ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ ή  ΚΑΡΑΤΖΑΣ

 

   

 

     Το  χωριό  ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ ή Καρατζάς  βρίσκεται  σε υψόμετρο 300μ.  Κάτοικοι 1971 441. Ιατρείο, Δημ. Σχολείο, Νηπιαγωγείο. 

**** Το 1834, ΦΕΚ 19/1834, καταγράφονται επίσημα για πρώτη φορά οι κατοικημένοι οικισμοί κατά την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους. Ο Καραντζας  ανήκει στο Δήμο Δρυόπης.   Σε αυτή την επίσημη καταγραφή ο Δήμος Δρυόπης αποτελείται από τους οικισμούς:  ΕΣΤΕΜΟΝ (έδρα), ΦΑΝΑΡΙ, ΚΑΤΩ ΦΑΝΑΡΙ, ΠΟΤΑΜΙ, ΛΕΣΧΙΑ, ΡΑΔΟΥ, ΜΠΕΔΕΝΙ, ΤΡΑΧΙΑ, ΚΑΡΑΤΣΑ, ΜΗΤΟΝ, μονή ΒΥΔΙ.    (Δείτε Οικισμούς Τροιζηνίας). Για να ακολουθήσει το  ΦΕΚ 80 / 28-12-1836    όπου φαίνεται Δήμαρχος ο Ε. Μυλωνόπουλος και Εισπράκτωρ ο Δ Μανθόπουλος.

    Ως το 1966 που έγινε Κοινότητα-πρώτες εκλογές  το 1966- υπαγόταν στο Ανω Φανάρι. Από το 1998 υπάγεται στο Δήμο Τροιζήνας  με έδρα το Γαλατά. Μετά το 2010 υπάγεται  στο Δήμο Τροιζηνίας.

     Κατά την απογραφή  πληθυσμού του  2001  το δημοτικό διαμέρισμα     ΚΑΡΑΝΤΖΑ  ευρέθη να έχει  κατοίκους  Καραντζάς 350,  Ζερβαίϊκα 51.Το 1981 ο Καραντζάς  είχε  378 κατοίκους και τα  Ζερβαίϊκα  33.

    Στον Καραντζά  υπάρχουν  διάσπαρτα  λείψανα αρχαιοτήτων, και μέχρι πρότινος εδεικνύετο ο τάφος  του Ευαγόρα.

     Το παλιό χωριό  ήταν  προς  το  δρόμο Κρανιδίου.   Κατεστράφη όμως από τους Τούρκους. Καραντζάς, Καρα-αντζάς, σημαίνει μαύρο σκυλί. Σ αυτόν ανήκει η Χώρα ( Χώριζα), πάνω από το  Μεγάλο  Ποτάμι. Στη Χώριζα, πάνω στα βράχια του Ορθολιθίου όρους, με θέα τον Αγιο Δημήτριο, το Μπούρτζι του Πόρου και το Λιγουριό,  υπάρχουν ερείπια  Ενετικού  κάστρου  όπου βρέθηκαν  Μυκηναϊκά όστρακα.Η    ΧΩΡΙΖΑ     Χώρα,  Αρβανίτικα   σημαίνει  πόλη, βασικό   κέντρο  και αν  λάβουμε υπ,όψι  ότι οι  αρβανίτες Ελληνικής  καταγωγής   ήρθαν   στην  Πελοππόνησο που  τους  έφεραν  Μανουήλ Καντακουζηνός το 1350 ,  ο  Νέριος  Ατζαϊόλης το 1384  και  ο  Θεόδωρος    Παλαιολόγος  το 1405,  αυτοί   πρωτοδημιούργησαν   το  προφυλαγμένο  κεντρικό  αυτό  μεγάλο  χωριό.

Αρα  μπορεί  να  υπάρχει   από  το  1350. Και για  προφύλαξη   των  κατοίκων  είχε  περιμετρικό  κάστρο.

 

****  Σχετικά με τη  Χώριζα, το μεταλλείο και τον εκεί οικισμό που  πρέπει να υπήρχε, ο  Αντώνης Μηλιαράκης στη σελ. 213 του βιβλίου του «ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Νέα και Αρχαία του Νομού Αργολίδος και Κορινθίας» που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1886  γράφει για Ακρόπολη στη Χώριζα στα αριστερά του δρόμου που οδηγούσε από την Τροιζήνα στην Τραχειά. Γράφει για σωζόμενα αρχαία τείχη αυτής της Ακροπόλεως και ότι είναι άγνωστο το όνομά της. (Στ.Π)

     Ο Καραντζάς  είχε 5  νερόμυλους και πολλά λιτρίβια.  Τώρα έχει και εργοστάσιο  μαρμάρων.

   Λίγα χιλιόμετρα  από το χωριό  προς την Τραχειά, στο Νιχόρι, έγινε κατά την Κατοχή εκτέλεση πολλών κατοίκων  του από τους Γερμανούς.

     Νότια  του Καραντζά, σε  συνέχεια  του μεγάλου φαραγγιού της Τροιζήνας, του Μεγάλου Ποταμιού, περνούσε ο "δρόμος του Θησέα".  Δείτε σχετικά  και το γενικό χάρτη  της Τροιζηνίας.

 

  Δείτε για ναούς.

 

   ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ          sightseeing

 

© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

   ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΕΛΙΔΑ