ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ    ΤΖΩΡΤΖΗ,   ΔΕΪΜΕΖΗ,   ΚΑΡΡΑ

 

       Ο Σπυρίδων Δεϊμέζης  (1829-1902), πατέρας του Δημητρίου, υπήρξε πρόεδρος  του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επί υπηρεσιακής  Κυβέρνησης    Κ.  Κωνσταντόπουλου,  διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, καθώς  και βουλευτής  Τροιζηνίας  τα χρόνια  1895-1899. 

         Ο Σπυρίδων είχε παντρευτεί την κόρη  του συνταγματάρχη   μετέπειτα βουλευτή  Δημητρίου Τζώρτζη (γεν  το 1808   και  πέθανε 8 Απριλίου 1874) την Καλλιόπη Τζώρτζη. Αυτό προκύπτει και από τον τάφο του Τζώρτζη που βρίσκεται στο νεκροταφείο του Πόρου, τον οποίο ανήγειρε η κόρη του. Σ αυτόν είναι θαμμένος και ο γιος  του Σπυρίδωνος Δημήτριος (γεν. 1876).

        Με το  νόμο της 7ης Ιουνίου 1835  περί παραχώρησης γαιών  σε  αγωνιστές ο Σπυρίδων Δεϊμέζης  πήρε κτήμα  στην παραλία Γαλατά, που αργότερα παρέλαβε  ο γιος του Δημήτριος Δεϊμέζης,  ο οποίος το έδωσε  προίκα  στον  δικηγόρο  Βασίλη  Καρρά. Ο Καρράς  είχε παντρευτεί  την κόρη  του Δ. Δεϊμέζη, τη Μπουμπού. Από τον Καρρά το αγόρασε   ο Σακελλίου   που σήμερα έχει ξενοδοχείο στον Πόρο.

     Μέσα  εκεί υπήρχε - και υπάρχει - μια ψηλή υδατοδεξαμενή. Την είχε κατασκευάσει ο Βασίλης Καρράς για να  υδροδοτήσει  το Προγυμναστήριο.

     Το 1912  με  το αριθμ. 26538/30-7-1912  παραχωρητήριο του υπουργείου Οικονομικών παραχωρήθηκε  στον  Δημ. Σπυρ. Δεϊμέζη  η νησίδα "Δεϊμέζη"  ή "Λαζαρέτο" , στην  Πλάκα του Πόρου, δίπλα στο  Μπούρτζι.  Εκεί πήγαιναν  τους ασθενείς από πανώλη το 1837.  (Αρχαιολογικός  χώρος( σχετική απόφαση του ΥΠΠΟ, ΑΡΧ/Α1/Φ43/54269/3276πε./10-4-1998   ΦΕΚ Β  425/6-5-58)

       Από τον   Δημ. Δεϊμέζη  περιήλθε  στο  γαμπρό   του δικηγόρο Βασίλη Καρρά. Τα έτη  1969-1970  ο Καρράς προσπάθησε να το πουλήσει  στο βαθύπλουτο Γάλλο  Ανρύ Γκοέν. Εγινε προσύμφωνο, δόθηκε προκαταβολή  και ο Γάλλος πήγε πάνω στο νησάκι μπουλντόζες  και   άλλα μηχανήματα  για να διαμορφώσει το χώρο. Πήγε ακόμα  και νερό του Δήμου, και πολλές γλάστρες. Αλλά τελικά  διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούσε να χτίσει κι έτσι  το εγκατέλειψε, χάνοντας την προκαταβολή, και αγόρασε στο  Καραπολίτι.

     Από τον Καρρά περιήλθε στο γαμπρό  του   Καπράλο  που είχε τα πλοία  Μάνια   και   Δελφινάκι.   Το νησάκι δεν έχει κτίσματα.

***  Οπως  αναφέρει ο "ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ" έκδοση  ΠΥΡΣΟΥ  1930,  το χρόνο εκείνο  ο Νικόλαος  Δεϊμέζης, ήταν   προξενικός  πράκτωρ  της Γαλλίας  στον Πόρο.

  

                                              Δημήτριος Τζώρτζης

                                                  1808 1874

                                                       Ι

         Σπυρίδων  Δεϊμέζης     +    Καλλιόπη Ζώρζη ή Τζώρτζη

                       Ι

          Δημήτριος    1876  + Εριέττα Σκαραμαγκά 1872-1919

                       Ι

                         Μπουμπού  + Βασίλειος Καρράς

                           Ι            Ι

            Γεώργιος  Καρράς     Κόρη + Καπράλος

 

  Οποιος έχει στοιχεία μπορεί να μας συμπληρώσει ή να μας διορθώσει.

 

 

 

Επιστροφή