Μαρία   Φλαμπουριάρη:

    Η πρώτη  δικηγορίνα  του  Πειραιά

 

      Η πρώτη γυναίκα δικηγόρος  στον Πειραιά, εμφανίστηκε το 1926. Ήταν η Μαρία Φλαμπουριάρη, και έγινε μέλος του δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά που λειτουργούσε από το 1920. Η Μαρία Φλαμπουριάρη, ήταν η δεύτερη γυναίκα δικηγόρος στην Ελλάδα, μετά την Ελένη Καρύδη που έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το 1925. Την Μαρία, ακολούθησε στον Πειραιά η Εύχαρις Πετρίδου κι έπειτα άλλες.

 

                                    ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ

 

      Το Φεβρουάριο του 1926 στο Στρατοδικείο της Αθήνας γινόταν μια ενδιαφέρουσα δίκη για καταχρήσεις. Κατηγορούμενοι ήταν τρεις αξιωματικοί.

       Ο ένας από αυτούς είχε δικηγόρο μια γυναίκα. Ένα κοριτσόπουλο, τη Μαρία Φλαμπουριάρη, που είχε τελειώσει τη  Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας πριν τρία χρόνια και συγκεκριμένα το 1923.

        Μια κοπέλα στο στρατοδικείο σαν δικηγόρος δεν ήταν και μικρό πράγμα. Ο θόρυβος που έγινε προκάλεσε  το ενδιαφέρον του Τύπου, που έσπευσε να αναφερθεί σ' αυτό μεγάλο γεγονός, σε αυτή την.επανάσταση για τη γυναίκα.

 

                                       ΗΤΑΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΑ

 

     Η Μαρία Φλαμπουριάρη ήταν Κερκυραία. Γεννήθηκε στο όμορφο νησί του Ιονίου πελάγους το Φεβρουάριο του 1905. Στον Πειραιά τελείωσε το γυμνάσιο και στη συνέχεια γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, απ' όπου πήρε το δίπλωμα της σε ηλικία 19 χρονών, το 1923 και μάλιστα με το βαθμό λίαν καλώς.

 

                                       ΣΑΝ... ΑΝΔΡΑΣ

 

     Η Φλαμπουριάρη εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του Ι. Κολυμπά, στον Πειραιά. Ήταν δραστήρια, κυνηγούσε τη δουλειά της και δεν είχε κανένα εμπόδιο για να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, όπως κι ένας άντρας.

      Τις κάποιες επιφυλάξεις που μπορεί να εκδήλωναν ορισμένοι, τις ξεπερνούσε και με πολύ χιούμορ μάλιστα. Είχε γίνει αγαπητή μεταξύ των συναδέλφων της, που τη σέβονταν και την εκτιμούσαν.

       Λίγο καιρό μετά την απόκτηση του διπλώματος της, η Μαρία Φλαμπουριάρη ίδρυσε το Σύνδεσμο των Ελληνίδων Επιστημόνων. Έγινε πρόεδρος του και εργάστηκε για την ανάπτυξη του με ιδιαίτερο ζήλο.

      Η Φλαμπουριάρη δεν περιορίστηκε στο δικηγορικό επάγγελμα. Ασχολήθηκε με τα κοινωνικά θέματα της εποχής της και έγραψε μελέτες και άρθρα, που έκαναν εκείνα τα χρόνια μεγάλη εντύπωση. Ήταν πρωτοπόρος στις ιδέες της. Ήταν μια γυναίκα που αγωνίστηκε για τη γυναίκα, σε μια εποχή που ο φεμινισμός δεν είχε και τόσο αναπτυχθεί.

                                                                        Βασίλης  Κουτουζής

                                                                                  Δημοσιογράφος ερευνητής

 

  KOUTOUZIS.GR  Αναδημοσίευση  επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή  www.koutouzis.gr .

 

 Κεντρική σελίδα