ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ   ΔΡΑΓΟΥΜΗ

Μάρκος (1770-1854) από την Κωνσταντινούπολη,  αντιπρόσωπος  των Μακεδόνων   στην   Εθνοσυνέλευση  της  Τροιζήνας.

* Νικόλαος   (1809-1879)  γιος  του προηγούμενου, γραμματέας της Γ. Εθνοσυνέλευσης. Το  1828, προσελήφθη στο  γραφείο του Κυβερνήτη Καποδίστρια. Στις 5—5-1833   διορίστηκε   υπουργικός γραμματέας  Εξωτερικών, στην  αυλή του Οθωνα. Εγραψε πολλά για τον Πόρο.

* Μάρκος (1840-1909), γιος του προηγούμενου. Σπούδασε νομικά. Διπλωματικός υπάλληλος.

* Στέφανος  (1842-1923)  δευτερότοκος  γιος του Νικολάου. Γεννήθηκε  στην  Αθήνα. Νομικός , Δικαστικός, πολιτικός, χρημάτισε  και  Υπουργός. Υπήρξε  πατήρ  του δολοφονηθέντος  Ιωνος Δραγούμη   και  πεθερός  του Παύλου  Μελά.

                                                                                        Σχεδίαση   Βασίλης  Παν.    Κουτουζής                            ( Βλέπε για Γρώμαν)

* Ιουλία  Δραγούμη(1858-1937)      

    Η   Ελληνίδα  διηγηματογράφος   Ιουλία    Δραγούμη, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη  το  Μάρτιο  του 1858.     Σε ηλικία  7 ετών πήγε με την οικογένειά της στο Λίβερπουλ της Αγγλίας,   όπου ο πατέρας της   Νικόλαος Πασπάτης-από τη Χίο-  ήταν  εκ  των διευθυντών  του εμπορικού οίκου  Ράλλη.  Υπό την επίβλεψη  της μητρός της  , που ήταν το γένος Σκυλίτση, έτυχε   εξαιρετικής μόρφωσης στην αγγλική  και ελληνική  γλώσσα.

     Το 1882  παντρεύτηκε  τον Δημ. Ι. Δραγούμη, εξάδελφο  του Στέφανου Δραγούμη.

      Αργότερα  εγκαταστάθηκαν  στον Πόρο. Εκεί στην αρχή φιλοξενήθηκαν   από τον Ιάκωβο Τομπάζη. Το 1894, με το γνωστό αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά  έχτισαν τη  βίλα  «Γαλήνη»-  έχουν γυριστεί  πολλές ταινίες, και  έχουν μείνει ο Γιώργος Σεφέρης – που ήταν συγγενής της -  , η Υβόν Σανσόν  και άλλοι. Εκεί    έγραψε όλα τα βιβλία της και γαλούχησε  πολλές γενιές Ελληνοπαίδων.   Το  πρώτο  της  βιβλίο  γράφτηκε στα  αγγλικά  και μεταφράστηκε  αργότερα από την ίδια στα ελληνικά  με τον τίτλο «Ποριώτικες ιστορίες».

       Για  ήρωες, είχε ψαράδες  και βοσκούς. Το 1912   δημοσιεύθηκε στην  Αμερική  και  προκάλεσε  ευμενείς κριτικές.

   Το    1913   εξέδωσε  «Τα  τρία παιδιά», το 1917     τον « Ανδρα των Αθηνών»,  το  1919  το βιβλίο  «Στην Κοζάνη»,   και   το  1921  τον  «Βάτραχο που βαριέται». Τα  δύο πρώτα μεταφράστηκαν  από  την ίδια  στα  Αγγλικά,  και  έτυχαν ευρείας  κυκλοφορίας.

     Η Ιουλία   Δραγούμη  ήταν  θεία, του   δολοφονηθέντος  το  1920,   Ιωνα    Δραγούμη,  που απασχόλησε  την κοινή γνώμη  με τους έρωτες που είχε,  με  την μεγάλη ηθοποιό  Μαρίκα Κοτοπούλη  και την   λογοτέχνιδα   Πηνελόπη Δέλτα.   

      Επίσης ήταν   θεία της   Ναταλίας  Δραγούμη,  συζύγου του ήρωα  του Μακεδονικού  αγώνα,  Παύλου  Μελά.

       Πέθανε  στην  Αθήνα   στις 15-7-1937,   σε ηλικία  79 χρόνων.

***  Απόγονος του Στέφανου Δραγούμη  είναι  η σημερινή  ηθοποιός Ναταλία  Δραγούμη, κόρη του βυζαντινολόγου και  μουσικού  Μάρκου Δραγούμη. Είναι αδελφή του Φίλιππου Δραγούμη  που έχει στην Αίγινα τη φάρμα αγρίων ζώων.  Ενας από την οικογένεια ο Γιάγκος ήταν ζωγράφος- όπως και Νάτα Μελά - και ζούσε στην Υδρα.  Στον Πόρο ζει σήμερα ( 2003) ο Ιωάννης  Δραγούμης, καθηγητής  των Αγγλικών. Επίσης μέλη της οικογένειας Ζάννου.

 

     ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ