Ο  ΠΟΙΗΤΗΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ  ΣΕΦΕΡΗΣ

 

     Ο  νομπελίστας  ποιητής Γιώργος  Σεφέρης συνέδεσε το  όνομά  του  με τον Πόρο  αφού  ήταν συγγενής των απογόνων της Ιουλίας Δραγούμη, και έμεινε πολλά καλοκαίρια, στη βίλα ΓΑΛΗΝΗ.  Το  1946-47  έγραψε  τη  συλλογή   του «ΚΙΧΛΗ» εμπνευσθείς  από το  πλοίο  που βυθίστηκε  σκόπιμα στον Πόρο για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών. Ο Σεφέρης παρομοιάζει  τον Πόρο, με το μεγάλο κανάλι, και το γεφυράκι,  με τη Βενετία- " πας από σπίτι σε σπίτι  με βάρκα " ( Ημερολόγιο 13-8-46).

     Εκεί φιλοξένησε, τον Κων. Τσάτσο-η γυναίκα  του Τσάτσου, ήταν αδελφή  του Σεφέρη- το  Στρατή Μυριβήλη και άλλους. Στον Πόρο γνώρισε  τη γυναίκα  του  Μαρώ Ζάννου που πριν ήταν παντρεμένη  με το ναύαρχο  Ανδρέα Λόντο ( 1936 - 1937).

 

    Στη φωτογραφία  με τη Μαρώ στο Λεμονοδάσος.   

 

    Γιώργος Σεφέρης: ο ερωτικός!......

    Ο Γιώργος Σεφέρης, ο ποιητής του Πόρου που τόσο συχνά θυμόμαστε  και  τον «ξαναζωντανεύουμε» με την κλασική πια φωτογραφία του με τη Μαρώ  στο λεμονοδάσος, έχει εκτός των άλλων και ένα  πλούσιο ερωτικό βιογραφικό, που μαρτυράει ένα εκρηκτικό ερωτικό ταμπεραμέντο. Μια λατρεία για τη Μαρώ που την έκλεψε από την άντρα της  ναύαρχο Ανδρέα Λόντο, και δεν ήταν φυσικά ούτε η πρώτη του «τρέλα», αλλά ούτε η τελευταία. Τον συγκινούσε «ο τύπος της μεγαλύτερης γυναίκας, της καλλονής, της γυναίκας με ισχυρό χαρακτήρα». Πρώτος έρωτας η Μέλπα, μια φίλη της αδελφής του Ιωάννας που «τον ξαπόστειλε». Δεύτερος  η παριζιάνα Σουζόν η κόρη της σπιτονοικοκυράς του, που «τον εξευτέλισε», τρίτος  η νορβηγίδα Κίρστεν, με την οποία κατ’ εξαίρεση «φάνηκε σκληρόκαρδος». Ακολουθεί η γαλλιδούλα Ζακλίν, που όμως «ήθελε γάμο» και ο δεσμός τους έγινε οδυνηρός, Κατόπιν η αισθησιακή Λουκία Φωτοπούλου, χαϊδευτικά Λου. Ενα ρομάντζο, λιγότερο συναισθηματικό, εντόνως αισθησιακό, καθώς η Λου, παντρεμένη και χωρισμένη, «έχει σχέσεις με γυναίκες όπως και με άντρες και προστατεύει με σθένος την ερωτική ελευθερία της». Πυκνή η αλληλογραφία τους, παραμένει αδημοσίευτη.   

    Η Μαρώ,  Μαρίκα Ζάννου (πέθανε το 2000 – στα 102 της !), σύζυγος   του ναυάρχου  Ανδρέα Λόντου, και μετέπειτα Μαρώ Σεφέρη,  ήταν  η Θεότητά του.

     Η Μαρώ ήταν μια γοητευτική κυρία της καλής κοινωνίας των Αθηνών. Παντρεμένη με τον Ανδρέα Λόντο είχαν δύο κόρες. Στα 38 της (αρχές του ’36) ερωτεύεται τον 36άρη διπλωμάτη συγκλονίζοντας την κοσμική και πνευματική Αθήνα. Παρά τις απειλές του Λόντου ότι δεν θα ξαναδεί τις κόρες της, εκείνη φεύγει με το Σεφέρη για την Αίγυπτο.   

    Ακόμη όμως και στη διάρκεια αυτή της ερωτικής θύελλας μαζί της, μπερδεύτηκε και με μια βολιώτισσα, μιαν άλλη νεαρή υπάλληλο της πρεσβείας, μιαν ακόμη ρωσίδα, κι ίσως η αδημοσίευτη αλληλογραφία του δείξει κι άλλα τινά σκιρτήματα, ώσπου μια κρίση προστάτη έβαλε τέρμα στις δοσοληψίες των νυκτών του.

 

  Πέτρος  Ομηρίδης Σκυλίτσης  

 

      Ο  Πέτρος  Ομηρίδης Σκυλίτσης   (1784-1872)  γεννήθηκε στη   Σμύρνη. (Ήταν  αδελφός  του παππού του δημάρχου της επταετίας  Αριστείδη  Σκυλίτση). Καταγόταν από Βυζαντινή αριστοκρατική οικογένεια της Χίου.

      Μυήθηκε από νωρίς στη Φιλική Εταιρία  και έλαβε μέρος στην Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου.

      Εστάλη  ως απόστολος αυτής στην Κωνσταντινούπολη και την Κρήτη. Τον Απρίλιο του 1822 ανέλαβε την διοίκηση της Κρήτης και διατέλεσε πρόεδρος της συνέλευσης στους Αρμένους, η οποία ψήφισε το προσωρινό πολίτευμα του νησιού. Αλλά διώχθηκε  από τους Τούρκους  και κατέφυγε στα Ψαρά.

      Μετά την κήρυξη της  Επανάστασης  πήγε στην Υδρα, τις Σπέτσες και το Αργος και συνεργάστηκε με το Μαυροκορδάτο και το Νέγρη για την οργάνωση της πολιτείας.

      Μετά την  απελευθέρωση  εστάλη ως ειρηνοδίκης στις Σπέτσες, και κατόπιν πρόεδρος του Δικαστηρίου των Βορείων Κυκλάδων.

     Μεταξύ    άλλων  αναμείχθηκε  στα πράγματα      Πόρου, Υδρας, Σπετσών, και ετάχθη εναντίον  του Καποδίστρια  το 1831, ο  οποίος  τον εξόρισε   στη Σμύρνη.  Επανήλθε   επί Οθωνος και   διορίστηκε εφέτης.  Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στον Πειραιά και εκλεγόταν  Δήμαρχος από τον 1840 ως το 1856   (1841-1845 & 1848-1854).

      Επί δημαρχίας του κατασκευάστηκε ο ναός της Αγίας Τριάδος, το Α' Σχολαρχείο και η Α' Δημοτική Βιβλιοθήκη. Από την θέση του δημάρχου έστειλε επιστολή στον Κωνσταντίνο Ιωνίδη για να τον πείσει να συνεισφέρει στην ίδρυση σχολείων στον Πειραιά. Από αυτή την πρωτοβουλία ιδρύθηκε η Ιωνίδειος Σχολή. Επίσης διετέλεσε μέλος της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας και της Ριζαρείου Σχολής. Το 1831 δημοσίευσε την μελέτη «Συνοπτική ιστορία των 3 ναυτικών νήσων».

        Ήταν παντρεμένος με την Μαριγώ Ράλλη, κόρη του Στέφανου Ράλλη και αδελφή των ιδρυτών του εμπορικού οίκου Ράλλη.

 

                        ΣΚΥΛΙΤΣΗΣ ή  ΣΚΥΛΙΤΖΗΣ

                           │                                 │

                  Αριστείδης                     Πέτρος

                          │          │

                  Δημοσθένης  Στέφανος 

                  1855-1935    

                                      │

                       Αριστείδης-Αλέξανδρος

                            1907 - 2006

                      Δήμαρχος της Επταετίας

 

    Αλέξανδρος Κουμουνδούρος

    Ο  πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1865) - ο πρώτος  πρωθυπουργός που εξελέγη  με το κοινοβουλευτικό  σύστημα -  πέρασε  πολλά καλοκαίρια στον Πόρο  και συγκεκριμένα στην   Τροιζήνα.   Είχε  έπαυλη στην οποία φιλοξενήθηκαν  οι βασιλείς Γεώργιος Α και Ολγα και άλλοι.  Στους κάμπους της Τροιζήνας έκαναν  ιππασία.

       Η  έπαυλη βρίσκεται σ ένα τεράστιο κτήμα   που φτάνει  ως τον Αγιο Παντελεήμονα  και τη Μονή Αγίου Δημητρίου (1455), σήμερα  δε το έχει ο Γιώργος Στ. Κλάδος. Στις δόξες της  η έπαυλη  είχε πιάνα κι άλλα  αριστοκρατικά αντικείμενα.

              Σπυρίδων Γαλάνης  Κουμουνδούρος

                   

            Αλέξανδρος  Κουμουνδούρος  (1817-1883)                         

                                                                                               

   Κωνσταντίνος (1846-1924)                  Σπυρίδων                 Ολγα  +  Εμπειρίκος

     υποστράτηγος- πολιτικός              βουλευτής Οιτύλου

     Βουλευτής  Μεσσήνης            1892 -1920, υπουργός Ναυτικών 

                                               

                                                 Αλέξανδρος - Επαμεινώνδας  Εμπειρίκος-Κουμουνδούρος

                                    εξ υιοθεσίας - γιος της  Ολγας

                                 ο  πωλήσας  το κτήμα Τροιζήνας  στους Κλάδους  το 1928

 Αξίζει να  δούμε περισσότερα για τον Αλεξ. Κουμουνδούρο

© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR   Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ