Συνημμένο στο  http://www.koutouzis.gr/xronologio-1945.htm

 

 

            ΜΕ ΤΗ  ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:

 

          ΚΩΣΤΑΣ  Β. ΜΠΙΣΣΙΑΣ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ  ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

      

      Η μηχανή του  χρόνου, εκείνη που υπάρχει  σ όλους μέσα μας, εκείνη που φέρνει τις μνήμες, για  γεγονότα και πρόσωπα, για τα οποία  μιλάμε, θυμούνται οι παλιότεροι  και μαθαίνουν οι νέοι, είναι μια πανάρχαια......ανακάλυψη.

      Και παίζει σημαντικό  ρόλο στη ζωή  μας,  ιδίως αν  μας ξαναφέρνει στο νου πρόσωπα αγαπητά, με τα οποία ζήσαμε μαζί, πρόσωπα  που άφησαν  έντονα σημάδια με το πέρασμά  τους.

      Αυτό τον Οκτώβριο  του  2009, συμπληρώνονται  40  χρόνια  από  τότε  που στον Πόρο, 12-10-1969 έγινε  ένας ανεπανάληπτος γάμος, ένα κοσμοπολίτικο  γεγονός που  απασχόλησε  τον Αθηναϊκό  αλλά και τον ξένο τύπο.

      Ο γάμος του Ποριώτη Κώστα  Μπίσσια, γιου του εμπόρου Βασίλη Μπίσσια, και της  Πανδώρας Ζησιάδη από την Κομοτηνή.

        Ο Κώστας με του συμμαθητές του, δίπλα στη φιλόλογο καθηγήτρια Πόπη Σπυροπούλου σε εκδρομή  στο Μοναστήρι του Πόρου το 1956

 

      Μετά το εξατάξιο  γυμνάσιο  στον Πόρο, το 1958,   ο Κώστας πήγε  στο Μόναχο  όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Στη συνέχεια  πήγε σε οικονομικό πανεπιστήμιο και γρήγορα ασχολήθηκε  με τον τουρισμό, για να εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό επιχειρηματία. Σε λίγα  χρόνια  μεταξύ άλλων κατάφερε να διαχειρίζεται ως ενοικιαστής  το ΞΕΝΙΑ  Πόρου, το σημερινό ξενοδοχείο  ΠΟΡΟΣ ΙΜΑΤΖ.

     Στο Μόναχο, σε γραφείο του ΕΟΤ, γνώρισε την Πανδώρα με την οποία αγαπήθηκαν. 

     Τον  Οκτώβριο του  1969, στις 12,  εντυπωσίασε  με το γάμο του  που  έγινε  στον Πόρο, κάτω από  λαμπρές συνθήκες, αφού προσκεκλημένοι  ήταν  φίλοι του  και  άλλοι  ευρωπαίοι  τιτλούχοι  που ήρθαν στην Ελλάδα με ειδική πτήση, και φιλοξενήθηκαν στο ΞΕΝΙΑ.

     Μεταξύ αυτών ο πρίγκιπας Χοενλόε, ο βαρώνος Φον Χόνταρς, η κόμισσα Πικάρ σύζυγος του διάσημου εξερευνητή των βυθών-,ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι μεγάλων  τουριστικών  και αεροπορικών εταιριών, η ηθοποιός Αντυ Σώου, η τηλεπαρουσιάστρια Ελίζαμπεθ Φότμαν και  πολλοί άλλοι.

 

     Εξοδος από το ναό   μετά το γάμο

 

     Ο γάμος έγινε  στη  Μητρόπολη του Πόρου, τον Αγιο Γεώργιο, που βρισκόταν  δίπλα στο πατρικό σπίτι του Κώστα. Η νύφη έφθασε στην κεντρική πλατεία  από το ΞΕΝΙΑ με αυτοκίνητο  αντίκα, όπου την υποδέχτηκε ο γαμπρός  παραλαμβάνοντάς την από  τον πατέρα της  με τα πατροπαράδοτα  έθιμα. Μετά το νεανικό  ζευγάρι κατευθύνθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων  στον Αη Γιώργη όπου έγινε ο γάμος.

     Μέσα κι έξω από το ναό, αλλά και στους δρόμους ήταν συγκεντρωμένος ολόκληρος ο Πόρος.

            Αρνιά .... και τσακίρ κέφι

     Η  λαμπρή δεξίωση  δόθηκε,  που αλλού, στο ΞΕΝΙΑ, όπου τραγούδησαν αυθόρμητα η Αντυ Σώου και  η Ελίζαμπεθ Φότμαν.

     

                                       ΒΡΑΔΥΝΗ  13-10-1969                                        Η  Γερμανική   MITTWOCH  15-10-69

 

         Λεπτομέρεια ΒΡΑΔΥΝΗΣ

 

     Το κοσμοπολίτικο αυτό γεγονός, που έλαβε χώρα μεσούσης της δικτατορίας, σχολιάστηκε ευμενέστατα και προβλήθηκε τόσο από τα ΜΜΕ της Ελλάδας, αλλά και της Γερμανίας και αποτέλεσε θαυμάσια  περίπτωση τουριστικής προβολής  της Ελλάδας και του Πόρου.

         Η Ελίζαμπεθ Φότμαν με άλλους καλεσμένους

 

     Αλλά η μοίρα άλλα του επεφύλασσε.  Το Γενάρη του 1971 ο Κώστας, που τόσο νωρίς  αναδείχτηκε, σε ηλικία 31 ετών σκοτώθηκε σε..τροχαίο. Πολλοί μίλησαν για  πολιτική δολοφονία. Ομως ήταν;

     Σήμερα  στη Γερμανία, στο Αμβούργο,  ο γιος του  Κωνσταντίνος  Μπίσσιας, ηλικίας  40  ετών, δραστηριοποιείται  στις ναυτιλιακές και τουριστικές επιχειρήσεις.

                                                                            

                                                                         ΒΑΣΙΛΗΣ Π. ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ

                                                                                    20-9-09

 

ΣΗΜ: Μετά τη δημοσίευση  μας πληροφόρησαν ότι το αυτοκίνητο αντίκα ήταν του Γιάννη Παπούλια - θείου του γαμπρού-, και σήμερα το έχει   στο γκαράζ του ο γιος του Κώστας Παπούλιας.

 

 Αρχική