Τα  καλαμάρια γίγαντες

 

         Ιάπωνες ερευνητές  κατάφεραν να αλιεύσουν (12/06)  ένα καλαμάρι γίγαντα – «μωρό», και παράλληλα να βιντεοσκοπήσουν  όλη του τη συμπεριφορά, κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.         Το μικρής ηλικίας μαλάκιο, που μεταφέρθηκε στο εργαστήριο, έχει μήκος «μόλις» επτά μέτρα,  με τα πλοκάμια, και ζυγίζει 50 κιλά.

      «Όπως δείχνει το βίντεο, το τεράστιο καλαμάρι πάλεψε βίαια για να ξεφύγει εκτοξεύοντας νερό από τη χοάνη του» περιγράφει ο Τσουνέμι Κουμποντέρα, επικεφαλής της αποστολής του Εθνικού Μουσείου Επιστημών της Ιαπωνίας. «Πρόκειται πιθανότατα για το πρώτο βίντεο ενός ζωντανού γιγάντιου καλαμαριού, αν και προς το παρόν δεν το έχω επιβεβαιώσει» είπε.

      Το καλαμάρι πιάστηκε  όταν τσίμπησε το δόλωμα -ένα μικρό καλαμάρι- σε βάθος 640 μέτρων στο Βόρειο Ειρηνικό, περίπου 1.000 χιλιόμετρα  νότια του Τόκιο.

 

          Το Associated Press  έδωσε στη δημοσιότητα   τις  σπανιότατες  φωτογραφίες του καλαμαριού- γίγαντα. Για να τις δείτε κάντε κλικ  στη μικρή φωτό.

 

     Η επιστημονική ομάδα  έφτασε   στην περιοχή ακολουθώντας τις φάλαινες φυσητήρες που είναι γνωστό ότι τρέφονται με γιγάντια καλαμάρια σε μεγάλο βάθος.

      «Τα καλαμάρια, συμπεριλαμβανομένων των γιγάντιων καλαμαριών, είναι η κύρια τροφή για τις φάλαινες φυσητήρες. Και κάθε φάλαινα φυσητήρας πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον 500 κιλά κάθε ημέρα» σχολίασε ο  Κουμποντέρα.

    «Περίπου 200.000 φάλαινες φυστήρες πιστεύεται ότι ζουν στο δυτικό μισό του Ειρηνικού, οπότε μπορείτε να φανταστείτε πόσα γιγάντια καλαμάρια πρέπει να υπάρχουν σε μεγάλο βάθος» συνέχισε.

     Τα γιγάντια καλαμάρια του γένους Architeuthis  φτάνουν σε μήκος έως και τα  20 μέτρα.

==  O Τσουνέμι Κουμποντέρα, τον περασμένο Σεπτέμβριο   του  2005,  είχε φωτογραφήσει για πρώτη φορά   ζωντανό γιγάντιο καλαμάρι.

       Μέχρι τότε οι μόνες επιστημονικές πληροφορίες που είχαμε στη διάθεσή μας για τη συμπεριφορά των πλασμάτων αυτών, που έχουν μήκος έως και 18 -  20  μέτρα, στηρίζονταν μόνο στη μελέτη νεκρών ή ετοιμοθάνατων καλαμαριών που ξεβράζονταν στην ακτή ή είχαν πιαστεί σε δίχτυα ψαράδων.

      «Δεν είναι τόσο νωθρά όσο πιστεύαμε. Αντίθετα είναι εξαιρετικά δραστήρια», είπαν  τότε οι Ιάπωνες, που ήρθαν σχεδόν πρόσωπο με πρόσωπο με το κόκκινο-μοβ καλαμάρι, με μήκος 8 μέτρα. Ακολουθώντας φάλαινες φυσητήρες, ο Τσουνέμι Κουμποντέρα του Εθνικού Μουσείου Φυσικών Επιστημών και ο Κιοΐτσι Μόρι της Ενωσης Παρατήρησης Φαλαινών εντόπισαν ένα Architeuthis σε βάθος 900 μέτρων στα παγωμένα νερά του βορείου Ειρηνικού, την ώρα που αυτό επετίθετο σε δόλωμα γαρίδας. Μάλιστα ένα από τα πλοκάμια του καλαμαριού πιάστηκε στο αγκίστρι και για τουλάχιστον τέσσερις ώρες προσπαθούσε να ξεφύγει. Σε αυτό το διάστημα οι ερευνητές τραβούσαν φωτογραφίες κάθε 30 δευτερόλεπτα.

     Ως «φοβερή εμπειρία» περιέγραψε  ο Κουμποντέρα την αίσθηση του γιγάντιου πλοκαμιού στο χέρι του.  Ως προς τον τρόπο με τον οποίο το γιγάντιο καλαμάρι παγίδευσε τη λεία του με τα πολύ μακριά πλοκάμια του, «είναι σχεδόν το ίδιο ακριβώς με τον τρόπο που τα γιγάντια φίδια τυλίγουν τη λεία τους... με τα σώματά τους», είπαν οι επιστήμονες.    Το καλαμάρι ξέφυγε τελικά, αφήνοντας όμως πίσω του κομμάτι από το λευκό πλοκάμι του. «Οταν ακουμπήσαμε το πλοκάμι, κολλούσε στα δάχτυλά μας. Κολλούσε πάνω στο κατάστρωμα του πλοίου... και δεν ξεκολλούσε εύκολα. Ηταν ακόμη ζωντανό», είπαν οι Ιάπωνες επιστήμονες.

 

         

===   Στις  3-2-96   οι ψαράδες  του Ειρηνικού δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο πράγμα.  Ούτε φαντάζονταν ότι υπήρχε. Ώσπου μια ομάδα ωκεανογράφων που ερευνούσε τη θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας ανακάλυψε και έφερε στην επιφάνεια αυτό το καλαμάρι - μαμούθ μήκους 8 μέτρων. Οι επιστήμονες το βρήκαν κοντά στα νησιά Τσάταμ σε βάθος 425 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Η περιοχή είναι πλούσια σε καλαμάρια, σουπιές και χταπόδια και πολλά απ' αυτά εντυπωσιάζουν με το μέγεθος τους - και είναι δημοφιλή στις τοπικές ταβέρνες και τα εστιατόρια. Αλλά τέτοιο «τέρας της αβύσσου» ελάχιστοι φαντάζονταν ότι θα μπορούσε να έρθει στο φως.

     Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι και στο παρελθόν ορισμένοι θαλασσινοί είχαν ψαρέψει υπερμεγέθη καλαμάρια (καμιά δεκαριά), αλλά όχι στις διαστάσεις του τελευταίου και όχι πολύ πρόσφατα.

   «Είναι πρωτοφανές στα χρονικά - είπε ο υδροβιολόγος Στιβ Οσί. Φαίνεται όμως ότι στη θαλάσσια αυτή περιοχή υπάρχει ακόμη στις μέρες μας ένας μικρός πληθυσμός από σούπερ - καλαμάρια που κολυμπούν στα μεγάλα βάθη».

== Ένα γιγάντιο καλαμάρι μήκους 6,5 μέτρων και βάρους 50 κιλών εξέβρασε ο  Ατλαντικός   στις 19-9-2002, σε μία παραλία της Πορτογαλίας, 80 περίπου χιλιόμετρα νότια της   Λισσαβόνας. Το νεκρό καλαμάρι βρήκαν οι λουόμενοι στην παραλία.

 

          Φωτογραφία  του  καλαμαριού γίγαντα από το αρχείο μας

 ==  Ένα τεράστιο καλαμάρι με πλοκάμια μήκους τουλάχιστον 15 μέτρων  είχε εκβρασθεί σε παραλία της Αυστραλίας τον  Ιούλιο     2002.

                                                                                                             

                                                                                                             ΒΑΣΙΛΗΣ   ΠΑΝ.  ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ    

                                                                                  Δημοσιογράφος  - ερευνητής

                                                                                              22 -12-06

 

© KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά   στην   πηγή   www.koutouzis.gr .      

 

Αρχή σελίδας             

 

  ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΕΛΙΔΑ