Δυναμικές  μετανάστριες:

    

 Συνημμένο στο  http://www.koutouzis.gr/afieroma.htm

 

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ     ΚΑΝΤΑΡΟΥ

                                                                                                  

   ΒΑΡΟΝΗ  ΑΚΙΝΗΤΩΝ   Ή  ΚΥΡΙΑ  FAMOUS  PIZZA

 

     Η  Αλεξάνδρα  ήταν το μεγαλύτερο  από πέντε αδέρφια: την Ιωάννα, τον Νίκο, την Έλενα, και την Πότα. Ήταν κόρη της Ευγενίας και του Γεώργιου Καντάρου και γεννήθηκε στην Βασσάρα, ένα μικρό ορεινό χωριό έξω από την Σπάρτη. Καθώς ήταν η μεγαλύτερη η Αλεξάνδρα επηρεάστηκε από τον πατέρα της που ήταν ένας αληθινός οραματιστής μπροστά από την εποχή του. Είχε προβλέψει ότι κάποια μέρα ο άνθρωπος θα πατούσε στο φεγγάρι. Το να λες κάτι τέτοιο σε ένα χωριό της ορεινής Ελλάδας της δεκαετίας του 30  σίγουρα προκαλούσε αντιδράσεις. Με τέτοια επιρροή και όραμα η Αλεξάνδρα  πίστευε ότι μπορούσε να γίνει όποια ήθελε και να κάνει ό,τι ήθελε. Αφού έζησε την φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Εμφύλιο και αφού έχασε το πρώτο της παιδί ,την Μαρία, της παρουσιάστηκε η ευκαιρία να  πάει στην Αμερική το 1951. Με δύο κόρες στην αγκαλιά και  έγκυος στον James, πήγε  με τον άνδρα της στις ΗΠΑ μετά από ένα μήνα ταξίδι στη θάλασσα. Εγκατασταθήκανε στο Bronx έξω από το Grand Concourse. Ο  σύζυγος δούλευε στο κυλικείο του αδερφού του και η  Αλεξάνδρα  σαν μοδίστρα στο εργοστάσιο Ripley-Howard στο Brooklyn.     

      Εκείνο τον καιρό η νεόφερτη αγόρασε ένα βιβλίο και έμαθε να μιλάει αγγλικά μέσα σε τρεις  μόνο εβδομάδες! Για άλλη μια  φορά  εμφανίστηκε η ευκαιρία και η οικογένεια μετακόμισε στα προάστια του Long Island το 1959 και αγόρασε ένα σπίτι στο Oceanside. Τότε είναι που άρχισε η ιστορία της Βαρόνης των Ακινήτων. Η Αλεξάνδρα έβγαλε το δίπλωμα αυτοκινήτου και πήρε την αμερικάνικη υπηκοότητα το 1960. Αφού οριστικοποιήθηκε το διαζύγιό  της το 1964, επιδόθηκε σε μια ασταμάτητη αγορά ακίνητης περιουσίας που συνεχίστηκε για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες και δεν σταμάτησε ποτέ. Παρόλο που ήταν μια χωρισμένη, μητέρα τριών παιδιών στην δεκαετία του ΄60, πλήρωνε μια υποθήκη και δούλευε σε τρεις δουλειές, η Αλεξάνδρα τα κατάφερε: ήταν πραγματικά μπροστά από την εποχή της.

      Το 1972 πήρε  την άδεια μεσίτη. Η Αλεξάνδρα συνέχισε να αγοράζει ακίνητη περιουσία: οικόπεδα, σπίτια, εστιατόρια πάντα έψαχνε ευκαιρία να αγοράσει, να πουλήσει ή να νοικιάσει. Κάποια στιγμή η Αλεξάνδρα έφτασε να έχει αρκετά σπίτια στο Long Island, συμπεριλαμβανομένης και μιας παραθαλάσσιας  καμπάνας στην παραλία Lido, οικόπεδα και σπίτια στην Ελλάδα, τον Καναδά, την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό. Άνοιξε με επιτυχία ένα πρατήριο Shell στο Long Beach Road  στο Oceanside κερδίζοντας πολλά ταξίδια ( Χαβάη, Ακαπούλκο) σαν μία από τις κορυφαίες πωλήτριες προϊόντων Shell. Την ίδια εποχή άνοιξε τέσσερα εστιατόρια Famous Pizza στο Long Island. Στο μεταξύ εύρισκε χρόνο να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη ( στην Γερμανία, μάλιστα, πέταξε με ανεμοπλάνο), στη Ρωσία, στο Ισραήλ, στο Ρίο, στο Βέλγιο, στο Περού, στον Αμαζόνιο και στις ΗΠΑ. Η Αλεξάνδρα άγγιξε πολλές ζωές και βοήθησε πολλούς ανθρώπους. Ήταν ένα βαθιά πνευματικό άτομο με έντονη θρησκευτική πίστη που εμφύσησε και στα παιδιά της. Τους αγαπούσε όλους, ειδικά την οικογένειά της που πάντα ερχόταν σε πρώτη μοίρα. Ταξίδεψε με μία Λουθηρανική  Ιεραποστολή στην Αϊτή και βοήθησε στο χτίσιμο μιας εκκλησίας για μια φτωχική κοινότητα, συμμετείχε σε προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ και βαπτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό. Επίσης υπήρξε μια από τους ιδρυτές της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Island Park στο Long Island. Η Αλεξάνδρα  αγαπούσε πολύ το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων στην Ελλάδα, όπου έμενε συχνά και βοηθούσε στις καθημερινές εργασίες του.

        Όταν  μετακόμισε  στο Jupiter της Φλώριδα  το 1984 άνοιξε άλλο ένα Famous Pizza σε ένα καινούριο εμπορικό κέντρο το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία. Ο Burt Reynolds και ο Perry Como ήταν από τους πελάτες του εστιατορίου. Ήταν γνωστή σαν η κυρία της Famous Pizza αλλά η αγάπη της για τα ακίνητα υπερίσχυσε.   

        Αγόρασε παραθαλάσσια οικόπεδα στο Jupiter και στο Singer Island, καθώς και διάφορα άλλα σπίτια.  Αλλά πάντα   έβρισκε χρόνο για ταξίδια και χορό. Η δίψα της για τη ζωή και η αγάπη της για το χορό ήταν παροιμιώδης. Πολλές φορές έκλεινε το εστιατόριο στις δύο το πρωί και πήγαινε σε κάποιο ελληνικό χορό με φίλους. Το 1990 γνώρισε τον Michael Alexoff,  σε ένα χορό της  ορθόδοξης  εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης στο West Palm Beach. Παντρεύτηκαν στις 19 Ιανουαρίου 1992 στην ίδια εκκλησία.

        Η Αλεξάνδρα έζησε μια ειδυλλιακή ζωή:

             τον χειμώνα στη Φλώριδα,

              τον Μάιο στο Τennessee,

         και στο πατρικό της στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

       Η Αλεξάνδρα πραγματικά κατόρθωσε το Αμερικάνικο όνειρο.

Το όμορφο γέλιο της, ο χορός και το υπέροχο χαμόγελό της   λείπουν από όλους.

      Αφού  έφυγε  για  πάντα.

     Η  Αλεξάνδρα Βέρες, 24 Δεκεμβρίου 1926 25 Μαΐου 2002, θα ζει στις καρδιές  όλων  παντοτινά!

      

  KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

 Αρχή

 

   ΚΕΝΤΡΙΚΗ  ΣΕΛΙΔΑ