O AΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΟΡΟ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ
Κατά την αρχαιότητα η Τροιζήνα είχε στάδιο. Γίνονταν σίγουρα αγώνες στίβου, αλλά και αρματοδρομίες - καροδρομίες Αναφέρεται ότι ο γιος του Θησέα Ιππόλυτος ήταν αρματοδρόμος.
Γίνονταν επίσης ιπποδρομίες. Ο Ποσειδώνας ήταν προστάτης των ιππικών αγώνων, λέγεται μάλιστα ότι ήταν κύριος του διάσημου αλόγου Αρείων με το οποίο ο Ηρακλής νίκησε τον Κύκνο, το γιο του Άρη, σε μια ιπποδρομία στην Τροιζήνα.
Στον κατάλογο των Ολυμπιονικών, του Ηλείου σοφιστή Ιππία, αναφέρεται κι ένας Τροιζήνιος Ολυμπιονίκης στην πάλη, ο Βαύκις ( 99η Ολυμπιάδα, 400 π.Χ).
Κατά τη διάνοιξη τάφρου στην Τροιζήνα ανακαλύφθηκε χρυσό στεφάνι Ολυμπιονίκη. Δεν υπάρχουν, όμως, στοιχεία για τα μετέπειτα χρόνια.
Κάτι άρχισε να γίνεται το 1530, οπότε ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, επέτρεψε στους Ελληνες να αθλούνται ελεύθερα και επίσημα, στο λιθάρι, τη σκοποβολή, το άλμα, το δρόμο και την πάλη. Κι ήταν κάτι που συνεχίστηκε ως τα χρόνια του Κολοκοτρώνη, που το επέβαλε σ όλη την Πελοπόννησο.
Προπολεμικά (1930) υπήρχε ο Αθλητικός Ομιλος Πόρου, στον οποίο μετείχε – ποδοσφαιριστής - και ο Βασίλης Αν. Βιρβίλης που εκτέλεσαν οι Γερμανοί το 1943.
Φωτογραφία από τον εορτασμό του Αθλητικού Ομίλου Πόρου για τα 100 χρόνια του Ελληνικού Κράτους 3-2-1830/3-2-1930.
Καθήμενοι από αριστερά: Γιώργος Μέλλος, Γαβριήλ Ξάνθης, Ανδρέας Παπανδρεάδης(πρόεδρος της Κοινότητας Πόρου 1929-1933), Γιάννης Μπέτσης, Δημήτρης Χατζηκωνσταντίνου.
Ορθιοι από αριστερά: Γιώργος Χρυσανθακόπουλος, Γιώργος Βαλούρδος, Νίκος Δεληγιαννόπουλος, Βασίλης Βιρβίλης 24 ετών ( που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς), άγνωστος, Δημ. Κουμπής, Δημ. Σαμπάνης(πνίγηκε με το Χιμάρα), Ανδρέας Βέττας, άγνωστος, Γιάννης Παπούλιας, Χρήστος Κούλης, Σπύρος Βέττας (που μετέπειτα είχε το λιτρίβι στην Πόύντα).
Η Αθλητική Ενωση Πόρου με τον πρόεδρό της Πολύδωρο Λάτση.
Παράλληλα δημιουργήθηκαν νέες ομάδες στο Γαλατά και την Τροιζήνα που έδιναν αγώνες και με ομάδες εκτός περιοχής.
Παλιό ποδόσφαιρο: Ιωαννίδης (Παστελάς), Γ. Αϊβαλιώτης διαιτητής, Ανδρεάδης, Ευάγ. Λεσιώτης.
Κι άλλες ποδοσφαιρικές αναμνήσεις!!!!...
Στο μεταξύ από το 1955 το Προγυμναστήριο έγινε Κέντρο Κωπηλασίας και στο ήσυχο λιμάνι του Πόρου, αθλήθηκαν πολλοί διαπρεπείς κωπηλάτες όπως ο Γιάννης Συμπόνης, ο Γιώργος Συμπόνης, ο Ηλίας Πολυζώης, ο Χατζηευστρατίου, ο Τσόγκας, ο Χρυσοχόου, ο Καλομπράτσος κι άλλοι.
1961, κωπηλάτης στο Νεώριο.
Σήμερα την παράδοση στην κωπηλασία, το κάνοε-καγιάκ κλπ. συνεχίζει ο ΝΟΠΤ (1971) που διαθέτει αθλητές οι οποίοι παίρνουν μέρος σε παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς και πανελλήνιους αγώνες, και αποσπούν προκρίσεις για τους ολυμπιακούς αγώνες, χρυσά και αργυρά μετάλλια. Αλλος ναυτικός όμιλος είναι ο ΟΝΑΤ (1991),
Αθλητές του ΝΟΠΤ με το δήμαρχο κ.Σπυρίδωνα. Αθλητές του ΝΟΠΤ.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στις 17-8-08, στην Ολυμπιάδα του Πεκίνου, ο Ποριώτης κωπηλάτης Δημήτρης Μούγιος, στέφθηκε αργυρός Ολυμπιονίκης στο διπλό σκιφ μαζί με το Βασίλη Πολύμερο. 2408 χρόνια μετά τον Ολυμπιονίκη της αρχαιότητας Βαύκι.
*** Στον Πόρο υπάρχει και η Γυμναστική Εταιρία Πόρου Τροιζηνίας που ασχολείται με το στίβο.
ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
© ΤΡΟΙΖΗΝΙΑ- KOUTOUZIS.GR Αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή www.koutouzis.gr .