Αξιοθέατα  Πόρου, Γαλατά, Τροιζήνας, Τροιζηνίας

    

 

     Για να  έχετε  πρόχειρο  το χάρτη, ή  για να μπορέσετε να μεγαλώσετε  τις εικόνες   αποθηκεύστε τον  με δεξί κλικ.  Για να  τον  περιεργαστείτε στις διαστάσεις που θέλετε, ανοίξτε τον  με διπλό αριστερό κλικ - προεπισκόπηση-, και χρησιμοποιείστε  το ζουμ, ανάλογα. Για να τον  αντιγράψετε,  ανοίξτε τον εκτυπωτή  στη σελίδα προεπισκόπησης, επιλέξτε  προτίμηση εκτύπωσης και  σελίδα φαξ, και εκτυπώστε τον  με   καλή  επιλογή χρωμάτων.

 

     Δείτε  το  Γενικό  Χάρτη  της  Τροιζηνίας

 

 

     Δείτε   τις  φυσικές καλλονές  της Τροιζηνίας

 

 

     Δείτε  το  Φώτο Αλμπουμ

 

 

                  Μια  σύντομη  ιστορική αναδρομή

 

Πόρος

   Ο  Πόρος είναι το νησί της γαλήνης και της απλότητας, κατά­φυτο από πεύκα που φτάνουν ως τις αμμουδερές πα­ραλίες του. Πολλοί κορυφαίοι λογοτέχνες τον ύμνησαν για την ομορφιά του.

    Ο Πόρος ελκύει ιδιαίτερα τους λά­τρεις των θαλασσινών σπορ, αφού οι ορμίσκοι του έχουν συνήθως ήρεμα νερά.

  Αποτελείται  από δύο νησιά  την Καλαυρία και τη Σφαιρία  που ενώνονται με ένα  πολύ γραφικό  γεφυράκι. Η Καλαυρία  κατοικείτο   από το 8.000 π.Χ.

   Ο Πόρος  πήρε το όνομά του  από τον  πόρο = πλούτο  που διακινιόταν  από το διαμετακομιστικό  κέντρο  της εποχής  του χαλκού (3.000 π.Χ)  που βρισκόταν  στο Κοκορέλι, ή από τον Πόρο το γιο του Καλαυρού. 

   Η παλιά  πόλη έχει αρκετά σπίτια νεοκλασι­κού ρυθμού ( βίλα Γαλήνη, Γρίβα, Καρρά), γραφικά σοκάκια και διάσπαρτα πολ­λά  γραφικά ταβερνάκια  σ όλη την περιοχή του νησιού. Στον Πόρο μπορείτε να δείτε το Ρολόι  και τα δυο εκκλησάκια του 1600 δίπλα του, το  σημείο  όπου λέγεται ότι βιάστηκε  η Αίθρα  από τον Ποσειδώνα - δίπλα στο Ρολόι -, τον Αγιο Γεώργιο  με τις αγιογραφίες του Παρθένη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τους ανεμόμυλους του 1600, την κατοικία  του Καποδίστρια, την θερινή κατοικία του Όθωνα στο Προγυμναστήριο,τον Ασπρο Γάτο, την Πέρλια, το Νεώριο, το Λιμανάκι της  Αγάπης, τον παλιό Ρωσικό Ναύσταθμο, τη Βρυσούλα με το εκκλησάκι, τον Προφήτη Ηλία, τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, τη γραφική Βαγιονιά, τα  ερείπια  στο Κοκορέλι, το  Ασκέλι,  το Μοναστήρι με το "αθάνατο νερό" και τη γραφική παραλία του, πολλά γραφικά εκκλησάκια, το Μπούρτζι  ή κάστρο του Εϊδεκ, το νησάκι Ερως ή Δασκαλιό, το Μόδι και τις  αρχαιότητες με σκάφος,  το Λεμονοδάσος απέναντι  και πάρα πολλά άλλα  στην Πελοποννησιακή ακτή.

 

Τροιζήνα

   Απέναντι  από τον Πόρο βρίσκεται  ο Γαλατάς  απ όπου πάει κανείς, δυτικά, στην Τροιζήνα, την πατρίδα του ήρωα Θησέα που ήταν γιος  του  Πόρου και της Αίθρας – εκ κλεψιγαμίας.  Η αρχαία  Τροιζήνα βρισκόταν  Β Δ  της σημερινής.  Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε τις αρχαιότητες, τα απομεινάρια της Ακρόπολης, τα  τείχη, τον πύργο των Ελληνιστικών χρόνων, την Επισκοπή, το Διαβολογέφυρο, τους νερόμυλους  στον Ποταμό και στο Βλυχό, το  Μοναστήρι της Κεχαριτωμένης, το παλιό βυζαντινό Μοναστήρι  του Αγίου Δημητρίου,  το Φαράγγι του Θησέα, το Φαράγγι του Ερωτα,  τον υδροβιότοπο  της Ψήφτας, τη  Νεράτζιζα  το αρχαίο Φορβάντιο, τις αρχαιότητες  της Μαγούλας, της Απάθειας,  το  γραφικό Βίδι  και το κανάλι  του, και  πάρα  πολλά  άλλα στους  γύρω  διάφορους   οικισμούς  και περιοχές.

  Από το Γαλατά, ανατολικά, μπορεί να επισκεφθεί κανείς   την Πλάκα με το γραφικό ταβερνάκι- σημείο όπου έγινε η σύρραξη Μιαούλη-Καποδίστρια - , την Παναγία την Ελεούσα, την Αλυκή, τον Αγιο  Σεραφείμ, το Λεμονοδάσος με τον μικρό καταρράκτη, την Αρτιμο  με την αρχαία ιστορία, το Καραπολίτι με την παλιά δεξαμενή  νερού, το βυζαντινό εκκλησάκι  της Παναγίτσας στα Τσελεβίνια, το γραφικό Φουρκαρί  με τους δίδυμους ναούς, το παλιό γερμανικό φρούριο  στην κορυφή των Αδερών  και πολλά άλλα.

 

Μέθανα

     Τα Μέθανα, γνωστά από την αρχαιότητα για τις ιαμα­τικές πηγές τους, είναι μια μεγάλη, σχεδόν στρογγυλή, χερσό­νησος της Πελοποννήσου στο Σαρωνικό. Τόπος παρθένος, πλούσιος σε αντιθέσεις που συναρπάζουν τον επισκέπτη. Η πόλη βρίσκεται κάτω από το επιβλητικό ηφαίστειο που κατέληξε  στη μορφή  αυτή μετά  από  μακραίωνες  διεργασίες, όπως αναφέρουν ο Στράβων, ο Οβίδιος και ο Παυσανίας. Η ιστορία των Μεθάνων είναι πολύ παλιά, από την εποχή  του λίθου, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα  στην Παλαιοχώρα, στον Αγιο  Σπυρίδωνα, στο Θρονί, στα Δριτσέϊκα, στην Ογα, στη Χειρόμα, στη Χελώνα, στη Χώριζα, στον  Αγιο Κωνσταντίνο, στον Αγιο Γεώργιο, στον Αγιο Νικόλαο και αλλού.

    Αξιοθέατα  είναι και  το νησάκι όπου ήταν τα κυκλώπεια τείχη, το κάστρο  του Φαβιέρου  στο στενό, το σπήλαιο Περιστέρι, το Βαθύ, η Καμένη Χώρα, και άλλα.

     Με τις πε­ντακάθαρες ακρογιαλιές τα Μέθανα είναι ιδανι­κά για ήσυχες και φτηνές οικογενειακές διακοπές.  

       Λεπτομερής αναφορά  στην Τροιζηνιακή Εγκυκλοπαίδεια.

 

 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ