Για τα προηγούμενα χρόνια δείτε

     Για περιοχές  Κέντρο,    Αγία Σοφία -  Αγιο Δημήτριο καΤερψιθέα-Πειραική καΚαστέλα -Ν Φάληρο κα

  ΠΕΙΡΑΪΚΑ  ΓΕΓΟΝΟΤΑ   ΑΠΟ   ΤΟ   2.000  ΚΑΙ    ΜΕΤΑ

     

 1-1-1999    31-12-2006   δήμαρχος ο Χρήστος Αγραπίδης

      2002 Νομάρχης  ο  Γιάννης Μίχας.

 

       Για  τα   τελευταία   χρόνια  του Πειραιά, 2.005,      δείτε   

 

       1-1-2007 -  2010   δήμαρχος ο Παναγιώτης  Φασούλας

 2008.-  Εγκατάσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας  στην Ακτή Βασιλειάδη.

 2009.- Διάνοιξη σήραγγας  σιδηροδρόμου  από Ν. Ικόνιο-Θριάσιο Πεδίο. Ολοκληρώνεται η περιφερειακή οδός Δραπετσώνας - Κερατσινίου "Ανδρέα Παπανδρέου" με υπόγειες διαβάσεις κάτω από τα Λιπάσματα .

 2010.-  Νοέμβριος  14,  Δήμαρχος εκλέγεται ο Βασίλης Μιχαλολιάκος από 1-1-2011. Με το νόμο του "Καλλικράτη" καταργείται  η Νομαρχία  Πειραιά. Δημιουργείται  η Περιφέρεια  Αττικής, με Αντιπεριφέρεια Πειραιά  και Νήσων. Στις  εκλογές της 14-11-2010 εκλέγονται αντιπεριφερειάρχης Πειραιά  ο Στέφανος Χρήστου και αντιπεριφερειάρχης  Νήσων ο Δημήτρης Κατσικάρης.

   ****  Πολυχώρος  -  διαβατήριο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας με το όνομα PassPort  έγινε τέλη του   2010  το  πρώην Σινέ Χάι Λάιφ  του  Πειραιά.  

2011.-   Η  οδός Σωτήρος  είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός πεζόδρομος, όπως η Ερμού στην Αθήνα.  

                                                                                                                                         

    2012, Οκτώβριος.    

                                              Καραίσκου                                                                      Αριστοτέλους

     Ενας  νέος Πειραιάς  αναψυχής  γεννήθηκε  τον τελευταίο  χρόνο  στο  κέντρο της πόλης,  και   συγκεκριμένα  στον πεζόδρομο της Καραϊσκου ,  από  την   Βασ. Γεωργίου ως την Μπουμπουλίνας, και σε κάποιους άλλους πεζόδρομους  γύρω από το Δημαρχείο , όπως στην Αριστοτέλους, στην Κολοκοτρώνη, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Σουβλατζίδικα,  τσιπουράδικα,  μπαράκια  με  ζωντανή  μουσική  και  γνωστά   ονόματα, συγκεντρώνουν   αρκετό κόσμο  ακόμα και τις καθημερινές. Τώρα  εκεί δημιουργούνται τα στέκια. Εχουν  χαρακτήρα  λαϊκό,  οικογενειακό θάλεγε κανείς. Ενα κέντρο Πειραιά αλλιώτικο, ανθρώπινο, μια γραφική γειτονιά. ΤοΠασαλιμάνι, η Ζέα, εγκαταλείπεται.

       2012, Νοέμβριος,. Στο Θέατρο  Αυλαία δίνει παραστάσεις ο θίασος Γιώργου Βασιλείου. Το Δημοτικό επισκευάστηκε αλλά δεν λειτουργεί ακόμη.

      2012  τέλη,   ξεκινούν  τα έργα κατασκευής της γραμμής 3 του ΜΕΤΡΟ  στην πλατεία Κοραή.  Εργα ανάδειξης της Ηετιωνίας Ακτής, και της εν γένει Πολιτιστικής Ακτής προς  του Βασιλειάδη.

    2013  Σεπτέμβριος. Το Δημοτικό Θέατρο  παραδίδεται επισκευασμένο στο Δήμο. 4/9 ξεκινάει ο Μετροπόντικας Ιππόδαμος από την Αγία Βαρβάρα για τον Πειραιά.

   2013  22 Οκτωβρίου. Εγκαίνια  του αναπαλαιωμένου  Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά.

   2014  5-5   Θεμελίωση από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλο  των Ράλλειων Σχολών,  Λαμπράκη και  Επονιτών Καμίνια.

   2014  25/5  Δήμαρχος  Πειραιά  εκλέγεται ο Γιάννης Μώραλης, πρόεδρος  ΔΣ ο  πρόεδρος του Ολυμπιακού  Βαγγέλης  Μαρινάκης.

             Αντιπεριφερειάρχης  Πειραιά ο  Γιώργος Γαβρίλης  με την Ρένα  Δούρου.

             Αντιπεριφερειάρχης Νήσων ο Παναγιώτης  Χατζηπέρος     "-"   Λειτουργία  του νέου κτιρίου   των Ράλλειων Σχολών,.  Επέκταση  του νέου  τραμ  στον  Πειραιά. Το νέο  πρόσωπο  της Τρούμπας   με   υγιή κέντρα  διασκέδασης    συγκτεντρώνει   κόσμο.

   

                                                                                                               ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
                                                                                                              Δημοσιογράφος-ερευνητής

KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή www.koutouzis.gr .

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ