Ο   ΠΡΟΓΟΝΟΣ  ΜΑΣ   Ο    ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ

                      ΓΙΑΤΙ   ΔΕ  ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ  ΠΟΤΕ  ΜΕ  ΤΟΝ  ΑΝΘΡΩΠΟ

        

      Από κολλά χρόνια οι βιολόγοι οι παλαιοντολόγοι φυσιοδίφες και άλλοι ερευνητές, γνώριζαν  ότι άνθρωποι και δεινόσαυροι   δεν συναντήθηκαν ποτέ.

     Και απορούσαν γι αυτό. Ομως τώρα πια δεν απορούν. Γιατί ύστερα από πολυετείς   έρευνες και ανακαλύψεις που έγιναν σε διάφορα σημεία της γης, ξέρουν το γιατί. Γιατί απλούστατα οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, αφού έδωσαν την θέση τους στα πρώτα θηλαστικά, από τα οποία προήλθε ο  άνθρωπος.

      Με βάση ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην Νότια Αγγλία, στην    Προβηγκία της Γαλλίας, στη  Μογγολία,  στην Αμερική, στην Πολωνία και αλλού, διαπιστώνεται ότι  ένα ερπετό  απόγονος των δεινοσαύρων, το «πουργκατόριους»  που   έζησε πριν 60 εκατομμύρια χρόνια, δημιούργησε τους στενούς συγγενείς του ανθρώπου και του πιθήκου – άνοιξε το δρόμο στα θηλαστικά.

      Οι επιστήμονες που μελέτησαν το θέμα είναι παρά πολλοί, και μεταξύ αυτών ο αμερικανός ανθρωπολόγος Τζέφρυ  Σβάρτς,  ο Αυστραλός Σεϋμουρ ,οι επίσης Αμερικανοί Αντριους και Γρέηντζερ, ο Αργεντινός παλαιοντολόγος Χοσέ Μποναπάρτε ,  ο Χόρνερ,  ο Μακέλα, ο Οστρομ και πολλοί άλλοι.

       Οι ερευνητές κατέληξαν ότι οι δεινόσαυροι προήλθαν από  μια ομάδα ερπετών που  ονομάστηκαν θηκόδοντα   πριν 220-200 εκατομμύρια    χρόνια τότε που ακόμα οι ήπειροι ήταν ενωμένες.

       Γρήγορα διαφοροποιήθηκαν και γέμισαν όλες τις ηπείρους. Ετοι συναντάμε σε αυτές στεγόσαυρους,  τυραννόσαυρους και άλλα είδη  κατανεμημένα σε 27 οικογένειες με εμφανείς  διαφορές μεταξύ  τους.

        Πιο δυνατός   αποδείχθηκε ο δεινόσαυρος ο οποίος έδωσε την θέση  του στα   πρώτα θηλαστικά,  όπως αναφέραμε.

         Εκείνο όμως που απασχολεί ακόμη τους ερευνητές είναι η αιτία που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι από το πρόσωπο της γης. Χωρίς να αφήσουν κάποιο απόγονο με σαφή στοιχεία της οικογένειας αυτής.

        Γιατί δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι απόγονος του δεινόσαυρου είναι τα διάφορα είδη  σαύρας που υπάρχουν σήμερα ή οι  κροκόδειλοι.

         Πολλές λοιπόν οι απόψεις για την εξαφάνισή της: Πτώση  μετεωριτών  ανεπαρκής αναπαραγωγή επιδημίες. Καμία όμως δεν αποδεικνύεται. Ετσι ορισμένοι ερευνητές στρέφονται σε μια άλλη άποψη: Η εξαφάνιση του δεινόσαυρου έγινε λόγω συμπλήρωσης του αστρικού  κύκλου, των ακτινοβολιών δηλαδή που τους δημιούργησαν.

          Και εξηγούν:

         Πολλά από τα είδη ζωής που υπάρχουν σήμερα, γεννιούνται, ζουν  πολλαπλασιάζονται και πεθαίνουν,  κάτω από μία μικρή περίοδο ακτινοβολίας  του ήλιου.  Δηλαδή ο Βιολογικός τους κύκλος ακολουθεί ένα σύντομο φωτοπεριοδισμό,  επηρεάζεται από μικρές εναλλαγές του φωτισμού.

        Στην περίπτωση των δεινόσαυρων   που διατηρήθηκαν περίπου 130 εκατομμύρια  χρόνια,  δεν μπορεί να ισχύσει ο ετήσιος  κύκλος της ηλιακής φωτοβολίας,  αλλά κάποιος άλλος κύκλος.

          Συσχετίζουν, λοιπόν, την περίπτωση με τον κύκλο του ήλιου γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας, που είναι  200 εκατομμύρια χρόνια.

       Σήμερα ο ήλιος βρίσκεται κοντά στο Νεφέλωμα του  Ωρίωνα. Την εποχή που εμφανίστηκαν οι δεινόσαυροι ήταν κοντά στον αστερισμό του Δράκοντα,  που οι Αρχαίοι Ελληνες   ονόμαζαν Οφι και οι Αιγύπτιοι  Κροκόδειλο.

         Οσο ο ήλιος και μαζί του η Γη, πλησίαζε προς τον Δράκοντα τόσο τα είδη του δεινόσαυροι εξελίσσονταν , κι  όταν απομακρύνθηκαν  οι δεινόσαυροι άρχισαν να εξαφανίζονται.

        ΑΝ ερευνήσει κάποιος το διάστημα θα διαπιστώσει, ότι κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε χρόνο, κάθε αιώνα, κάθε χιλιετηρίδα, τα ουράνια σώματα βρίσκονται σε διαφορετική θέση.  

      Ακόμη  ότι άλλα  ουράνια   σώματα βλέπουμε  από  το  Βόριο ημισφαίριο της Γης, και άλλα από το Νότιο.

       Σήμερα πολικός  αστέρας είναι ο αστέρας Α' της Μικρής Αρκτου. Μετά ατό  12.000 χρόνια θα είναι ο Βέγας της Λύρας. Μπορεί  λοιπόν εύκολα να φανταστεί κανείς τί ουράνια σώματα  θα  βλέπουν οι άνθρωποι μετά από εκατομμύρια χρόνια.

       Αν λοιπόν η εξέλιξη των ειδών οι μεταλλάξεις.  έγιναν από επίδραση   της ακτινοβολίας των διαφόρων αστερισμών που ασκούσαν στη Γη κάθε εποχή, τότε η άποψη  αυτή της εξαφάνισης των δεινόσαυρων ευσταθεί απόλυτα.

       Αλλωστε  καθημερινά οι επιστήμονες  διαπιστώνουν εξαφάνιση  ορισμένων  ειδών  και εμφάνιση  άλλων, νέων και αγνώστων, που οφείλονται στις μεταλλάξεις.

 

                              ΟΙ   ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ  ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΤΗΝΑ;

 

         Το 1994  δόθηκε  στη δημοσιότητα  μια  έκθεση   Αμερικανών επιστημό­νων, στην  οποία αναφερόταν   μία νέα θεωρία περί κατα­γωγής των   πτηνών από τους   δεινόσαυρους!  

         Κατά τη διάρκεια πειραμάτων, που πραγματοποιήθη­καν από ομάδα ερευνητών με επι­κεφαλής τον Αμε­ρικανό παλαιοντολόγο Τζακ Χόρνερ, απομονώθηκαν τμή­ματα  DΝΑ από οστό ενός τυραννόσαυρου-ρεξ που βρέ­θηκε σε αμμόλιθο και διαπι­στώθηκε ότι πριν από 65 εκα­τομμύρια χρόνια ορισμένα είδη δεινόσαυρων πιθανόν να ε­πιβίωσαν και να εξελίχθηκαν σε πουλιά!

      Οι παλαιοντολόγοι εκτιμούσαν -όπως αναφερόταν  σε δημοσί­ευμα των Σάντεϊ Τάιμς- ότι οι συγκρίσεις μεταξύ του   DΝΑ των δεινοσαύρων και άλλων ζώων θα δώσουν απαντήσεις σε ακανθώδη θέματα που α­ποτελούν επίκεντρο σοβαρών ακαδημαϊκών διαφωνιών επί πολλά  χρόνια.

      «Είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί ότι υπήρχαν τόσα είδη δεινόσαυρων όσα είναι και τα είδη των ζώων σήμερα πάνω στη Γη και ότι ορισμένα από αυτά συγγενεύουν με τα πουλιά», δήλωσε  τότε ο καθηγητής Σκοτ Γούντγουορντ, του πανε­πιστημίου  Μπρίγκχαμ  Γιανκ  της Γιούτα, ο οποίος ηγείτο επίσης επιστημονικής ο­μάδας που πραγ­ματοποίησε  ανάλογα πειράματα.

         Εκφράστηκαν, ωστόσο, και ε­πιφυλάξεις για το αν τα τμή­ματα του  DΝΑ που ανακαλύ­φθηκαν είναι πράγματι από δεινόσαυρο και δεν έχουν α­ναμιχθεί με άλλα στοιχεία κα­τά το πέρασμα των αιώνων. Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επιστροφής στη ζωή των γιγα­ντιαίων αυτών ερπετών, κατά το φανταστικό σενάριο του Στίβεν Σπίλμπεργκ, οι επιστή­μονες το αποκλείουν αν και ο μοριακός βιολόγος Ρίτσαρντ Τόμας τονίζει ότι «ένας επι­στήμονας ποτέ δεν πρέπει να λέει ποτέ».

 

                                           Οι λαγοί τα... ξαδέρφια μας

 

      ΕΙΧΑΝ δίκιο οι δημιουργοί του Μπαξ Μπάνι, του χαριτωμένου καρτούν με την αδυναμία στο καρότα, που τον έκαναν τόσο ανθρώπινο... Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ βεβαίωναν αρχές  του 1996, ότι μετά από έρευνες ετών το DΝΑ των κουνελιών και των λαγών ανακάλυψαν ότι τα συμπαθή ζωάκια δεν έχουν σχέση με τα τρωκτικά  αλλά  με τον  άνθρωπο ! Εξι με επτά εκατομμύρια έτη  πριν, λένε οι Ισραηλινοί  βιολόγοι, υπήρχε ένα μικροσκοπικό φυτοφάγο  από το οποίο μέσω της εξέλιξης προήλθαν τα κουνέλια και οι λαγοί, αλλά και οι  χιμπατζήδες και οι άνθρωποι. Η διαφορά συντελέστηκε με την πάροδο των αιώνων, όταν οι  μεν  αποφάσισαν να ζήσουν στα έγκατα  της Γης, και οι δε ανακάλυψαν ότι τα  κλαδιά  των  δέντρων είναι πιο   ασφαλή τις τρύπες στο έδαφος.

 

                                                                                       Κοπυράϊτ:  ΒΑΣΙΛΗΣ  Π.   ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ

                                                                                                          Δημοσιογράφος- ερευνητής

 

© KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

Αρχή σελίδας

 

 

   Κεντρική  σελίδα