Προσαρτημένο   στο    http://www.koutouzis.gr/anatoliki.htm

 

    Το παλιό μοναστήρι  του Αγίου Αθανασίου

                                        στο  Φουρκαρί

  

     Καταχωρημένο  στα αρχεία  της Μητρόπολης Υδρας,  σαν παλαιά  μονή, είναι το μοναστηράκι  του Αγίου Αθανασίου του Φουρκαριού.

Ισως κάποια μέρα το ξαναλειτουργήσει,   όπως ΈΓΙΝΕ  και  με τον Αγιο Δημήτριο Τροιζήνας.   (Δείτε και το άρθρο Ανατολική  Τροιζηνία).

    Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό  πότε ιδρύθηκε. Πάντως είναι παλιό, είναι καλής κατασκευής, και με  κελιά για πολλούς μοναχούς.Πρέπει να  καταργήθηκε  με το διάταγμα  του Οθωνα το 1834 Το 1920 που αγόρασε τα  γύρω χτήματα ο Αριστείδης Σαμπάνης, δεν είχε μοναχούς. Μοναχούς είχε η Παναγίτσα. Ωστόσο ο ναός του  έχει επισκευαστεί και λειτουργείται  κάθε χρόνο στις 2 Μαϊου, γι αυτό λέγεται και Μάη-Θανάσης.

     Το Καθολικό   του Αγίου Αθανασίου   σώζεται σε καλή κατάσταση. Περιβάλλεται από τα ερείπια των κελιών και των βοηθητικών χώρων της Μονής που έχουν φρουριακό χαρακτήρα, και κατά τα φαινόμενα αποτελούν μεταβυζαντινά κτίσματα.

     Με τον νόμο ΚΕ’ του 1845 ΦΕΚ 32/8-12-1845   το Φουρκαρί, αναφέρεται ως Φουρκαριά  για πρώτη φορά επίσημα ως οικισμός που όμως ανήκει  στο Δήμο Ερμιόνης, παρ ότι   βρίσκεται πλησιέστερα προς τον Γαλατά και γεωγραφικά συγκαταλέγεται στην περιοχή της Τροιζηνίας στην  οποία υπάγεται   σήμερα.Από τα  ευρήματα   φαίνεται ότι στη  σημείο   υπήρχε  αρχαίος ναός  πιθανότατα   ένς  από αυτούς  προς Ερμιόνη  ου αναφέρει ο  Παυσανίας.

      Να σημειώσουμε εδώ  ότι  στην περιοχή της Τροιζηνίας λειτουργούσαν  4 μοναστήρια: Της Ζωοδόχου Πηγής  στον Πόρο   του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Αθανασίου  και της Κοίμησης της  Θεοτόκου  στο Βίδι.  που διαλύθηκε  το 1834 με διάταγμα της αντιβασιλείας  του Οθωνα,  αναγκάζοντας  τον  μοναδικό  τυφλό μοναχό  Καλλίνικο  που  ζούσε εκεί,  να καταφύγει  στη  Μονή  της Ζωοδόχου Πηγής  της Καλαυρίας. Υπάρχει  επίσημη  καταγραφή του  στο ΦΕΚ 80/28-12-1836, ενώ το 1845 (νόμος ΚΕ 5-12-1845)  δεν υπάρχει. Αρχικά υπαγόταν στο Δήμο Δρυόπης.  Ο ναός που  η Παναγίτσα    στο  Βίδι   απέμεινε ανακαινίστηκε εκ θεμελίων τη δεκαετία του 1970 με πρωτοβουλία  του π. Θεόδωρου   Τσουκάτου  (  Είναι κηρυγμένη ως μνημείο).

 

 

           Γενική   άποψη    

 

      Πιο  κοντινή άποψη                                                                                                                       ο ναός  περιποιημένος

 

 

      Το εσωτερικό  του ναού                              Αρχαίος  κίονας  στο προαύλιο

 

  

    Κελιά    σε  κατάρρευση.    

 

 Κεντρική  σελίδα