f  B T K G

   Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

       

       Η  ΠΑΤΡΑ  ΤΩΝ  ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ  ΑΙΩΝΩΝ

   

    Εκδήλωση  για  τον  Αλέξανδρο Παπαναστασίου  

 

      Στις 25 Μαρτίου 1924 η Δ΄ Συντακτική  Συνέλευση με εισήγηση του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου, ενέκρινε ψήφισμα «Περί εκπτώσεως της Δυναστείας και ανακηρύξεως της Δημοκρατίας.». 

      Το νέο πολίτευμα επικυρώθηκε με δημοψήφισμα  λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 Απριλίου 1924.

     Με την συμπλήρωση 90 χρόνων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα εκδήλωση για την ιστορική αυτή επέτειο και τον πρωτεργάτη της , στις  9 Απριλίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, οδός Σταδίου αρ. 13 και Κολοκοτρώνη.

      Για την προσωπικότητα και τις πολιτικές ιδέες του « Πατέρα της Δημοκρατίας» θα μιλήσουν ο ακαδημαϊκός- επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος, ο καθηγητής του ίδιου Πανεπιστημίου  Νίκος Κ.Αλιβιζάτος και ο ομότιμος καθηγητής του  Πανεπιστημίου  Αθηνών Θάνος Βερέμης, ενώ τα βιογραφικά στοιχεία θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Αποστολόπουλος -Δικηγόρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής.. Το συντονισμό θα      έχει ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζανετάκος.

      Η εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Λεβιδιωτών Αττικής «Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ» σε συνεργασία με την Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος και την Ένωση Τριπολιτών Αττικής.

      Προσφώνηση θα γίνει  από τον κ. Βασίλη  Γιαννακάκο , Πρόεδρο  Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

      Αποφώνηση:Φώτης Τούντας  Πρόεδρος της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής

 

  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ  Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΝΑΡΙ

 

  

  Ο ΟΣΕ αποκαθιστά λίθινη τοξωτή σιδηροδρομική γέφυρα στην Πελοπόννησο

 

    Η γέφυρα του Μάναρι Αρκαδίας αποτελεί  διατηρητέο μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής, γράφει το ΕΠΑΘΛΟ στη σελίδα 50. Και η  τυχόν επισκευή της  πρέπει να γίνεται  με αποκατάσταση,  κι όχι  με   τσιμεντένια μπλόκια, τονίζει  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μαναριωτών  Αττικής, κ.  Παναγιώτης Σιαμπέκος. 

 

Μπορεί να δύει  στην Σαντορίνη

--------------------------

                      Ο   ΗΛΙΟΣ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ   ΣΤΗΝ  ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

                                                                                                        Πολύ πιο εντυπωσιακά

                                                                                                         ------------------ 

 

      Ο ήλιος ανατέλλει στην Ιεράπετρα και δύει στη Σαντορίνη! Μου κάνει όμως εντύπωση που ενώ για το πραγματικά περίφημο ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης έχουν γραφεί τόσα,  προβάλλεται  διεθνώς και συγκεντρώνει τόσους τουρίστας, για ένα πολύ πιο εντυπωσιακό φαινόμενο στην Ιεράπετρα, την ανατολή του Ήλιου, δεν έχω βρει ούτε λέξη. Φοβάμαι ότι το αγνοούν ακόμη και Γεραπετρίτες. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω και τα δύο αυτά υπέροχα φαινόμενα. Τη δύση τη 10ετία του 1970 και την ανατολή λίγο πριν το 1950  και είναι απείρως πιο φανταστική. Παραθερίζαμε τότε στο οροπέδιο της Θριφτής που βρίσκεται πολύ κοντά στην Ιεράπετρα αφού αρκετοί ανεβοκατεβαίνανε με τα πόδια. Οι οικογένειες παραθεριστών με τις αποσκευές τους ανεβαίνανε με μουλάρια από ένα ελικοειδή χωματόδρομο μέσα από πυκνά πεύκα. Σε ένα από τα βουνά του οροπεδίου, σε υψόμετρο κάπου 1000 μ. υπάρχει ένα εκκλησάκι. Από την κορυφή του σε έκταση όση πιάνει το μάτι φαίνεται η θάλασσα του Λιβυκού. Με μπροστάρη ένα παπά 100 χρόνων κυρτό, που δυσκολευόμαστε να τον προφθάσουμε κινήσαμε νύχτα. Ακριβώς επάνω από το εκκλησάκι μια κοπέλα ετοιμάστηκε να ζωγραφίσει την ανατολή έστησε το τελάρο πήρε την παλέτα και περίμενε. Επειδή είχε αγιάζι  κατεβήκαμε στο απάγγειο  μπροστά στο εκκλησάκι. Επάνω έμεινε η κοπέλα και ένα αγαθό παιδί καλό, αγαθό πρόθυμο που φαίνεται του λείπανε δράμια και του ζητήσαμε να μας ειδοποιήσει για την ανατολή. Τότε από τον «τρελό» άκουσα την πιο ποιητική περιγραφή για το φαινόμενο. Έκπληκτος σαν να είχε δει κάτι το υπέρκοσμο φώναζε:

   -Χωριανοί ελάτε. Ο ήλιος πρόβαλε μέσα ατό το νερό ήτανε μουσκίδι και σύρωνε!

   Πραγματικά το θέαμα με τη διάθλαση των ηλιαχτίδων να παιχνιδίζουν με τα χρώματα είναι κάτι που δεν περιγράφεται χωρίς να αδικηθεί από την περιγραφή. Είναι μια ευκαιρία τώρα που είναι κρητικιά στο υπουργείο πολιτισμού να προβληθεί. Θα μου πείτε ότι στα τόσα χρόνια που πέρασαν από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Σίγουρα, αυτό που δεν αλλάζει είναι ο ήλος που ανατέλλει από το ίδιο σημείο «μουσκίδι  και συρώνει»,  όπως δεν αλλάζει και στη Σαντορίνη που δύει. Αγαπημένος προορισμός η Σαντορίνη, αλλά τι παραπάνω διαθέτει από την πόλη με την υψηλότερη θερμοκρασία και τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, τις απέραντες πεντακάθαρες παραλίες και ομορφιές μοναδικές στην ενδοχώρα της όπως υποδομή σύγχρονη  και τις μοναδικές ο ομορφιές. Κάτι  ακόμα, η νύφη του Λιβυκού είναι πολύ πιο προσιτή οικονομική για τον επισκέπτη.

                                                                                                  Ν. ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ

 

           40ή αναπαράσταση  του  «Πηλιορείτικου γάμου»

 

        Στις 18 Αυγούστου  θα γίνει στην Πορταριά  Πηλίου, για μια ακόμα φορά  η 40η αναπαράσταση του «Πηλιορείτικου  γάμου», εκδήλωση που οργανώνει ο Δήμος  σε συνεργασία  με  τοπικούς  συλλόγους.

 

       Μια από τις πρώτες αναπαραστάσεις  είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω, να καταγράψω και να παρουσιάσω από την  ΥΕΝΕΔ, ως ρεπόρτερ του καναλιού το 1977 αν θυμάμαι καλά.

       Πριν μερικές μέρες  που επισκέφτηκα την Πορταριά, συνάντησα  εντελώς τυχαία, τη  γυναίκα που είχε την ιδέα διοργάνωσης της εκδήλωσης  από το 1974.

 

      

      Την κα  Αριστέα  Χρίστογλου,  τουριστικό παράγοντα του Πηλίου σήμερα - και όχι μόνο- που τότε  σε νεαρή ηλικία, πρωτοστάτησε  στο ξεκίνημα των εκδηλώσεων, που καθιερώθηκαν, και την οποία ο Δήμος  Πορταριάς  το 2005 την τίμησε με ειδική πλακέτα.

      Σήμερα  η κυρία Αριστέα, πολύ δραστήριος άνθρωπος, συνεχίζει να πρωτοστατεί   τόσο στην εκδήλωση αυτή όσο και σε κάθε άλλη που γίνεται στην Πορταριά.

      " Θα αγωνίζομαι  για τη διατήρηση  των ηθών και εθίμων μας και την πρόοδο του τόπου μέχρι να πεθάνω" μας είπε γεμάτη σθένος!  ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ

                                 

Το   νοσοκομείο   ως   εργαλείο   ανάπτυξης 

            στην    πόλη   και   το   νομό

                                                                           DR Παναγιώτης Γκανάς

                    Συντονιστής διευθυντής χειρουργικής κλινικής Γ.Ν.Ναυπλίου                                                                 

         Ο   Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου εδώ και καιρό πρωτοστατεί μαζί με ασθενείς που έχουν Νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο Ναυπλίου στην καμπάνια για  παραμονή και βιωσιμότητα του Νοσοκομείου και έχει εναντιωθεί στη συγχώνευση και το πιθανό κλείσιμο του ΓΝΝαυπλίου. Πρόσφατα είχε ετήσια συγκέντρωση στο Ξενοδοχείο Παρκ στο Ναύπλιο και  σε αυτή  την  εκδήλωση ήταν  προσκεκλημένος  ο  Συντονιστής διευθυντής χειρουργικής κλινικής Γ.Ν.Ναυπλίου   κ. Τάκης Γκανάς   ο οποίος  παρουσία  των επαγγελματιών που αγωνιούν για το οικονομικό μέλλον της πόλης έκανε την εισήγηση «Το Νοσοκομείο ως εργαλείο ανάπτυξης για τη Πόλη και την Αργολίδα» σκιαγραφώντας ιδέες ανάπτυξης που στοχεύουν να προσελκύσουν ξένους επισκέπτες και να δώσουν προοπτική ανάπτυξης στην Πόλη και το Νομό Αργολίδας με εργαλείο ένα καλά οργανωμένο και ανταγωνιστικό Νοσοκομείο σε καιρούς παγκοσμιοποίησης, ελεύθερης αγοράς και ελεύθερης διακίνησης ασθενών.

         Μπορείτε να δείτε την εισήγηση του κ. Γκανά εδώ.

 

  Η  7η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ διοργανώθηκε από 20 έως 25 Ιουνίου 2012 στη Βι.Πε Τρίπολης στο ανακαινισμένο κτίριο ΓΑΙΑ ΑΕ.

     Η  έκθεση περιλάμβανε  και  επίδειξη κλασικών αυτοκινήτων. 

 

 

  Ο Τέως, το Πόρτο Χέλι, το Κρανίδι  και οι… «Ον σόρ»

 

       « Ωφέλιμα στοιχεία» για την κοινωνία της Ερμιονίδας, και ειδικότερα  για το Κρανίδι  και το  Πόρτο Χέλι, αποτελούν ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος  και τα μέλη της οικογένειάς του, μας έλεγαν πρόσφατα ντόπιοι. Ιδιαίτερα για την τοπική οικονομία, αφού ο τέως  και οι δικοί του, συχνά φιλοξενούν  στη βίλα  που έχουν  νοικιάσει στη Χηνίτσα, διάφορους γαλαζοαίματους, πρώην πρωθυπουργούς και  άλλους βιπς. Κι όπως είναι φυσικό για  να τους  εξυπηρετήσουν  αγοράζουν ότι χρειάζεται   από τα καταστήματα  της περιοχής. Χαμηλών τόνων, μας λένε, συχνά επισκέπτονται  και τις ταβέρνες της Ερμιονίδας.

       Παράλληλα οι  ξένοι επισκέπτες  δεν παραλείπουν να αγοράσουν οικόπεδα  για τη μελλοντική εγκατάστασή τους, ή και κτίσματα  όπως ο πρίγκιπας της Ολλανδίας.

 

                                        

         Ωστόσο,  σύμφωνα με όσα πληροφορούνται, ο τέως  δεν πρόκειται  να οικοδομήσει  προς το παρόν στο οικόπεδο των  207 στρεμμάτων στην περιοχή Γκιάλεζα, ακριβώς πάνω από το κοσμικό Πόρτο Χέλι.

        Πέρα από αυτό  λέγεται ότι βολιδοσκοπούνται ειδικοί και συνεργεία για να κάνουν αρδευτικές γεωτρήσεις, δεξαμενές, δίκτυα κ.λπ., για να διαμορφώσουν τον τεράστιο χώρο του κτήματος σε πάρκο τύπου «Τατοΐου», με ζωολογικό κήπο, άλση και ανθόκηπους και εκτάσεις με γκαζόν.

       Ετσι παραμένουν σε εκκρεμότητα τα συνολικά οκτώ κύρια κτίρια -οι οικοδομικές άδειες των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί- που προορίζονται να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες τόσο του ζεύγους Γκλίξμπουργκ και των οικείων τους.

       Οικόπεδο  και άδειες φαίνεται να ανήκουν  σε δύο εταιρίες    τη Vestricia Properties Limited, οφ σορ με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας,   και την Aspiring Services Limited, με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου. Με το συγκεκριμένο κτήμα εμφανίζεται φαίνεται να έχει σχέση και μια τρίτη εταιρεία, η Γκιάλιζα Ανώνυμος Κτηματική και Εμπορική, με έδρα στην Ακτή Μιαούλη του Πειραιά.

      Όμως κανείς  δεν ξέρει ποια από τα μέλη  της οικογένειας του τέως, κρύβονται πίσω από τις εταιρίες αυτές.

       Τέλος, πολιτικός μηχανικός του Κρανίδίου, μας έλεγε ότι «μπορεί το Κρανίδι να χαρακτηρίστηκε Ελληνικό Λιχτενστάιν, με 200 οφ σορ εταιρίες, αλλά στην πραγματικότητα το 90%  είναι «Ον σορ»  διότι είναι κυπριακές και  η Κύπρος είναι στη ΕΕ, υπάρχει καταγραφή  και πλέον φορολογούνται»./13-5-12/

   Ο Δίολκος λειτουργούσε 1500 χρόνια,ως το 900 μ.Χ  

        Μια ταινία 22 λεπτών, δημιουργημένη με το σύστημα του animation (εικονοκινητική τεχνική) αναπαριστά με μοναδικό τρόπο το εξαιρετικό μνημείο τεχνικού πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, τον Δίολκο, από τον οποίο πρέπει να διασωθεί ότι απόμεινε.  Δείτε την ταινία   εδώ:

 

      Έκκληση για τη σωτηρία του Δίολκου

 

      Σ' έναν επίμοχθο αγώνα σωτηρίας του αρχαίου Δίολκου στον Ισθμό, έχει επιδοθεί εδώ και καιρό η Δημοσιογράφος Σοφία Λοβέρδου. Η μάχη της κας Λοβέδρου ξεκίνησε με δημοσιεύματα στον Τύπο, επιστολές προς αρμόδιους φορείς, υπουργεία κ.λ.π, προς φορείς και προσωπικότητες του εξωτερικού, προκειμένου να εγείρει και να συγκινήσει για το θέμα...  Η κ. Λοβέρδου, ως ένα επιπρόσθετο όπλο για τη διάσωση του Δίολκου αξιοποιεί το Διαδίκτυο συγκεντρώνοντας υπογραφές από όλες τις χώρες του κόσμου στη διεύθυνση: www.thepetitionsite.com/takeaction/870477005 .  

 

        ΕΝΑΣ  ΑΡΚΑΣ  ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΑΛΩΝΙΣΤΑΙΝΑ

 

                                 (Αντιγράφουμε από την  «Οδό Αρκαδίας»  φύλλο Σεπτεμβρίου 2010)

       Ο Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Σ  ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, γεννήθηκε στην Αλωνίσταινα Μαντινείας, το 1916, μαθαίνοντας εκεί τα πρώτα του γράμματα, πηγαίνοντας στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, και στη συνέχεια Γυμνάσιο στην Τρίπολη. Ο πατέρας του Γιώργος, δάσκαλος της Αλωνίσταινας (από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 1940), γαλούχησε αυτόν, αλλά και όλα τα αδέλφια του, με τις σωστές αρχές και αξίες, μα πάνω από όλα τους δίδαξε να αγαπούν και να προσέχουν την Αρκαδική Γη. Αυτή του την Αγάπη, ο Κων. Βασιλακόπουλος, την είχε πάντα στην καρδιά του, μέχρι τα βαθιά γεράματά του, και προσπαθούσε με όλους τους δυνατούς τρόπους, να την μεταλαμπαδεύσει και στα νεώτερα μέλη της Οικογένειας.

       Άνθρωπος δυναμικός, με έντονη προσωπικότητα, χαρισματικός, σκληρός, μαχητικός, ασφυκτιά στα στενά όρια του χωριού του, την Αλωνίσταινα, και πάει στην Τρίπολη. Από εκεί, μαζί με τα αδέλφια του, Θεόδωρο και Παναγιώτη, οι οποίοι τον ακολουθούν και του συμπαραστέκονται παντού, ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία, πρώτα αγοράζοντας φορτηγό, μεταφέροντας ξυλεία, από Χρυσοβίτσι, Αλωνίσταινα, Βυτίνα και τέλος το 1949 αγοράζουν το πρώτο τους Λεωφορείο μάρκας (ΒΙΟ / αμαξώματος), και στη συνέχεια διάφορων τύπων Υπεραστικά Λεωφορεία, ενταγμένα στο

ΚΤΕΛ Αρκαδίας, Αστικά Λεωφορεία (μάρκας SETRA) και έχοντας όνομα «ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» με έδρα την Αθήνα, κοντά στον παλαιό Σταθμό Υπεραστικών

Λεωφορείων του Αγίου Κων/τίνου.

       Διετέλεσε για πάρα πολλά χρόνια, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΤΕΛ Αρκαδίας, αρχίζοντας από τη δεκαετία του 1950. Ηγετική μορφή, έδωσε αμέτρητες μάχες, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των Λεωφορειούχων.

       Στην πλατεία Ανεξαρτησίας, στον πρώτο όροφο, ήταν τα γραφεία του, πάνω από τα εκδοτήρια των εισιτηρίων και των αποσκευών του πρακτορείου του 6ου ΚΤΕΛ Αρκαδίας. Και μετά από πολλά χρόνια, και διαδοχικών θέσεων, το πρακτορείο του ΚΤΕΛ, μεταφέρεται στην πλατεία  Κολοκοτρώνη.

        Υπήρξε πρωτοπόρος, και κατά γενική ομολογία ήταν σκληρός, αλλά δίκαιος.

       Σκύραφος, αυτό ήταν το παρατσούκλι του που του είχαν δώσει από το χωριό του, την Αλωνίσταινα, από την παιδική του ηλικία.

       Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει γι’ αυτόν όταν το 1975 που πεθαίνει ξαφνικά στην Τρίπολη ο αδελφός του Παν. Βασιλακόπουλος– πατέρας του Αρχιτέκτονα κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου που υπηgrafeio.htmρετεί  στο Γραφείο Πολεοδομίας Πόρου-, που ήταν γι’ αυτόν ο φίλος του, ο σύντροφός του, ο συνοδοιπόρος του. Στη συνέχεια ο αναπάντεχος θάνατος του αγαπημένου του γιου, Γιώργου (Πολιτικού Μηχανικού του  Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου), πλήγμα απίστευτα βαρύ, που τον σημάδεψε μέχρι το τέλος του.

       Υπήρξε δυνατός, βεργολυγερός, περήφανος, αγέρωχος, με αυτό το “κολοκοτρωναίικο” αετίσιο μάτι που σε μαγνήτιζε, αλλά και σε καθήλωνε.

     Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό, με εκτίμηση, με θαυμασμό, αλλά πάνω από όλα με Αγάπη, για όσα μας έμαθε, για την Πάτρια Αρκαδική μας γη, και για τον συνεχή αγώνα της ζωής αυτής.

      Αντίο μπαρμπα-Κώστα.

 

               

        Φωτογραφία της Δεκαετίας του 1950. Διακρίνονται από αριστερά, ο Παναγιώτης Βασιλακόπουλος, η Παρασκευή  Βασιλακοπούλου, ο  παππούς Γεώργιος, και ο Κωνσταντίνος  Βασιλακόπουλος, έχοντας δίπλα του  τη σύζυγό του Λέλα και τον μικρό του γιο, Γιώργο. Στη χαρά συμμετέχει και το Λεωφορείο της Οικογένειας, που είχε Αμάξωμα της ΒΙΟ, που κατασκευάσθηκε την δεκαετία του 1940.

                                                             

Τα τραίνα που φύγανε, αναμνήσεις - αγάπες μας πήρανε!

 

Τώρα που…. φεύγουν τα τραίνα, ας θυμηθούμε κάτι από το παρελθόν:

Το σταθμό του τραίνου στην Τρίπολη, σε μια φωτογραφία της 10ης του Οκτώβρη 1930, ακριβώς πριν 80 χρόνια. Που απεικονίζει μια σημαντική, μια ιστορική τελετή: Την ανακομιδή των λειψάνων του Γέρου του Μωριά, Στρατάρχη Θόδωρου Κολοκοτρώνη.

Και με την ευκαιρία αυτή ας δούμε και τους σχεδόν άγνωστους ΣΒΔΕ , αλλά και πολλά άλλα για τα τραίνα. (9-10-10 16,00)

 

    Επουλώνοντας τις πληγές  του ανθρώπινου πόνου

 

                                                                                                                                            

     Σε  άλλες στήλες, με αφορμή  το  τριήμερο συνέδριο τραύματος και επείγουσας χειρουργικής  που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο - 6 ως 8 Νοεμβρίου  2009-  γράψαμε γενικά  για τη δουλειά  που γίνεται   στα διάφορα επαρχιακά νοσοκομεία,  πέρα από την εφαρμογή της Ιατρικής Επιστήμης για την ανακούφιση του ανθρώπου από τον  πόνο  και την επαναφορά στην υγεία,  για τη  συνεχή  μελέτη και έρευνα σε πολλούς ιατρικούς τομείς.

     Το   συνέδριο  οργάνωσε  η  Χειρουργική  Κλινική του νοσοκομείου Ναυπλίου, η οποία  σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώσαμε  παρουσιάζει θαυμαστή δραστηριότητα, πλούσια  προφορά στο κοινωνικό σύνολο. Το προσωπικό της προσφέρει  ακούραστα  με πολλή ανθρωπιά   το  πολύτιμο  αγαθό της υγείας  σ όσους  καταφεύγουν  εκεί.   Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ.    

 

       ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙ   Η  ΕΠΑΥΛΗ ΤΟΥ   ΗΡΩΔΗ  ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

  

    Με ένα στέγαστρο 4,5 στρεμμάτων θα προστατευθεί μέρος των  αρχαιοτήτων της βίλας του Ηρώδη  του Αττικού  στην Εύα  Δολιανών Κυνουρίας. Στις φωτογραφίες, δύο από τα ψηφιδωτά της βίλας: Ηρακλής και Ταύρος και η νύμφη Αρέθουσα. Δεξιά μαρμάρινη κλίνη με ακέφαλο σώμα. Τη σχετική  έγκριση  έδωσε το Κεντρικό  Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

 

           ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ «ΚΑΨΙΑ»   ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ   ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ

 

      Πολύ σύντομα  θα  ολοκληρωθούν στο σύνολο τους οι εργασίες για την ανάδειξη των Σπηλαίων του Κάψια στο Δήμο Μαντινείας.

 

   

   Δείτε  περισσότερα  για  τα  σπήλαια.

 

  Η   « ΑΙΧΜΗ  ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ»  

 

     Με πολύ ενδιαφέρουσα επίκαιρη  ύλη, καυτά  θέματα  και ζωντανά  ρεπορτάζ κυκλοφορεί  κάθε  εβδομάδα   η  έγκριτη  εφημερίδα "ΑΙΧΜΗ της Αρκαδίας". Ζητείστε να την λαμβάνετε:  e  mail  εφημερίδας aixmi@acn.gr       Mail-box:   τηλέφωνα (2710) 221967  και 221965  και  φαξ   2710 - 237577 ή  από  τα περίπτερα.

 

           SOS ΑΠΟ ΤΟ «ΕΠΑΘΛΟ» ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ   ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ

 

    SOS  για μοναδικούς υπόγειους θησαυρούς  εκπέμπει   το θαυμάσιο περιοδικό της Αργολίδας  «ΕΠΑΘΛΟ» στο τεύχος 52 Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου: Πρόκειται  για τα σπήλαια η « Τρύπα του Βοριά» και «Μάλι-Μάδι» των Μολάων, τα οποία κρύβουν στα σπλάχνα  τους μοναδικούς  σταλαγμιτικούς  και σταλακτιτικούς θησαυρούς  και πρόκειται να καταστραφούν από την αιολική βιομηχανία που πρόκειται να αναπτυχθεί εκεί.

 

  Απίθανα δημιουργήματα  της φύσης, χταπόδια, παγωτά, χρυσάνθεμα και ρόδα. Αυτά επιδιώκουν να καταστρέψουν.

 

    Ακόμη στο περιοδικό μπορεί να διαβάσει κανείς: Αγανάκτηση  για το Αιολικό πάρκο της Πυλίας, Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης, Ακροκόρινθος ο οφθαλμός του Μοριά, οι δρόμοι των Μυκηναίων, διατηρητέα η γέφυρα του Μάναρι  και πολλά άλλα.

   Θέματα για κάθε ενδιαφέρον από την Αγία Τριάδα Αργολίδας, τηλ. 27520 45095,99700 ή e mail  epathlo@otenet.gr   http://www.epathlo.gr/ .

    

   ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ  ΦΡΑΓΧΘΙ ΤΗΣ  ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

 

   Πόρτο Χέλι:  η ακρόπολη των Αλιέων

 

                ΤΟ  «ΜΙΝΩΪΚΟ ΠΛΟΙΟ»  ΚΑΙ  Η  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

 

 

    Το " ΜΙΝΩΪΚΟ "πλοίο ετιμάζεται  για  νέα ταξίδια.

         Σχετικά  μας πληροφόρησε ο πλοίαρχος ε.α. του  ΠΝ,  κ. Στέλιος Φαλιέρος,  Διευθυντής  του  Ναυτικού Μουσείου Κρήτης: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΛΟΙΟ   ΚΑΙ ΤΟΝ  κ. ΣΤΕΛΙΟ ΦΑΛΙΕΡΟ.  

  

  ΚΡΗΤΗ - ΚΡΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΙΓΜΕΣ

 

 

             ΚΕΝΤΡΙΚΗ   ΣΕΛΙΔΑ  

                   Αρχή  σελίδας