25,5 χρόνια  φυλακή  στους 2  λαθροδιακινητές

 

    Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 2006 στην θαλάσσια περιοχή  της νησίδας Μόδι, συνελήφθησαν  από άνδρες του Λιμεναρχείου Πόρου 50 λαθρομετανάστες αφγανικής καταγωγής και δύο λαθροδιακινητές οι οποίοι  μεταφέρθηκαν στον Πόρο. Οι συλληφθέντες  επέβαιναν  σε τουριστικό σκάφος  11 μέτρων.

    Νερό και φαγητό  στους συλληφθέντες πρόσφερε η ομάδα πολιτικής προστασίας του Δήμου Πόρου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δημήτριο Ανδρέα Στρατηγό  ενώ  τέθηκαν  σε επιφυλακή οι υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες. 

     Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας  10/9 οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στον Πειραιά δια τα περαιτέρω.

    ***  Οι δύο δουλέμποροι- λαθροδιακινητές  καταδικάστηκαν  από πρωτοβάθμιο  δικαστήριο του Πειραιά  σε 25,5 χρόνια  κάθειρξη,  καθώς και σε πρόστιμο  103.000    ο καθένας. Ποινή εξαγοράσιμη,  αλλά  η έφεση  δεν έχει ανασταλτικό  αποτέλεσμα κι έτσι  οδηγήθηκαν  στη φυλακή.

 

       Εγκλημα  ο θάνατος των δύο αλλοδαπών στο Φουρκαρί 

 

     Σε εγκληματική ενέργεια οφειλόταν  ο θάνατος δύο αλλοδαπών, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν το βράδυ  της 25/11/08 σε χαντάκι, δίπλα στο δρόμο, στο  Φουρκαρί  - δίπλα στου Βαρδινογιάννη στο  Γαλατά Πόρου.

    Όπως διαπιστώθηκε από τη νεκροτομή, και οι δύο έφεραν βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από γροθιές και θλον όργανο, πιθανόν ξύλο. Χρονικά, ο θάνατος προσδιορίστηκε  πριν από περίπου δύο μέρες. 

     Γρήγορα στα χέρια της αστυνομίας  βρέθηκαν  δύο Έλληνες 48 και 23 ετών, πατέρας και γιος κάτοικοι Περιστερίου (ο γιος λειτουργούσε ως προπομπός της μεταφοράς των λαθρομεταναστών), και ένας Πακιστανός, οι οποίοι φέρονται πως είναι μέλη της σπείρας, η οποία ευθύνεται για την άγρια δολοφονία των δύο λαθρομεταναστών.

     Οι τρεις δράστες, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τους δύο άτυχους αλλοδαπούς  εν πλω γιατί διαμαρτυρήθηκαν επειδή  το σκάφος  έτρεχε πολύ, είχε κύμα και χτυπούσαν στο αμπάρι, συνελήφθησαν στο Κρανίδι, καθώς σε φορτηγό- ψυγείο μετέφεραν στοιβαγμένους άλλους 30  λαθρομετανάστες.

      Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε, επίσης, ότι ο 43χρονος ιδιοκτήτης του φορτηγού, που θεωρείται από τα ηγετικά στελέχη, δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά λαθρομεταναστών από το 1995.   

     Μάλιστα εκτός του φορτηγού, είχε και δικό του σκάφος για τις θαλάσσιες μεταφορές.

    

Για τα επόμενα χρόνια  ερευνείστε  ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ 2011 και μετά.

 

 Κεντρκή σελίδα