Συνημμένο στο  http://www.koutouzis.gr/egklimata.htm

 

                Οι ληστές στην Τροιζηνία άλλοτε και τώρα

 

             Η ληστεία της 16-1-2013 στον Πόρο, η δεύτερη σε σύντομο διάστημα στο νησί, έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες των άλλων, φαινόμενο όχι μιας ευημερούσας πολιτείας, αλλά μιας πολιτείας που πεινάει, και παράλληλα προσπαθεί να ανορθωθεί. Δεν ξεχνάμε βέβαια και τις ληστείες στην ΑΛΦΑΜΠΑΝΚ.

           Κάτι τέτοιο συνέβαινε και στα χρόνια του Οθωνα Γερμανός ήταν κι αυτός -, και συγκριμένα στα χρόνια 1833-1836 που άρχισε να ανθεί το φαινόμενο, για να κρατήσει πολλά χρόνια.

          Κι ήταν τόσοι πολλοί οι ληστές και διαφόρων δράσεων που ο Οθωνας με διάταγμα τους είχε κατατάξει σε βαθμίδες α και β τάξης με ανάλογη επικήρυξη, (διάταγμα ΦΕΚ 11 1855 και άλλα προηγούμενα).

            Κι αυτοί οι ληστές δρούσαν και στην Τροιζηνία. Τέσσερις μάλιστα από αυτούς τους συνέλαβε ο ειδικός πάρεδρος του χωρίου Δαμαλάς, του Δήμου Τροιζήνος, Κ.Α.Λογοθέτου με τα αδέλφια του και συγχωριανούς του.

          Σ αυτόν όπως και σε άλλους που συλλάμβαναν ληστές, ο Οθωνας εξέφρασε την ευαρέσκειά του με βασιλικό διάταγμα ΦΕΚ 3 1846:

 

         

 

        Στις  3 Μαϊου του  1867 με διάταγμα του βασιλιά Γεώργιου Α, ΦΕΚ 32,

          δημιουργήθηκε    Εθνοφυλακή  σε Τροιζήνα και Μέθανα.

 

 

           ΗΡΕΜΙΑ   ΚΑΙ  ΑΓΓΛΟΙ -  ΣΟΥΗΔΟΙ   ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

 

    Ένα  πολύ ήσυχο καλοκαίρι, Ιούνιος -  Σεπτέμβριος  2004, πέρασε    ο Πόρος  σύμφωνα  με τα αστυνομικά στοιχεία  που μας παρεχώρησε  ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος  αστυνόμος  Α κ. Παναγιώτης  Γκλαβάς (27/10/2004):

=== Δεν έγινε καμία  κλοπή  ή διάρρηξη. Σε  αριθμό  δέκα προσαγωγών δεν διαπιστώθηκε καμία  αξιόποινη πράξη.

===  Δεν διαπιστώθηκαν  παραβάσεις για μέθη οδηγών  και για πρόκληση θορύβου, ούτε έγινε κάποιο θανατηφόρο ατύχημα.

===  Καλή ήταν  η συμπεριφορά των οικονομικών μεταναστών.

===  Διαπιστώθηκαν 25 παραβάσεις  του  Γενικού  Οικοδομικού Κανονισμού.

===  Δε  σχηματίστηκε  δικογραφία για  ναρκωτικά.

**** Η τουριστική  κίνηση  ήταν μειωμένη  λόγω της γενικότερης ύφεσης, οι δε περισσότεροι   ξένοι τουρίστες  ήταν  Σουηδοί  και  Αγγλοι.

 

                       ΟΙ  ΑΞΙΟΠΟΙΝΕΣ   ΠΡΑΞΕΙΣ   ΣΤΑ   ΜΕΘΑΝΑ

                      

       Οπως  μας   ενημέρωσε   τηλεφωνικά  (9/10/04)  ο διοικητής  του Αστυνομικού  Σταθμού Μεθάνων  κ. Πέτρος  Στάσης,  το καλοκαίρι  που πέρασε:

==  Σημειώθηκε μια κλοπή- διάρρηξη η οποία και εξιχνιάστηκε. Το αντίστοιχο διάστημα πέρσι δεν είχε γίνει καμία.

==  Εγιναν  4  προσαγωγές υπόπτων αλλά δεν διαπιστώθηκε  αξιόποινη πράξη.

==  Η   συμπεριφορά των  οικονομικών μεταναστών  που  ζουν και εργάζονται στην περιοχή είναι  καλή, αλλά συνήθως έχουν προβλήματα μεταξύ τους.

==  Δεν  υπήρξαν  αδικήματα  για παράβαση των νόμων περί  ναρκωτικών   (καλλιέργεια, εμπορία κλπ).

==  Διαπιστώθηκαν τρεις  οικοδομικές παραβάσεις.  Μείωση  σε σχέση με πέρσι.

==  Δεν  έγιναν έλεγχοι αλκοτέστ   σε οδηγούς  διότι στο Σταθμό δεν υπάρχει  αλκοολόμετρο,  ούτε   υπήρξαν αδικήματα για πρόκληση θορύβου, ή  θανατηφόρα τροχαία  ατυχήματα  ή  τραυματισμοί.

==  Η  τουριστική κίνηση  της περιόδου αυτής  μειώθηκε  κατά  30%.

==  Οι  τουρίστες που προτίμησαν  τα Μέθανα   ήταν  ημεδαποί  και  λίγοι  Σκανδιναυοί.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Σύμφωνα  με τα αστυνομικά στοιχεία το  θέμα ναρκωτικών, εννοείται  εμπορία-διακίνηση, δεν  παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον το διάστημα αυτό. Ωστόσο  πολλοί πολίτες της  Τροιζηνίας  μας έλεγαν  ότι η χρήση ναρκωτικών  σημειώνει  έξαρση.

             ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ   ΔΥΟ  ΠΟΝΤΙΚΟΙ   ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

     Υστερα  από συστηματική παρακολούθηση, άνδρες του Αστυνομικού  Σταθμού Γαλατά,  συνέλαβαν  δύο άτομα  που άνοιγαν  αυτοκίνητα και αφαιρούσαν τα ραδιο-σιντί.   Οι  συλληφθέντες  προσήχθησαν στον Εισαγγελέα  δια τα περαιτέρω. (13-12-08).

***    Πνιγμένος μέσα σε  πηγάδι βρέθηκε  το απόγευμα της  30/9/09  ο Θ.Λ. 78 ετών  από τους Αγίους Θεοδώρους  Μεθάνων  ο οποίος είχε εξαφανιστεί  από το πρωϊ.

***   Μπαράζ διαρρήξεων  μάλλον από αλλοδαπούς  στο  Λεμονοδάσος του Πόρου  έγινε την Κυριακή, 13/12/09  τη νύχτα. Τρία  άτομα  που μιλούσαν άλλη γλώσσα από την Ελληνική, χτύπησαν διάφορα σπίτια, ανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Σεραφείμ  από τα οποία  αφήρεσαν διάφορα αντικείμενα.

*** Το  εκκλησάκι της Παναγίτσας της Ελεούσας  στην Πλάκα     του Πόρου διέρρηξαν άγνωστοι.  Εσπασαν  το παγκάρι  αλλά όπως μάθαμε χρήματα δε βρήκαν.

*** Δύο  αλλοδαποί,  ο ένας νεκρός και ο άλλος ημιθανής,  εντοπίστηκαν  από  ιδιώτη στην περιοχή Αγιοι  Ανάργυροι  της Τακτικούπολης, πάνω στην προβλήτα, περίπου στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 3-3-10. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία  Γαλατά, όργανα της οποίας  έσπευσαν επί τόπου με επικεφαλής το διοικητή  τους υπαστυνόμο Τάσο  Πάνου, και τους μετέφεραν στο  Κέντρο Υγείας Γαλατά. Εκεί διαπιστώθηκε ο  θάνατος  του ενός, ενώ στον άλλο παρασχέθηκαν  πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ναυπλίου.

***  Ενας 75χρονος αγρότης τερμάτισε τη ζωή του  στο Γαλατά (12-3-10). Δεν άντεξε δυσμενείς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους και αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίνα.

*** 60χρονος οικοδόμος  έχει  εξαφανιστεί  από τις  26/5   στα  Μέθανα, και παρά τις συνεχείς έρευνες  δεν εντοπίστηκε  ως   30/6/10.

***  Από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Πόρου  συνελήφθησαν  την  6/6/10 δύο Πακιστανοί, διότι λήστεψαν  έναν  ομοεθνή τους. Αφού τον κράτησαν δεμένο μια ολόκληρη νύχτα, και αφού απείλησαν να τον σκοτώσουν, κατάφεραν να του αποσπάσουν  750 . Όταν αυτός κατάφερε  να  ξεφύγει  τους  κατάγγειλε στον ΑΣ Γαλατά, έγινε αναζήτηση, ανακαλύφθηκαν, συνελήφθησαν και απεστάλησαν στον εισαγγελέα.  

              Πακιστανός επιχείρησε  να ληστέψει ομοεθνή του

      Πακιστανός  επιχείρησε τη   νύχτα του  Σαββάτου προς Κυριακή,  12 προς 13/6/10,  στην Καλλονή  Τροιζηνίας, να ληστέψει ομοεθνή του. Του επιτέθηκε  με μαχαίρι με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο αυτί, αλλά τελικά συνελήφθη από άνδρες του ΑΤ Πόρου (  ΑΣ Δρυόπης)  και απεστάλη στον Εισαγγελέα. Ο παθών μεταφέρθηκε  σε νοσοκομείο της Αθηνας, του παρασχέθηκε  η αναγκαία  ιατρική βοήθεια, και κατόπιν απελάθηκε διότι δεν είχε τα απαραίτητα  έγγραφα.(15-6-10).

       Θρασύτατη  ληστεία   στην  ΑΛΦΑ  ΜΠΑΝΚ στο Γαλατά  

      Δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Γαλατά Τροιζηνίας, όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο υποκατάστημα της τράπεζας Alpha Bank  και έκαναν θρασύτατη  ληστεία,  λίγο  μετά τις 8  της 8.4.11.

Τρία άτομα με αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα στάθμευσαν έξω από  το υποκατάστημα της τράπεζας. Φορούσαν κουκούλες και επιχείρησαν να σπάσουν με βαριοπούλες την είσοδο. Δεν τα κατάφεραν, άρχισαν να απειλούν  με όπλα τους υπαλλήλους και κατάφεραν να μπουν. Ο ένας κρατούσε "τσίλιες" στην είσοδο απειλώντας τους περαστικούς με καλάσνικοφ όση ώρα οι συνεργοί του άρπαζαν χρήματα από το ταμείο - άγνωστο πόσα. Κατά την διαφυγή τους πήραν όμηρο τον διευθυντή του υποκαταστήματος και πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό στη θέα αστυνομικού.

Ομως εγκλωβίστηκαν στο στενό δρόμο κοντά στο Kέντρο Yγείας και στο δημοτικό σχολείο του Γαλατά. Οπότε δεν δίστασαν, την ώρα που οι γονείς πήγαιναν τα παιδιά τους στο σχολείο, να πυροβολήσουν ξανά για εκφοβισμό και διέφυγαν. Λίγο αργότερα  απελευθέρωσαν τον διευθυντή ο οποίος ήταν  σοκαρισμένος και εξαφανίστηκαν.

 

**** Και νέα ληστεία στην Τράπεζα ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ του Γαλατά. Δύο άγνωστα άτομα με περούκες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, που παρίσταναν τους πελάτες, μπήκαν στην Τράπεζα στις 2 μμ της 11-8-11 και με την απειλή όπλων απέσπασαν από την ταμία το ποσό των 126.400 , Μετά από αυτή τη ληστεία το κατάστημα κλείνει οριστικά.

  

     Λήστεψαν ηλικιωμένους στην Πούντα του Πόρου

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου ομάδα 3 ή 4 κακοποιών με κουκούλες, εισέβαλαν στην οικία ηλικιωμένου ζευγαριού, του Γ.Ρ. και της συζύγου του, στην Πούντα του Πόρου και με την απειλή μαχαιριού, τους έδεσαν, τους φίμωσαν, αφαίρεσαν κοσμήματα και χρήματα, και εξαφανίστηκαν.

Τους άτυχους ηλικιωμένους βρήκε το πρωί της ίδιας μέρας ο γιος τους, που ειδοποίησε το Α.Τ. Πόρου.

Ληστεία είχε γίνει στην ίδια περιοχή και πριν ενάμισι μήνα στην οικία της Κ.Σ. όπου οι ληστές είχαν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του σπρέυ για να ακινητοποιήσουν το θύμα τους.

 

Για τα επόμενα χρόνια  ερευνείστε  και  ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ 2011 και μετά.

Κεντρική σελίδα